Varen in Haarlem: voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen
Stel je voor: tijdens een rondje varen door Haarlem wil je een duik in het water nemen. Je ziet een…
Rondhangende jongeren die herrie maken en troep achterlaten. Komt het je herkenbaar voor? Dat kan best, want het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie in Nederland is flink gestegen. Even checken hoe dat in Haarlem zit.
De politie ontving in de eerste zes maanden van dit jaar 71.000 meldingen in heel Nederland, blijkt uit de politiecijfers. In diezelfde periode in 2019, nog voor de coronacrisis, waren er zo’n 40.000 meldingen. Een behoorlijke stijging dus.
In Haarlem konden ze er ook wat van, want de politie kreeg hier van januari tot en met juni van dit jaar kreeg van januari tot en met juni van dit jaar 567 meldingen van jeugdoverlast binnen. In dezelfde periode in 2020 waren dit er 653. In de eerste zes maanden van 2019 – dus voor corona- waren dat er 387.
Tekst loopt door onder de grafiek
Goed om te weten: het gaat hier om cijfers van het aantal meldingen met de zogenaamde incidentcode E35. De politie gebruikt deze code voor ‘melding overlast jeugd’. Vaak gaat het om klachten als rondslingerend afval, hangen in een park en herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme en geweldpleging door jeugd krijgen andere codes.
Waar komt deze stijging vandaan? Dataplatform LocalFocus denkt het te weten: “De coronacrisis lijkt voor een flinke piek aan jeugdoverlastmeldingen te zorgen. In 2020, het eerste ‘coronajaar’, verdubbelde het totaal aantal meldingen ten opzichte van het jaar ervoor tot recordhoogte. Ook in de eerste zes maanden van dit jaar werd dus fors meer geklaagd. Tot en met mei was de binnenhoreca als gevolg van de lockdownmaatregelen gesloten en gold thuis een (wisselend) aantal maximumbezoekers, waardoor jongeren niet op stap konden en minder makkelijk thuis konden afspreken.”
Dat er nu meer klachten zijn, beteken niet dat jongeren daadwerkelijk meer overlast veroorzaken. De politie vertelde tegen LocalFocus dat mensen meer zien als ze vaker thuis zijn. Mogelijk geven ze in zo’n geval sneller een klacht door. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en dan valt (jeugd)overlast dus sneller op.
In onze gids
Populaire rubrieken