Theatermaker/dragqueen Hans: ‘Ik zag stukjes van mezelf geannuleerd worden’

Hans Goes | Foto: Franklin van der Erf

Hans Goes is een geboren en getogen Haarlemmer, hij woont samen met zijn man Jos hemelsbreed op 100 meter afstand van zijn geboortehuis in de wijk Zijlweg-west. Hans: “Een gigantisch deel van mijn netwerk zit in Haarlem, ik zou wel dom zijn om hier ooit weg te gaan.”

Dat Hans een groot netwerk heeft, blijkt uit zijn agenda. “Sinds ik vijf jaar geleden mijn eigen bedrijf ben begonnen, Goes PR & Entertainment, stond mijn agenda bol van afspraken en opdrachten. Iedere opdracht pak ik op mijn manier aan en stop daar ook veel van mezelf in, het wordt daardoor een onderdeel van mij. Maar toen kwam mevrouw corona en zij begon mijn agenda leeg te trekken. Ik moest veel opdrachten schrappen en zag daarmee stukjes van mezelf geannuleerd worden. Depressief is misschien een te groot woord, maar die periode was erg moeilijk.”

Four Drags and a Funeral

Een van de projecten die Hans zag verdwijnen is het theaterstuk ‘Four Drags and a Funeral’. Hans: “dat is ontzettend jammer, we hebben het stuk in de loop der jaren al verschillende keren in Haarlem  uitverkocht en zouden dit jaar het stuk nog een paar keer spelen. Ondanks dat de zalen nu weer open zijn, hebben we besloten om toch niet meer op te treden. Dat heeft aan de ene kant te maken met het kostenplaatje, maar wat eigenlijk nog meer meespeelt is dat de ziel van het stuk verloren gaat in de anderhalve meter samenleving.”

Tekst gaat verder onder de foto

Rechts op de foto staat Hans Goes in vol ornaat | Foto: Goes PR & Entertainment

Remming

“Op het podium kunnen we die afstand sowieso niet houden, want in verschillende scenes houden we elkaar vast en wordt er gedanst. Om dat te veranderen zou niet kloppen. Daarnaast heb je nog het publiek waar wij mee spelen, want een belangrijk onderdeel van het theaterstuk is een bingospel. Iedereen in de zaal krijgt een bingokaart en wordt tijdens het stuk betrokken bij de bingoronde. Het leuke is dat mensen dan onderling interactie met elkaar hebben en dat gaat niet als er anderhalve meter tussenzit. Daarnaast merkte ik, toen ik laatst naar een andere voorstelling ging, dat mensen een soort remming van hun emoties ervaren. In een zaal met veel mensen lachen ze sneller en harder dan wanneer er maar een klein groepje mensen zit. Als je dan hard lacht kijkt iedereen je aan, terwijl je ‘vroeger’ anoniem bleef in de menigte. Bij ons stuk gaat het er juist om dat mensen uitbundig kunnen meedoen en geen remming of gêne voelen”, aldus Hans.

Bingo!

Hij vervolgt: “we maken er namelijk een hysterische avond van, veel lachen, zingen en dansen. Het stuk duurt 1 uur en 40 minuten, maar dat vliegt voorbij. Zelfs als je op hoge hakken van hot naar her rent en springt! Omdat het spelen zo leuk is hebben we een andere manier moeten verzinnen om én onszelf in de kijker te houden én mensen op te vrolijken in deze tijden. Daarom hebben we verschillende online bingoavonden georganiseerd. Dat was echt hysterisch. Uiteraard ging er ook wel eens wat mis, zoals een camera die omvalt of en storing op de lijn, maar dat heeft ergens ook wel weer zijn charme.”

‘De kaart is nog niet vol’

Op de vraag hoe Hans naar de toekomst kijkt reageert hij positief. “De online bingoavond houden we er in, binnenkort komt er weer een nieuwe editie waar mensen zich voor kunnen inschrijven. Daarnaast spelen we binnenkort waarschijnlijk in Chateau Marquette in Heemskerk live onze bingoavond, waar we heel veel zin in hebben, en er staan nog wat kleine dingen op de agenda voor de verjaardag van Haarlem. Om in thema te blijven: de kaart is dus gelukkig nog niet vol!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmer doet mee aan tv-programma ‘De gevaarlijkste wegen’”

Deze Haarlemmer doet mee aan tv-programma ‘De gevaarlijkste wegen’

gevaarlijkste wegen remco veldhuis
Ga naar “De favoriete adresjes van Femke: ‘Hier eet je de beste pizza van Haarlem’”

De favoriete adresjes van Femke: ‘Hier eet je de beste pizza van Haarlem’

Ga naar “Willeke helpt ouderen in Haarlem: ‘We weten wat écht nodig is’”

Willeke helpt ouderen in Haarlem: ‘We weten wat écht nodig is’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99”

Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38”

Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38

 • Etos
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58”

Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime