Houd er alvast rekening mee: het onderwijs gaat weer staken

Door Dominique Michiels 10 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart 2019 of een goede oppas zoeken. Het ziet er namelijk naar uit dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb in het AD.  

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, en de werkdruk moet omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte. Ook zijn ze voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en zijn de klassen bomvol, laat de AOb weten op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs en kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Volgens het AOb is het onderwijs is overspannen door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees het hele artikel op het AD.

Lees ook:

Dit zijn de open dagen van Haarlemse middelbare scholen in 2019

Wordt jouw kind, neefje of nichtje binnenkort een brugpieper en wil je graag mee naar alle open dage...

Er staat een gigantisch varken op het Houtplein en dit is waarom

Op dinsdag 8 januari is er een groot kunstwerk van een varken op het Houtplein geplaatst. Wij zochte...

Hellup! Er is een wintermug actief

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit...

Meer over

Nieuws