Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Instacop’ Tim deelt zijn ervaringen: ‘Ik ben in deze tijd extra trots op de Haarlemse jongeren’

Door Romée Lagerveld 18 juni 2020

Heb je weleens gehoord van de term Instacop? Dat zijn lokale agenten met een Instagram-account, waar ze delen met hun volgers wat ze allemaal meemaken. En die Instacops zijn razendpopulair, vooral bij jongeren. De Haarlemse hoofd- en jeugdagent Tim Beetstra (34) is er ook een. Hij vertelt over zijn werk en hoe dat is in coronatijd: ‘Ik ben in deze tijd extra trots op de Haarlemse jongeren’.

Tim: “In 2006 ben ik begonnen met de opleiding, omdat het werk bij de politie me onwijs leuk leek. Ik ben niet het type om de hele dag achter de computer te zitten. Nooit weten wat je over vijf minuten aan het doen bent, sprak me aan. Na elf jaar in Leiden gewerkt te hebben, werk ik nu zo’n twee en een half jaar in Haarlem: de stad waar ik geboren en getogen ben. Het is leuk om hier weer terug te komen na al die jaren.”

Wat doe je als jeugdagent?

Wist jij dat er speciale agenten zijn aangewezen voor de jeugd? Tim vertelt over zijn specialisme: “Het doel van jeugdagenten is om, naast de reguliere taken als agent, met de jeugd in contact te komen en blijven. We willen laten zien dat de politie er niet alleen maar is om boetes uit te schrijven. Zo heb ik bijvoorbeeld veel contact met partners zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis maar ook binnen de recherche. Ook ga ik vaak langs bij jongerencentra om samen met jongerenwerkers te kijken wat er speelt.”

Een nieuw type influencer

Niet alleen je eigen vrienden of favoriete BN’er kun je tegenwoordig online volgen, ook veel agenten zoeken via deze weg contact. “We houden op een laagdrempelige manier contact met de jongeren. Dat kan gaan van samen een potje gamen in een jongerencentrum, tot DM’s beantwoorden op social media. Veel agenten hebben tegenwoordig eigen accounts op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en zelfs Snapchat. Juist via deze route kunnen jongeren (en ook volwassenen) ons het makkelijkst bereiken, en de drempel om iets te vragen wordt dan een stuk lager. Ook vinden ze het interessant en leuk om te lezen wat er gebeurt in hun wijk en wat wij nou eigenlijk doen.”

Agent tijdens de coronacrisis

Toegegeven: wij hadden stiekem verwacht dat het type incidenten tijdens de coronacrisis misschien wel veranderd zou zijn, en dat mensen zich misschien lastig aan de maatregelen zouden houden. Niets blijkt minder waar.

“Natuurlijk: je kunt geen hand geven, wat normaal het ijs breekt. Maar ondanks de maatregelen is ons werk niet heel anders geworden. Er zijn misschien iets minder inbraken en iets meer ruzies gemeld, maar er zijn geen grote verschillen te zien. In grote lijnen wordt er goed gevolg gegeven aan de coronamaatregelen, ook door de jeugd. In de cijfers kun je ook zien dat maar een klein deel van dit type bekeuringen in Haarlem is uitgedeeld. Dat is zeker een compliment waard aan de jongeren, dat mag ook wel eens gezegd worden!”

Een nieuwe manier van communiceren

Wel wordt er, ook landelijk, op een nieuwe manier voor communicatie met de doelgroep gezorgd. “We merkten vooral in het begin dat veel jongeren wel wat vragen hadden over Corona. We hebben toen bijvoorbeeld samen met Jongerencentrum Flinty’s een livesessie gehouden op Instagram om vragen te beantwoorden. Ook is er landelijk vraagdepolitie.nl ontwikkeld waarin verschillende thema’s samen met specialisten op een jeugdige manier behandeld worden.”

Voorlopig zullen we Tim zeker nog in het Haarlemse straatbeeld voorbij zien komen. “Ik haal veel motivatie uit het contact met jongeren, en juist door met ze om te gaan leer je ze op een andere manier kennen. Voorlopig blijf ik hier graag werken en zou ik door willen groeien op het gebied van jeugd. Mijn ambitie ligt hier zeker.” Meer weten over deze Instacop? Je kunt Tim hier volgen op Instagram en Facebook. Doe dat zeker even, want hij gaf aan dat er binnenkort vanuit Politie Haarlem weer veel leuke interactie met volgers aankomt!

Lees ook

Boswachter Rien: ‘Ik loop niet alleen met rubberlaarzen door Elswout’

Haarlem is omgeven door prachtige buitenplaatsen, landgoederen en duinen. Die natuurgebieden worden,...

19-jarige Haarlemmer verhuist naar Duitsland om fulltime professioneel te gamen

Geschreven door Esports Club | Hij is pas 19 jaar, maar Alois Nelissen verruilde kortgeleden toch zi...

Welke Haarlemmer verdient er wel een lintje? Je kunt diegene nu aanmelden

Veel Haarlemmers zetten zich vrijwillig in voor allerlei doelen. Iedereen die zich langdurig heeft i...