Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarlemse centrummanager Falco: ‘Door corona moeten de ondernemers nog meer samenwerken’

Door Roel Diender 4 juni 2020

De binnenstad van Haarlem is uniek en heeft ontzettend veel leuke winkels, maar corona kan daar verandering in brengen. Falco: “we zullen de echte gevolgen van het virus voor de ondernemers pas in het eerste kwartaal van volgend jaar merken, als alle uitgestelde rekeningen binnenkomen. Daar houd ik mijn hart voor vast.”

Falco Bloemendal is sinds drie jaar centrummanager van Haarlem en hij vertelt over de gevolgen van het coronavirus voor de Haarlemse ondernemers en de invloed op de binnenstad.

Drie-eenheid

“Laat ik beginnen met te zeggen dat de ondernemers in de Haarlemse binnenstad elkaar nodig hebben. Cultuur, retail en horeca kunnen niet zonder elkaar bestaan. Iemand die een dagje Haarlem bezoekt begint met een ontbijtje of koffietje, bezoekt daarna een museum, gaat daarna ergens lunchen om vervolgens te shoppen. De dag wordt afgesloten met een borreltje of een hapje eten. Een bezoeker zal niet enkel voor de winkels of de musea of de horeca komen, ze komen voor de combinatie van deze drie-eenheid. Met het wegvallen van de horeca en het sluiten van de musea werden daardoor ook de winkels in de binnenstad hard getroffen.”

Steunen

“Om de Haarlemse ondernemers te steunen zijn we met verschillende partijen rond de tafel gaan zitten om te kijken wat we kunnen doen. Daar is heel snel een antwoord op gekomen in de vorm van de website HaarlemseWinkels.nl. Daar kan online gewinkeld worden, zonder de stad in te hoeven gaan. Dit is een mooi initiatief, maar helaas hebben verschillende ondernemers toch hun personeel moeten ontslaan of minder uren moeten geven. We hopen daarom dat we een goede zomer krijgen waarbij veel toeristen onze mooie stad aandoen én komen winkelen en recreëren in de binnenstad, zodat de ondernemers weer omzet kunnen draaien.”

Bijltjesdag

“Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd de Haarlemse ondernemers zijn. Hoe graag ik ook een positief verhaal wil vertellen, ben ik bang dat er nog zware tijden aankomen. Als mensen als gevolg van de coronacrisis ontslagen worden, zullen zij minder te besteden hebben, dus minder geld gaan uitgeven. Hierdoor zullen ondernemers minder omzet draaien, waardoor zij misschien hun deuren moeten sluiten. Tel daarbij de kosten op die zij nu niet hoeven te betalen, maar over enkele maanden bovenop hun vaste lasten krijgen; dan vrees ik voor het ergste.”

Trots

“Gelukkig kijken ondernemers altijd naar wat ze wél kunnen doen en dat schept hoop. Als de zomer meewerkt en we veel toeristen mogen ontvangen, kunnen we de schade nog enigszins beperken. Haarlem bestaat dit jaar 775 jaar en daar zullen we in november veel aandacht aan besteden, hoewel minder dan we gehoopt hadden, maar dat trekt mensen naar de stad. December is de traditionele winkelmaand, waarbij we de stad feestelijk aankleden en ook veel bezoekers hopen te ontvangen. Ondanks dat ondernemers het nog nooit zo zwaar hebben gehad, blijven zij innoveren om te blijven bestaan. Daar heb ik zeer veel respect voor en ik kan als centrummanager van Haarlem zeggen dat ik enorm trots ben op deze harde werkers.”

Lees ook:

Met deze Haarlemse cadeau’s verras je iedere vader op Vaderdag

Vaders, die verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Gelukkig vieren we op zondag 21 juni V...
The Hive Haarlem

Nieuwe hotspot in Haarlem: bijencafé The Hive

Nog maar zes dagen open, en dan al je deuren moeten sluiten door de coronacrisis. Het overkwam Robin...

De Haarlemse terrassen zijn weer open en zo ziet dat er uit (video)

Het moment is dan eindelijk daar: de Haarlemse horeca is weer terug open! Om 12.00 uur 's middags gi...