Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarlemse ondernemers in financiële problemen ondanks optimisme

Door Carin van der Meij 9 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Haarlemse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Haarlem

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Haarlemse zelfstandigen hoger is, namelijk 36,4 procent van de zelfstandigen. Kijken we naar onze buurgemeenten dan liggen die cijfers anders, sterker nog in Bloemendaal (20,6 procent) en Heemstede (21,2 procent) ligt dat percentage een stuk lager. Niet geheel toevallig zijn dat rijke gemeenten, waar mensen over het algemeen relatief veel geld verdienen en vaak ook een relatief hoog vermogen hebben. In Zandvoort ligt dat percentage met 39,9 procent weer een stukje hoger dan in Haarlem.

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Positief

Gelukkig zijn de Haarlemse ondernemers positief, maar blijven ze wel realistisch. Zo ziet ginstoker Benno zijn inkomsten uit proeverijen en workshops verdampen, zijn de agenda’s van dj’s FlexyFrank en Kes angstvallig leeg en kijkt ook centrummanager Falco behouden naar de toekomst. Gelukkig hebben Haarlemse ondernemers heel wat creativiteit en zijn er ook mooie initiatieven uit voortgekomen. Zoals de borreltassen van Wouter en de online optredens van de door Chiellie georganiseerde Haarlemse Pop Scene On Tour.

Lees ook:

Wow! Zo hard groeit de Haarlemse bevolking in de komende 30 jaar

Okay, we weten dat Haarlem natuurlijk de mooiste stad van het land is en dat iedereen hier zou wille...

Creatief met kurk: 11 x Haarlemse knutselwinkels

De zomervakantie is begonnen, maar heeft helaas een behoorlijk druilerige start gemaakt. Om jezelf (...

Meer ruimte voor groen en fietsenstallingen: gemeente Haarlem start nieuw proefproject

Gemeente Haarlem start op 1 september van dit jaar met een nieuw proefproject dat voor meer groen en...
Brand bij Beach Club Tien Zandvoort

Eigenaresse afgebrande Beach Club Tien: ‘we gaan door’

Wat schrikken! In Zandvoort is in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.45 een grote brand uitgebr...

MAG DAT: je container buiten je Haarlemse tuin neerzetten?

De zomervakantie is begonnen! Als je lekker op vakantie gaat moet je altijd met één ding rekening ho...