Het is zover: Op 15 maart gaat het gehele onderwijs staken

Door Dominique Michiels 10 januari 2019

Heb je 15 maart 2019 al een vrije dag opgenomen of een goede oppas geregeld? Alle kinderen hebben namelijk een extra dagje vrij. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb in het AD.  

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, en de werkdruk moet omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte. Ook zijn ze voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en zijn de klassen bomvol, laat de AOb weten op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs en kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Volgens het AOb is het onderwijs is overspannen door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees het hele artikel op het AD.

Lees ook:

Winkelstraat in Haarlem

Zo hé! Haarlem haalt een record aantal banen in 2018

Haarlem is niet alleen een populaire plek om te wonen, maar ook om te werken. In 2018 is er namelijk...

Spiegeltje spiegeltje aan de wand: 11 x schitterende weerspiegeling foto’s in Haarlem

Spiegeltje spiegeltje aan de wand... welke stad is het mooiste van het land? Duuuh, Haarlem natuurli...

Dit is waarom er een grote afvalcontainer voor restaurant Parels staat

Wij schrikken ons een hoedje wanneer we bij restaurant Parels een grote afvalcontainer voor de deur ...

Meer over

Nieuws