Kerstmarkt in Haarlem 2018: dit moet je weten

Door Dominique Michiels 22 november 2018

Sommige mensen kijken hier heel het jaar naar uit: de kerstmarkt in Haarlem. Dat kunnen wij goed begrijpen, want de kerstmarkt is een en al gezelligheid. Wat allemaal handig is om te weten over de kerstmarkt in Haarlem? Dat hebben wij voor je uitgezocht:

Datum kerstmarkt Haarlem 2018

De kerstmarkt in Haarlem 2018 is op zaterdag 8 en zondag 9 december. Dit jaar is het alweer de 25ste keer dat de Haarlemse binnenstad wordt omgetoverd tot één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van het land. Op zaterdag duurt de kerstmarkt in Haarlem van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis.

Plattegrond kerstmarkt Haarlem

In deze straten is er kerstmarkt in Haarlem:

  • Kruisstraat, Krocht
  • Nieuwe Groenmarkt
  • Zijlstraat
  • Grote Markt
  • Koningsstraat
  • Botermarkt
  • Gierstraat
  • Grote Houtstraat vanaf Proveniersplein naar Houtbrug
  • Schagchelstraat (alleen zaterdag)
  • Raaksgebied
Foto: Visit Haarlem

Bereikbaarheid kerstmarkt Haarlem

Er wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer te komen. Het centrum is goed bereikbaar met zowel de trein als de bus. De binnenstad is gedurende het kerstweekend voor een groot gedeelte minder goed bereikbaar voor automobilisten. Als je in de binnenstad woont, krijg je daar een brief over.

Parkeren tijdens de kerstmarkt

Je fiets kun je het beste in de fietsenstalling parkeren. De fietsenstallingen bevinden zich in de Jacobijnestraat, Smedestraat, Station en Botermarkt. Deze zijn geopend gedurende de openingstijden van de kerstmarkt. De fietsenstalling van het station is open van 5.00 uur ’s ochtends tot 2.00 uur ’s nachts. Mocht je toch met de auto willen komen, dan wordt er geadviseerd om een parkeergarage te zoeken.

Tekst gaat verder onder de video

Video: Kerstmarkt Haarlem 2015

De kerstmarkt op zaterdag 8 december

Op zaterdag zijn op de Grote Markt en Botermarkt de wekelijkse marktkramen gewoon te vinden. Zij hebben wel een extra feestelijk aanbod. De kerstmarkt is verspreid over het centrum van Haarlem en bestaat uit ongeveer 350 kramen rondom de Grote Markt. In de kramen vind je de mooiste kerstproducten en lekkerste glühwein. Achter de Grote of St. Bavokerk, op de Oude Groenmarkt is een sfeervolle Oude Ambachtenmarkt ingericht. Daarnaast klinken er gezellige kersthits uit de speakers, loopt er een Dickensorkest door de stad en treden er diverse koren op in monumentale locaties. De kerstconcerten en -optredens zijn gratis toegankelijk. Zie hier een overzicht.

Foto: Pexels

De kerstmarkt op zondag 9 december

Ook op zondag is Haarlem in complete kerstsfeer. Je vindt de kerstkramen van zaterdag ook op zondag. Het verschil is natuurlijk wel dat de weekmarktkramen van zaterdag er op zondag niet zijn. Ook zijn er op zondag andere optredens op andere locaties in de stad, die wederom gratis te bezoeken zijn. Bekijk hier een overzicht. Op de Botermarkt is op zondag een activiteitenplein met diverse kinderactiviteiten. Waaronder een workshop dansen. Verder staan er op andere locaties in de stad ook een draaimolen en een zweefmolen.

Foto: Unsplash

Warme chocolademelk en erwtensoep

Warme chocolademelk en erwtensoep vind je in de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Riviervismarkt, Klokhuisplein, Koningstraat, Gierstraat en het Proveniersplein.

Foto: Unsplash

Straatje van Emma

Het Straatje van Emma is een bijzonder onderdeel van de kerstmarkt. De Schagchelstraat wordt tijdens de kerstmarkt omgetoverd naar een kerstfeest in de 19e eeuw. Dit is onder andere de periode van het regentschap van koningin Emma, de moeder van koningin Wilhelmina. Je kunt op 8 en 9 december deze tijd herleven! Gracieuze dames, barbiers, dames van twijfelachtige zeden, schoorsteenvegers, gegoede burgers, een valkenier, smid, touwslager en nog vele anderen kun je tegenkomen. Natuurlijk zal Emma zelf ook persoonlijk op bezoek komen in haar eigen straatje. Het Straatje van Emma is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Posted by Schagchelstraat Haarlem on Wednesday, 12 September 2018

Haarlem Beer Festival

Ook bierliefhebbers komen aan hun trekken op de kerstmarkt. In het Raaksgebied bij de Jopenkerk is er op zaterdag en zondag het Haarlem Beer Festival. Je kunt er meer dan 75 verschillende bieren uit binnen- en buitenland proeven. Dat is een stuk meer dan vorig jaar, toen waren het er 35. Biertjes die je kunt verwachten: Russian Imperial Stout, Barley Wine, Barrel Aged bier of Imperial Porter. De toegang is gratis, maar wil je niet in de rij staan en zekerheid dat je een winters biertje kunt proeven? Koop hier een festivalpakket.

Foto: Pexels

Kerstdisco Jopenkerk

Op vrijdag 7 december wordt er een traditionele Kerst Disco georganiseerd in de Jopenkerk om alvast in de sfeer te komen. Twee dj’s zorgen voor de beste platen van 90’s, 00’s en 10’s en de leukste kersthits. Hopelijk heb je tickets hiervoor al binnen, want het is uitverkocht.

Kerstshows in de avond

Vorig jaar was de kerstshow ‘A Taste of Christmas 2017′ een groot succes. Daarom wordt dit jaar op 7 en 8 december in de Groenmarktkerk opnieuw een muzikaal kerstfeest georganiseerd. Dit keer onder de naam: It’s Christmas Time – The Santa Edition. De shows beginnen op allebei de dagen om 20.15 uur. Je kunt al terecht vanaf 19.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 34,50. De dresscode voor dit uitje is natuurlijk lekker feestelijk.

Foto: Pexels

*Geeft zichzelf een schouderklopje*

In Haarlem mogen we trots zijn op onze kerstmarkt. In 2017 werd onze markt namelijk door Verkeersbureau.info verkozen tot beste kerstmarkt van Nederland. En daar bovenop heeft Hotelspecials de kerstmarkt in Haarlem uitgeroepen tot de meest gezellige kerstmarkt. Superleuk!

Meer lezen

Fijne feestdagen! 14 x uit eten in Haarlem met kerst 2018

Natuurlijk, je kunt je helemaal uitsloven in de keuken op eerste en tweede kerstdag. Maar je kunt oo...

Kerst komt eraan, want de kerstverlichting in de stad staat aan!

Het moment wanneer je de kerstverlichting in de stad ziet schitteren, zijn de feestdagen toch echt i...