Haarlem het schoonste water van Nederland geven: stap aan boord van de Pinguïn

Foto Daniel Maissan

Sander van Weert en Lenny Houwaart hebben een fantastisch streven: samen Haarlem het schoonste water van Nederland geven. We gingen in gesprek met Sander om te horen hoe we dat in vredesnaam voor elkaar kunnen krijgen, hoe het plastic door het op te vissen een tweede leven krijgt en waarom dit eigenlijk heel leuk is om te doen.

Van de wereldwijde zeeën naar het Spaarne

“Ik ben ooit begonnen met filmen in de commerciële hoek, maar ontdekte al snel dat ik verhalen wilde vertellen die ergens over gingen”, vertelt Sander. “Het balletje begon echt te rollen toen ik een documentaire maakte over een zeilschip dat onderzoek deed naar de toplaag van de oceanen. Hiermee is een kaart gecreëerd van wereldwijde plasticstromen. Deze film is opgepikt door de Economist, waarna ik werd uitgenodigd om de Ocean Summits in Mexico te verfilmen. Ik heb ook lokale initiatieven in beeld gebracht, mijn documentaire die hieruit volgde ‘An ocean story’ was in de bioscopen te zien en is nu nog terug te zien op Videoland, heel tof.”

Support your locals

“Toen de coronacrisis kwam, hadden ik en Lenny Houwaart, waar ik al lange tijd mee bevriend ben, ineens alle tijd om iets dichter bij huis te doen. We ergerden ons ontzettend aan de enorme hoeveelheid troep in het water als we zelf door het Spaarne voeren. We waren in contact met Marius Smit, de oprichter van Plastic Whale, die in Amsterdam met meerdere boten plastic opvist. Dit gaf ons de inspiratie om dit ook in Haarlem te gaan doen. Zodoende hebben we besloten om de Pinguïn op te richten.”

“Het idee is om met een elektrische sloep vol vrijwillige Haarlemmers rond te varen om plastic op te vissen. Eerst moesten we bij de gemeente een vast oplaadpunt voor de sloep zien te regelen. Gelukkig waren ze welwillend en is dit gelukt. Maar ja, dan de boot nog, dat kost ook wat. We willen een industriële motor, want je moet natuurlijk niet stil komen te liggen. Door middel van crowdfunding en sponsoring van enkele bedrijven proberen we € 16.000,- bij elkaar te krijgen. Aangezien we zonder winstoogmerk willen functioneren is dit dé manier. We zitten inmiddels bijna aan ons streefbedrag, we hebben nog een kleine 2.000 euro te gaan. We gaan ervoor om 22 juli te water te gaan.”

Waterdicht bewijs

“We hadden het idee dat plastic dat in Haarlem te water raakt uiteindelijk in de Noordzee terecht komt, waar het onderdeel wordt van de plastic soep. En wat is een betere manier om dat te bewijzen dan om het uit te proberen? Zodoende kwamen we in contact Trackjack, die ons een tracker beschikbaar heeft gesteld. Onze claim was dat plastic van Haarlem naar Spaarndam stroomt, dan naar het Noordzeekanaal en vervolgens via de sluizen van IJmuiden in zee belandt. We hebben de tracker, bevestigd op een houten plankje, te water gelaten. Pardoes ging de tracker precies de andere kant op dan we net voor de camera’s geclaimd had. Wat bleek? Het had de afgelopen dagen flink geregend, waarna het gemaal bij Heemstede in werking was gesteld. Deze stroming nam de tracker mee. Gelukkig ging het toch als voorspeld, zodra het gemaal weer stilstond.” Nieuwsgierig waar de tracker nu is? Dat kan je hier volgen.

Is het alleen maar hard werken?

Je gaat zeker een leuke middag beleven als je met de Pinguïn meevaart. We noemen ons project de pinguïn, omdat deze alleen in groepsverband kan overleven. We ben er ook van overtuigd dat dit alleen kan slagen als we het met z’n allen doen. Het meeste plastic belandt ook niet expres in het water. Het waait weg en je kan er net niet meer bij, of een meeuw jat je chipszak en laat deze boven het water weer los. We gaan het vissen leuk maken met uitdagingen, zoals: wie vindt het raarste object?”

“Daarnaast hebben we de handen ineen geslagen met drie toffe bedrijven die duurzame alternatieven voor wegwerp plastic bieden. Zo kan je een gepersonaliseerde pinguïn dopper kopen, cosmetische producten zonder microplastics en plastic verpakkingen van No Nasties en tot slot een toffe customized shopper van het Haarlemse bedrijf nomoreplastic.nl.

Spot de pinguïn

“De schippers worden opgeleid om feitjes over Haarlem te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat het water in de grachten vroeger zo schoon was dat er bier van werd gebrouwen? Daarnaast kunnen ze je meer leren over plastic. Van het opgeviste plastic worden natuurlijk nieuwe producten gemaakt. Dat kan heel makkelijk met een 3D printer. Het eerste object wordt een grote pinguïn voor op de boot. Deze schommelt gezellig mee en we willen hiermee gelijk een lach brengen op het gezicht van iedereen die hem ziet. Ook willen we, bijvoorbeeld bij een bedrijfsuitje, later een plastic object teruggeven dat van het zelf opgeviste plastic is gemaakt.”

Meedoen? Er komt een online boekingssysteem, houdt hiervoor de site in de gaten of volg het Instagram account voor updates.

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Geen ov-chipkaart meer nodig: zo werkt inchecken met je betaalpas”

Geen ov-chipkaart meer nodig: zo werkt inchecken met je betaalpas

staking NS Haarlem
Ga naar “Handig! De artikelen van indebuurt Haarlem hebben voortaan een voorleesknop”

Handig! De artikelen van indebuurt Haarlem hebben voortaan een voorleesknop

Ga naar “Bijzonder! Op deze dag kun je een groene komeet boven Haarlem zien”

Bijzonder! Op deze dag kun je een groene komeet boven Haarlem zien

groene komeet haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023