Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er staat een gigantisch varken op het Houtplein en dit is waarom

Door Dominique Michiels 9 januari 2019

Op dinsdag 8 januari is er een groot kunstwerk van een varken op het Houtplein geplaatst. Wij zochten uit waar Knorrie opeens vandaan komt. Of zeg maar gerust Knor, want hij is zeven meter lang en vier meter hoog. Een flinke jongen! 

Aandacht voor dierenleed

Met het kunstwerk ‘Ode aan een varken’ wil kunstenares Jantien Mook aandacht vragen voor dierenleed en de zogenoemde ‘kiloknallers’. Het klopt dat dit varken springt, hij geniet namelijk van zijn vrijheid. De Partij voor de Dieren heeft samen met dierenbeschermingsorganisaties de creatie van het kunstwerk mogelijk gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Lijsttrekker Fabian Zoon vertelt in het Haarlems Weekblad: “Het is geweldig dat het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ de komende weken in Haarlem te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. In Noord-Holland zitten 1.515.807 dieren in krappe, donkere stallen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel. Daar speelt het bestuur van de provincie een grote rol in. Zo beslist de provincie over de bouw en uitbreiding van megastallen en kan de provincie een snelle omschakeling naar duurzame landbouw stimuleren”.

Reis door Nederland

Het varken reist door heel het land. Zo is hij al in Amsterdam, Nijmegen en Den Haag geweest. Knor blijft tot en met 28 januari in Haarlem op het Houtplein en reist dan verder naar Eindhoven. Waar het varken daarna naartoe gaat is nog niet bekend, maar het varken eindigt in ieder geval in Brussel.

Meer lezen

Hellup! Er is een wintermug actief

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit...

Het eind van een tijdperk: Club Stalker in Haarlem gaat dicht

Wij vielen bijna van onze stoelen toen we dit nieuws hoorden. Er zijn niet veel clubs in Haarlem, du...

Haarlems mysterie: waarom zijn er nog zoveel telefooncellen in Haarlem?

In de rubriek Haarlemse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad, z...