Maaike van de Speelgoedbank: ‘Ik probeer Haarlem een stukje mooier te maken’

Maaike Disveld, directrice van de Speelgoedbank | Foto: indebuurt Haarlem

Wat doe je nadat je een flinke burn-out hebt gehad? Dan word je directrice van de Speelgoedbank in Haarlem. Dat klinkt misschien vreemd, maar Maaike Disveld deed het en runt nu sinds drie jaar de Speelgoedbank aan de Gedempte Herensingel 4. “Wat ik miste in mijn vorige banen is nu juist het belangrijkste in mijn huidige functie; Haarlem een stukje mooier maken.”

En dat doet Maaike op verschillende manieren. De Speelgoedbank is namelijk niet alleen een winkel waar mensen die het financieel niet zo breed hebben, terecht kunnen voor mooi speelgoed, het is ook een plek waar de vrijwilligers (weer) iets kunnen betekenen voor de maatschappij. We spreken met Maaike over de vele functies van deze bijzondere Haarlemse winkel.

Laten we bij het begin beginnen; wat is de Speelgoedbank precies?

Maaike: “De Speelgoedbank is een plek waar iedereen speelgoed kan kopen. Het grote verschil met andere kringloop- of tweedehandswinkels is dat wij alles zorgvuldig uitzoeken, schoonmaken en het op een manier presenteren dat kinderen het idee hebben in een échte speelgoedwinkel te lopen en niet eentje waar ze zich misschien voor kunnen schamen. Daarnaast werken wij met een ‘bankpas’ waardoor kinderen in de praktijk leren omgaan met geld.”

Dat moet je even verder uitleggen…

Maaike: “Nou, wij gebruiken een uniek concept waarbij wij een maandelijks tegoed toekennen aan de kinderen die lid zijn. Zij krijgen een eigen speelgoedbankpas waarop zij iedere maand €5 tegoed ontvangen. Met dit tegoed kunnen de kinderen in onze winkel speelgoed uitzoeken. Als ze het tegoed niet opmaken blijft het restant op hun pas staan. Zo kunnen ze ook sparen voor een groter stuk speelgoed en kunnen de kinderen leren budgetteren. Op school leren de kinderen theoretisch met geld omgaan, maar in de praktijk is dat toch anders. We hopen op deze manier de kinderen te helpen om de basisbeginselen van met geld omgaan bij te brengen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De speelgoedbankkaart| Foto: indebuurt Haarlem

Zijn er veel kinderen in Haarlem die daar gebruik van maken?

Maaike: “Ruim 600 kinderen zijn lid van de speelgoedbank. Zij maken dus gebruik van onze speelgoedbankpas. Die €5 per maand kunnen we op hun speelgoedbankpas storten door middel van donaties die we krijgen via de ‘Club van 600‘. Dat zijn mensen die jaarlijks €60 doneren of maandelijks €5. Iedereen kan lid worden van die club. Daarnaast worden de opbrengsten van de winkel volledig gebruikt om de huur te betalen, mijn salaris en de spaarrekening aan te vullen. Die spaarrekening is door de sluiting van de winkel wegens corona helaas flink geslonken. We hopen dat we die de komende maanden weer kunnen aanvullen.”

Dus niet alleen mensen die het financieel wat moeilijker hebben mogen hier speelgoed kopen?

Maaike: “Nee, het is echt voor iedereen. Sterker nog, zonder onze betalende klanten zouden we het niet kunnen volhouden om de winkel vijf dagen per week open te houden. Dus schroom je niet om een keer te komen kijken of een leuk cadeautje te kopen, want iedereen mag hier winkelen. Graag zelfs, want door de coronacrisis verwacht gemeente Haarlem dat er ongeveer 20 procent meer aanvragen voor de Haarlempas zullen zijn. Dat is overigens een pasje voor Haarlemmers die een laag inkomen hebben en waarmee ze korting krijgen op cursussen, culturele en sportactiviteiten en bij bibliotheken en winkels, zoals bij ons.”

“Deze baan vraagt veel van me, maar ik krijg er, hoe cliché dat ook klinkt, veel meer voor terug”

Jij bent dus de directrice van de Speelgoedbank, maar wie werken er nog meer in deze organisatie?

Maaike: “De Speelgoedbank heeft een vrijwillig en onbetaald driekoppig bestuur. Ik ben de enige in de organisatie die een salaris uitgekeerd krijgt voor 13 uur per week. Ik ben minstens 30 uur per week met de Speelgoedbank bezig, maar dat is voor mij geen probleem. Het maatschappelijk bezig zijn is voor mij ook een vorm van beloning. Dat klinkt misschien zoetsappig, maar het is echt zo. We werken namelijk met 25 vrijwilligers die zich (weer) nuttig willen maken en voelen. Dat kan zijn door in het magazijn speelgoed te ordenen om uit huis te komen, maar er zijn ook vrijwilligers die niet uit Nederland komen en door hier te werken met de basisbeginselen van de Nederlandse werkcultuur kennismaken. Dat kunnen ze later weer gebruiken om een echte baan te krijgen.”

Zelf heb je een burn-out gehad. Is het dan verstandig om deze organisatie, met 25 vrijwilligers die (soms) een flinke bagage hebben, te runnen?

Maaike: “Ik snap je vraag, maar deze baan doet mij enorm goed. Ik heb een pedagogische opleiding, ervaring in sales én het regelen en organiseren van allerhande zaken binnen een organisatie. Voorheen deed ik per baan één van die drie dingen, nu kan ik dat combineren mét de maatschappelijk invulling die ik in mijn vorige banen miste. Deze baan vraagt veel van me, maar ik krijg er, hoe cliché dat ook klinkt, veel meer voor terug.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland”

Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland

Avontuurlijke Haarlemmers
Ga naar “Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette”

Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette

de bachelorette sylvia geersen
Ga naar “Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023