Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevestigd: deze coronamaatregelen gelden vanaf zondag in Haarlem

Door Romée Lagerveld 18 september 2020

Voor de regio Kennemerland, waar Haarlem onder valt, is het risiconiveau ‘zorgelijk’ aangegeven. Voor onze regio zijn, zoals al deels was uitgelekt, nu extra maatregelen aangekondigd die al per zondag 20 september om 18.00 uur ingaan. Wij zetten de maatregelen voor je op een rij.

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn.  In de persconferentie gaf een bezorgde premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat. Daarom is het enorm belangrijk om de basisregels rondom corona te volgen.

Een andere regel is dat er maximaal 50 personen bij elkaar mogen komen, dat was eerst nog 100. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Er zijn een paar uitzonderingen: scholen, uitvaarten, demonstraties, dans- en theaterbeoefeningen en religieuze bijeenkomsten. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Een ander genoemde verandering in de regels is dat snotterige kinderen tot 12 jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten.

Waarom maatregelen voor Kennemerland

Waarom juist voor onze regio extra maatregelen zijn aangekondigd? “In de afgelopen week is het aantal coronabesmettingen toegenomen in de veiligheidsregio Kennemerland. Hierdoor is Kennemerland boven de signaalwaarde gekomen van 7 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Als een veiligheidsregio meerdere dagen boven de waarde van 7 uitkomt, gaat de situatie van waakzaam naar zorgelijk. Om deze situatie onder controle te krijgen neemt Veiligheidsregio Kennemerland extra maatregelen”, zo laat Veiligheidsregio Kennemerland weten.

Extra lokale maatregelen

Naast bovengenoemde nieuwe maatregelen voor onze regio laat Veiligheidsregio Kennemerland nog het volgende weten: “In Kennemerland vallen afgelopen week met name de besmettingen op scholen, bij zorginstellingen en sportverenigingen op. Kennemerland legt de focus op aanvullende maatregelen bij scholen, zorginstellingen en het voorkomen van illegale feesten. Dit laatste door gebieden aan te wijzen waar mensen in de nachtelijke uren niet aanwezig mogen zijn. Ook zal er extra controle en handhaving plaatsvinden op sectoren waar we besmettingen zien, zoals bij sportverenigingen. Op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal gold al een verbod op geluidsapparatuur en muziekinstrumenten in verband met feesten op de stranden. Deze maatregel blijft doorlopen tot 1 oktober en wordt indien noodzakelijk voortgezet.”

Algemene maatregelen

De Veiligheidsregio benadrukt tenslotte nog de al geldende maatregelen:

  • Vermijd drukte
  • Werk vanuit huis als dat kan
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Klachten? Blijf thuis en laat u testen door de GGD. Ontwikkelt u benauwdheid en/of koorts, dan blijven ook gezinsleden thuis
  • En natuurlijk: handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien
  • Bent u 70 jaar of ouder, of heeft u een kwetsbare gezondheid, wees dan extra voorzichtig

Corona in Haarlem

In onderstaande grafiek kan je het aantal geregistreerde besmettingen in Haarlem vanaf het begin tot nu zien. Ben je benieuwd naar één van onze buurgemeentes zoals Bloemendaal, type dan een andere plaatsnaam in het veld waar nu ‘Haarlem’ staat in om de cijfers van die plaats te bekijken.

Tekst loopt door onder de grafiek.

 Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde coronabesmettingen er in totaal in Haarlem zijn (geweest) vanaf het begin tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Haarlemmers er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Haarlemmers die aan corona overleden zijn.

Lees ook

Albert Heijn Haarlem corona

Corona-update van het RIVM: in Haarlem stijgt het aantal besmettingen maar zijn er nog weinig ziekenhuisopnames

In een week tijd zijn 8.265 Nederlanders positief getest op het coronavirus. 96 daarvan komen uit Ha...

Handig: Hier kan je in omgeving Haarlem een coronatest laten doen

Het coronavirus is helaas nog geen verleden tijd, dus moeten we nog altijd alert blijven op anderen ...

Corona hakt erin: aanzienlijk meer WW-uitkeringen in Haarlem dan vorig jaar

De gevolgen van de coronacrisis worden steeds merkbaarder. Zo verwachten de voedselbanken veel nieuw...

Voedselbanken verwachten grote groei in klanten: zo zit dat in Haarlem

De voedselbanken in Nederland verwachten dat door de economische krimp en de stijgende werkeloosheid...

Meer over

Corona Nieuws