Lerares Manon: ‘Ik stond constant aan, ik wilde bereikbaar blijven voor mijn leerlingen’

De geboren en getogen Haarlemse Manon Bruijn staat al 23 jaar voor de klas, waarvan de laatste 12 jaar aan groep 8 van O.b.s. De Wilgenhoek in Haarlem-Noord. In al die jaren heeft ze veel meegemaakt, maar de laatste maanden waren de heftigste uit haar carrière. “Op een gegeven moment stond ik constant aan; ik wilde bereikbaar blijven voor mijn kinderen.”

Tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis moesten alle scholen sluiten en werd ook het lesgeven in één klap anders. Manon vertelt over haar werk als leerkracht in coronatijden.

Omgooien

Manon: “Op het moment dat mijn collega’s en ik in het voorjaar te horen kregen dat de school moest sluiten, zijn we meteen bij elkaar gaan zitten om een plan uit te werken. Binnen twee dagen hadden we een thuisstudieprogramma in elkaar gedraaid. Ook hadden we geregeld hoe kinderen de I-pads konden ophalen om zo thuis hun taken te doen en met hun leerkracht in contact te blijven. We moesten door de lockdown onze manier van lesgeven in één keer omgooien; ik stond ineens niet meer voor de klas, maar zat achter mijn eettafel tegen een scherm aan te praten. Dat was best heftig.”

Eindejaarsmusical

“Wat ook totaal omgegooid werd voor groep 8 afgelopen jaar, was het kamp en de eindejaarsmusical. Ik ben de enige lerares voor groep 8, dus ik moest ineens iets anders bedenken, want een fysieke musical met publiek kon gewoon niet. Toen heb ik met de docente muziek/drama een film gemaakt, waarbij het script en acht liedjes door de kinderen geschreven werden. In één maand tijd hadden we toen een film van een uur in elkaar gezet, met geluidsopnames en montage erbij. Zo ook met het kamp, we zouden naar Noordwijk gaan, maar hebben de boel moeten omgooien. Toen zijn we gaan surfen op het strand, hebben we pizza gegeten op school en sloten we af met een bonte avond. Zo hadden ze toch een kamp-idee, maar zonder overnachting.”

“Ook al zat ik op vrijdagavond met een wijntje op de bank, ik nam toch op als een leerling belde. Ik wilde dat contact koste wat kost behouden”

Hechtere band

“Het klinkt misschien vreemd, maar doordat we vanuit huis digitaal les gaven, kreeg ik op een bepaalde manier toch een hechtere band met mijn leerlingen. Ik kreeg opeens een inkijkje in hun thuissituatie dat ik daarvoor nooit kreeg. Soms was dat wel lastig, omdat niet ieder kind in een even fijne situatie opgroeit. Als ik dan sommige leerlingen een paar dagen niet te pakken kon krijgen, dan hield ik Microsoft Teams op mijn telefoon ook ’s avonds aan. Als ze dan terug belden, ook al zat ik op vrijdagavond met een wijntje op de bank, dan nam ik toch op. Ik wilde het contact met mijn kinderen koste wat kost behouden. Dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk constant ‘aan’ stond en daardoor mijn werk niet kon loslaten. Ik was daar niet de enige in, want veel van mijn collega’s zaten in hetzelfde schuitje.”

Afspraken

“Ook al werken we weer op school en niet meer vanuit huis, toch is de omgang met mijn collega’s nu anders. Normaal lunchten we allemaal samen, nu zit er een gedeelte ‘op zolder’ en het andere gedeelte in onze teamkamer. Hierdoor spreek je sommige collega’s minder en moet je een afspraak maken om bepaalde zaken te bespreken. Sowieso moeten we veel afspraken maken, want ook de oudergesprekken gaan nu op een andere manier. Nu kan je per avond twee of drie ouders spreken, op anderhalve meter afstand, terwijl je voorheen veel meer ouders op een avond kon ontvangen. In principe kunnen we meer ouders op een dag spreken. Wat het verschil maakt is dat ouders de school niet in mogen, behalve voor de oudergesprekken en dat ze op 1,5 meter zitten. We doen ook gesprekken via Teams en dat is wel nieuw. We verspreiden de gesprekken over een aantal weken, maar dat is om de werkdruk te verlagen. Het geeft de leerkracht meer tijd om de gesprekken te plannen en te verspreiden over een aantal weken. Dat zijn allemaal extra uren die we maken naast het lesgeven, de administratie en andere taken. Ik merk daardoor dat collega’s, nog voordat de herfstvakantie begon, al behoorlijk moe waren. Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik héél blij was dat de herfstvakantie begon.”

‘Plan ligt klaar’

“Ik hoop heel erg dat de scholen open blijven, maar mochten we toch weer in een lockdown terechtkomen, dan hebben wij ons lesplan in ieder geval tot de kerst al klaarliggen. We kunnen in één keer switchen als het moet, maar ik hoop echt dat dat niet nodig zal zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen.”

‘Blij dat de scholen openblijven’

“Hier kunnen ze lekker met hun klasgenoten spelen en sporten tijdens de gymles. Ook voor ons als leerkracht is het weer fijn om op school te zijn, want voor de klas staan is het leukste wat er is. De interactie met de kinderen geeft je echt energie. Dat miste ik ook echt tijdens die thuiswerkperiode. Wat ik in de huidige situatie nog wel mis, is even een aai over die bol geven, of een schouderklopje. Ik merk dat de kinderen dat ook soms lastig vinden, ze zeggen dan ‘juf, ik had je zo graag even geknuffeld.’ Hopelijk kan dat weer in de nabije toekomst.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland”

Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland

Avontuurlijke Haarlemmers
Ga naar “Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette”

Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette

de bachelorette sylvia geersen
Ga naar “Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29”

Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Hostelmanager”

Hostelmanager

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • henk. Connecting Creatives
 • Parttime