Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kerstmarkt 2019 in Haarlem: alles wat je wilt weten

Door Dominique Michiels 13 oktober 2019

De kerstmarkt in Haarlem is toch wel één van de hoogtepunten van het jaar. Voor iedereen die gek is op Kerstmis, maar ook als je houdt van gezelligheid, glühwein, warme chocolademelk, erwtensoep, nostalgisch aangeklede straatjes en kraampjes met heel veel leuks. Wat allemaal handig is om te weten over de kerstmarkt in Haarlem? Dat hebben wij voor je uitgezocht:

De kerstmarkt in Haarlem 2019 is op zaterdag 7 en zondag 8 december. Dit jaar is het alweer de 26ste keer dat de Haarlemse binnenstad wordt omgetoverd tot één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van het land.

Openingstijden kerstmarkt Haarlem

De openingstijden zijn anders dan vorig jaar. Op zaterdag duurt de kerstmarkt in Haarlem van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Toegang is gratis.

Kraampjes

Op de kerstmarkt staan zo’n driehonderd kramen. Shop kerstcadeaus, neem een glaasje glühwein, kopje warme chocolademelk, Hollandse erwtensoep of proef van de vele andere lekkernijen. In deze straten vind je op beide dagen kerstkramen:

 • Kruisstraat, Krocht
 • Nieuwe Groenmarkt
 • Zijlstraat
 • Grote Markt
 • Riviervismarkt
 • Klokhuisplein
 • Oude Groenmarkt
 • Koningsstraat
 • Botermarkt
 • Gierstraat
 • Grote Houtstraat vanaf Proveniersplein naar Houtbrug
 • Schagchelstraat
 • Raaksgebied

Plattegrond kerstmarkt

Op deze plattegrond zie je precies waar er kerstmarkt in Haarlem is. Er is ook nagedacht over een handige en leuke looproute, daar voor volg je de cijfers die je op de plattegrond ziet staan.

Tekst loopt verder onder de plattegrond

Weekmarkten

Je vraagt je misschien af, hoe zit het met de zaterdagmarkt op de Grote Markt en Botermarkt tijdens de kerstmarkt? Op zaterdag staan beiden markten er gewoon, maar dan geheel in kerstsfeer. Op zondag staat de kerstmarkt op een deel van de Grote Markt.

Tekst loopt verder onder de foto

Foto; indebuurt Haarlem

Evenementenprogramma kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkt is er van alles te beleven in de stad. Zoals kerstoptredens en ’t straatje van Emma. Vorig jaar was ’t straatje van Emma alleen op zaterdag, dit jaar is het op beide dagen. Ook zijn er op een aantal plekken buitenpodia in de stad. Die bevinden zich in de Krocht, Kruisstraat en de Damstraat. Het volledige evenementenprogramma vind je hier:

Kerstmarkt 2019 in Haarlem: dit is het evenementenprogramma

Nog maar heel even en onze binnenstad wordt omgetoverd tot één grote kerstmarkt. In het weekend van ...

’t Straatje van Emma

’t Straatje van Emma is een bijzonder onderdeel van de kerstmarkt. De Schagchelstraat wordt tijdens de kerstmarkt omgetoverd naar een kerstfeest in de 19e eeuw. Dit is onder andere de periode van het regentschap van koningin Emma, de moeder van koningin Wilhelmina. Je kunt op 7 en 8 december deze tijd herleven. Gracieuze dames, barbiers, dames van twijfelachtige zeden, schoorsteenvegers, gegoede burgers, een valkenier, smid, touwslager en nog vele anderen kun je tegenkomen. Natuurlijk zal Emma zelf ook persoonlijk op bezoek komen in haar eigen straatje.

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: organisatie Straatje van Emma

Kinderen

Op de Oude Groenmarkt is er een festival speciaal voor kinderen: het kerstival. Met onder andere de kinderwinterspelen, kerstgedichten op maat laten schrijven en tosti’s eten bij de tostikeet.

Goede doelenplein

De Botermarkt wordt ingericht als goede doelenplein. Dit houdt in dat er op het plein geld ingezameld wordt voor een goed doel, dit jaar is dat de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarbij deelnemers geld ophalen voor mensen met kanker. Tijdens de kerstmarkt kun je collectanten van Roparun tegenkomen, die samenwerken met Hospice Haarlem. Het geld wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen in hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven.

Bereikbaarheid

Het wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Met de trein en de bus is het centrum prima te bereiken. In de binnenstad mag al niet veel meer gereden worden, maar tijdens het kerstweekend is een groot gedeelte van de stad minder goed bereikbaar voor automobilisten. Woon je in de binnenstad? Dan krijg je hier nog een brief over.

Parkeren tijdens de kerstmarkt

Als je op de fiets komt, kun je deze het beste parkeren in een fietsenstalling. Er zijn meerdere fietsenstallingen en die vind je in de Jabobijnestraat, Smedestraat en op het station en de Botermarkt. Deze zijn geopend gedurende de openingstijden van de kerstmarkt. Kom je toch met de auto, dan kun je het beste een parkeerplek in de parkeergarage zoeken.

Bekijk hier foto’s van de gezellige kerstmarkt in Haarlem in 2018:

Foto’s! Zo zag de mega gezellige Kerstmarkt in Haarlem 2018 eruit

Af en toe was er een flinke bui en soms scheen het zonnetje fel, maar gezellig was de kerstmarkt in ...

Lees ook

Op deze dagen openen de tuincentra in Haarlem en omgeving hun kerstshows

Goed nieuws voor kerstaholics! De tuincentra in Haarlem en omgeving openen binnenkort weer hun kerst...

5 x hier scoor je de lekkerste chocola van Haarlem

Is jouw moeder gek op chocola? Dat komt goed uit. Want het is bijna Moederdag én onze gastredacteur ...

5 x nostalgische foto’s van kerst in Haarlem

Natuurlijk schieten we met onze smartphones tegenwoordig een heel kerstalbum in nog geen uur tijd. V...

6 x hierom is kerst in Haarlem het allerleukst (in gifjes)

Kerst vieren in een zonnig land met je voeten in het zand, dat lijkt ons best wel wat hoor. Maar ker...

4 x delicatessenwinkels in Haarlem voor je kerstinkopen

Natuurlijk kun je bij de gemiddelde supermarkt zo’n beetje alles inslaan wat je nodig hebt voor het ...

9 x op deze plekken in Haarlem scoor je te gekke kerstspullen

'It's the most wonderful time of the yearrrr' zingen ze natuurlijk niet zomaar. Dat is het ook! En d...

De lichtjes in de kerstboom op de Grote Markt gingen aan en wij waren erbij

Op 6 december gingen de lampjes in de mega kerstboom op de Grote Markt aan. Het was weer, zoals alti...