Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Idse zit bij de Zandvoortse Reddingsbrigade: ‘Dit moet je doen als je in een mui terecht komt’

Door Romée Lagerveld 7 augustus 2020

Idse Termaat (21) is al zeven jaar vrijwilliger bij de Zandvoortse Reddingsbrigade. Wij spraken hem over de drukke zomer aan de kust en alle uitdagingen die daarbij horen, zoals de gevaarlijke muistromingen.

“Zeven jaar geleden ben ik via een vriend van me bij de Reddingsbrigade terecht gekomen. We zijn met ongeveer vijftig actieve leden, allemaal vrijwilligers die regelmatig op het strand komen, waarvan een klein groepje iedere dag aanwezig is.”

Drukke zomer

“Tot nu toe gaat het goed, maar we hebben het wel druk gehad en ons vaak ingezet. Ik vind het erg leuk om mensen persoonlijk te kunnen helpen. Het grootste deel van de tijd zijn we preventief bezig, door bijvoorbeeld vlaggen op te hangen of met bootjes of de auto alles in de gaten te houden en te dienen als aanspreekpunt. Maar soms moeten we echt in actie komen. Zo zien we de laatste weken heel veel gevaarlijke muien in zee.”

Wat je moet doen als je in een muistroming terecht komt

Een mui is een supersterke stroming die ontstaat doordat het zeewater tussen twee zandbanken terug naar zee probeert te stromen. “Mensen zoeken vaak een lekker rustig plekje in het water, maar daar zijn nou juist de muien. We zetten vaak vlaggen neer zodat je ziet waar de muien zijn, maar anders kun je deze herkennen aan een rustig stukje water tussen twee stukken water met golven. Deze muien moet je echt mijden, dan maar liever een golfje over je heen.”

Tekst loopt verder onder de Facebookpost

Deze week wordt het prachtig strandweer, maar hoe zat het ook alweer met muien? #beachforsafety #zandvoort

Posted by Zandvoortse Reddingsbrigade on Monday, June 22, 2020

 

Afgelopen weken verschenen er elders in Nederland verschillende verhalen over situaties met muistromingen die vaak niet of maar nét goed zijn afgelopen, zelfs van mensen die maar tot hun middel in het water stonden. “Dat kan ja, want muien zijn zo sterk dat je de zee wordt opgetrokken. Je eerste instinct is tegen de stroming in terug naar het strand proberen te zwemmen, maar dit moet je absoluut niet doen. Je moet je juist mee laten voeren door de stroming. Dat kan misschien eng voelen, want je drijft zo soms wel tweehonderd meter weg, maar dit is de veiligste manier. Als je merkt dat de stroming minder wordt, zwem je er links of rechts parallel aan het strand omheen.”

Tips voor een veilige stranddag

Waar je verder op moet letten als je een dagje naar Zandvoort komt en een stukje wilt zwemmen? “Let op de wind. Met een sterke oostenwind kun je op een luchtbedje op zee bijvoorbeeld gemakkelijk afdrijven. Ook bij hele grote golven is de stroming vaak ontzettend sterk, dus kijk daar ook mee uit. Wat temperatuur betreft merk je in het voorjaar bijvoorbeeld dat het buiten warm is, maar dat het water nog te koud is, waardoor je snel kramp kunt krijgen. Hoe dan ook: ga altijd met iemand zwemmen en houd elkaar goed in de gaten. Ook als iemand eerder het water uit wil, ga dan mee. Mijn laatste tip: loop even langs één van de reddingsposten om een polsbandje voor je kind te halen. Daar staat je telefoonnummer op, zodat mensen dit kunnen bellen wanneer het nodig is.”

Vind je dit nou ook een belangrijk onderwerp en wil je dit graag delen? Dat kan, graag zelfs! Hier kun je dit artikel delen op Facebook.

Lees ook

Veiligheidsregio Kennemerland: houd je aan deze regels tijdens de komende warme dagen

Er staan heel wat warme dagen voor de deur en dan zoeken we massaal verkoeling. Vele doen dat aan ze...

NS zet meer treinen in tussen Haarlem en Zandvoort

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zet meer treinen in tussen Haarlem en Zandvoort de komende dagen, om ...
Winactie Ray-Ban zonnebril Eyewish Haarlem

Zomerse winactie: kom een Ray-Ban zonnebril uitzoeken bij Eye Wish in Haarlem!

Hoe kun je Haarlem nou mooier bewonderen dan door een fijne zonnebril? En nee, je hebt niet geklikt ...

In kaart: hier vind je alle natuurwateren in de buurt van Haarlem én de waterkwaliteit

Oh, jongens wat wordt het weer warm! Dan zijn drie dingen erg belangrijk: genoeg water drinken, je g...

Varen in Haarlem: voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen

Stel je voor: tijdens een rondje varen door Haarlem wil je een duik in het water nemen. Je ziet een ...