Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ja, je ziet het goed: deze Haarlemse bomen krijgen doktersbezoek en dit is waarom

Door Roel Diender 8 mei 2020

Ja, je ziet het echt goed; deze Haarlemse bomen krijgen bezoek van een ‘bomendokter’. De komende weken moet je dus niet raar opkijken als je iemand in Haarlem bomen een ‘griepprik’ ziet geven.

Vanaf volgende week zullen 1.193 iepen in Haarlem een vaccin ingespoten krijgen tegen de iepenziekte. Die ziekte wordt overgedragen door de iepenspintkever. De bomen worden goed in de gaten gehouden, want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de kever zelf. In 2018 en 2019 waren er veel iepen ziek in Haarlem en toen hebben betrokken inwoners de gemeenteraad getipt om meer iepen in te enten tegen iepziekte. Hier heeft de gemeente naar geluisterd en zodoende controleren medewerkers van Spaarnelanden jaarlijks de Haarlemse iepen op die ziekte. Als de bomen de ziekte hebben, verwelken de takken en sterft uiteindelijk de hele boom af. Dat moeten we natuurlijk voorkomen!

Tekst gaat verder onder foto

De bladeren van een iep | Foto: Pixabay

Prik

Maar hoe werkt zo’n ‘griepprik’ dan? Ten eerste moet het vaccin vroeg in het groeiseizoen plaatsvinden, zo rond mei en juni. Ten tweede moet het mooi weer zijn, want de bast van de bomen moet droog zijn om het middel ‘op te zuigen’. Getrainde boomverzorgers van BTL Bomendienst brengen met een micro-injectiespuit het vaccin in. Er hoeft niet te worden geboord en een kleine hoeveelheid is voldoende. Het injecteren gaat ook lekker vlot, want het duurt niet meer dan één minuut per boom. De boomverzorgers zijn dan alsnog bijna twintig uur bezig om de 1.193 iepen een prik te geven.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: BTL

Groen

Vaccineren past goed bij het groenbeleid van de gemeente Haarlem. “Onze ambitie is niet alleen om meer groen en bomen in de stad te realiseren, maar ook zuinig te zijn op de bestaande bomen” zegt Merijn Snoek, wethouder Openbare Ruimte en Groen’.” Niet onbelangrijk is dat het ook kosten kan besparen: de kosten van het injecteren komen wel elk jaar terug, maar het verwijderen van zieke bomen en herplanten van jonge bomen daarna ging ook steeds meer kosten in Haarlem.” Dus op deze manier blijven de Haarlemse iepen gezond en kunnen wij blijven genieten van deze bomen in de stad.

Lees ook:

Trots: dit Haarlemse bedrijf maakt mondkapjes voor heel Nederland

Goed nieuws voor alle Nederlanders die een mondkapje moeten of willen gebruiken. Het Haarlemse bedri...
Lampyes

Video: Haarlemse winkelier Arjen: ‘Kom niet alleen op zaterdagmiddag naar de binnenstad, maar juist verspreid’.

Hoe staat de Haarlemse binnenstad er momenteel bij? En hoe is het eigenlijk om daar tijdens de coron...