Hellup! Er is een wintermug actief

Door Dominique Michiels 8 januari 2019

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit even lezen. Want de wintermug is gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn. En daarmee bedoelen we natuurlijk niet een Haarlemse mug in winterkleding, maar zo’n zoemend beestje. 

Geen winterslaap

De gewone huissteekmug, die we in de zomer zien, is nu niet actief. De muggen die nu gespot worden zijn, volgens muggendeskundige Arnold van Vliet (Universiteit Wageningen), molestugmuggen. Deze muggensoort houdt geen winterslaap.

Westnijlvirus

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien’,’ zegt Arnold tegen het AD. Mensen met het westnijlvirus hebben griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, zegt Arnold.

Hebben wij Muggen last van muggen?

In Haarlem hebben een aantal Muggen, Haarlemmers dus, via Muggenradar doorgegeven hoeveel overlast zij ervaren. Op de meeste plekken in Haarlem zien we ‘een beetje overlast’ en alleen in de Van Zeggelenbuurt is er een melding te zien van ‘heel veel overlast’. Wij vroegen een aantal buurtbewoners naar de overlast, waarop zij reageren: “Ik heb geen last van muggen, gelukkig heb ik ze niet in mijn huis” en “Ik heb geen muggen gezien, maar ik heb wel katten. Dus die vangen ze vaak al eerder dan dat ze mij kunnen steken.”

Screenshot van de Muggenradar in Haarlem van Muggenradar.nl

Meer lezen

Foto’s van Club Stalker gezocht! Deel jouw mooiste herinneringen

Heb je het trieste nieuws al gehoord? Club Stalker gaat officieel de deuren sluiten. Na bijna 36 jaa...

Binnenkijken bij Inge (36): ‘Ik heb een mancave gemaakt voor mijn twee zoontjes’

In het eerste stukje Garenkokerskwartier vanaf het centrum, woont Inge van Gansewinkel samen met haa...
Bevrijdingspop Haarlem 2019 artiesten locatie info

Groot nieuws! De eerste hoofdact van Bevrijdingspop 2019 is bekend

En dat is er niet zomaar een. Niemand minder dan nederpop-legende Van Dik Hout treedt dit jaar op ti...