Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen Hagen (49) geeft al bijna 10 jaar rondvaarten in Haarlem: ‘In de zomer kom ik soms alleen maar thuis om te tukken’

Door Dominique Michiels 21 juni 2019

Nadat Jeroen tien jaar geleden zijn baan kwijtraakte werd hij gedwongen iets anders te doen. Hij besloot rondvaarten te gaan geven in Haarlem met zijn sloep ‘De Cornelia’ vernoemd naar zijn ouders. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is Jeroen niet meer van de Haarlemse wateren weg te denken. Wij mochten een rondje meevaren! In bovenstaande video kun je een kijkje nemen. 

De keuze voor rondvaarten geven komt voor Jeroen niet uit het niets: “Ik ben begonnen met varen bij de zeeverkennertjes en ik heb op de Mooie Nel leren zeilen. Daarna heb ik ook veel eigen bootjes gehad.”

Jeroen heeft goed nagedacht voor hij begon met zijn bedrijf Haarlem Canal Tours. “Door middel van een businessplan te maken heb ik gekeken of het haalbaar was. Ik heb bijvoorbeeld uitgezocht hoeveel dagen het nu ongeveer regent per jaar in Haarlem. Door dit plan kreeg ik vertrouwen in mijn idee.”

Alleen

“Ik geef de rondvaarten alleen in de zomer en dat is in de zomer heel intensief werken. Ik ben er alle dagen van de week mee bezig en soms zitten er wel dagen bij dat ik twintig uur op een dag maak, dan kom ik alleen thuis om even te tukken. Maar op maandag probeer ik wel altijd vrij te houden, zodat ik op zondagavond een drankje kan doen in de stad.”

En wat doet Jeroen dan in de winter? “In de winter heb ik tijd voor andere dingen. Ik ben ook drummer in een band, dus dan kan ik veel tijd aan muziek besteden. De afwisseling vind ik een heerlijk bestaan.”

Tekst loopt verder onder de foto

Cornelia, de sloep waarmee Jeroen rondvaarten geeft. Foto: indebuurt Haarlem

Haarlemse weetjes

Wij bij indebuurt proberen natuurlijk van alles op de hoogte te zijn in Haarlem, maar tijdens de rondvaart schudt Jeroen toch behoorlijk wat Haarlemse weetjes uit zijn mouw waar wij nog niks van wisten.

“Ik voel mij Haarlemmer en ben heel trots op de stad. Het is heel leuk om mensen te kunnen interesseren voor onze stad. En daarmee probeer ik niet alleen geld te verdienen, maar echt iets bij te dragen aan de stad.”

Meer dan geschiedenis

Jeroen vertelt tijdens zijn rondvaart natuurlijk over de Haarlemse geschiedenis, maar ook over meer. Zoals de huidige status van bepaalde gebouwen, de huizenprijzen en kunsthistorie. “Ik probeer de mensen die met mij meevaren een idee te geven van hoe wij hier leven, naast alle historische informatie over de stad. Als je bij mij van boord gaat, hoop ik dat je op een andere manier naar de stad kijkt.

‘Als je bij mij van boord gaat, hoop ik dat je op een andere manier naar de stad kijkt’

Toeristen

Het zijn vooral toeristen die meevaren op de Cornelia. “De toeristen komen overal vandaan, zowel uit Europa als van verder. Ik merk ook dat er steeds meer Chinese toeristen naar Haarlem komen. Er ontstaat daar een steeds grote groep uit de middenklasse die goed Engels spreekt en zelf hun eigen reizen boeken.”

Maar het is volgens hem zeker niet de bedoeling dat de stad gaat overstromen van toeristen. “Ik probeer bij alle gemeenteraden aanwezig te zijn en bemoei me ook graag met alle (water)regelgeving zodat we de kwaliteit en leefbaarheid van de stad hoog houden.”

Tekst loopt verder onder de foto

Jeroen vertelt iets aan zijn gasten tijdens de rondvaart. Foto: indebuurt Haarlem

Altijd zwaaien

Wat Jeroen vooral ook heel leuk vindt, is dat er zoveel sympathie voor zijn bedrijf is. “Ik zie op vaste tijden vaak dezelfde mensen bijvoorbeeld hun hond uitlaten. Er zijn dus mensen waar ik al tien jaar naar zwaai, maar nog nooit een hand heb gegeven. Mensen vinden het leuk dat ik iets toevoeg aan de stad en geen overbelast bezorg.”

In 2020 viert Jeroen zijn tienjarig jubileum. “Ik word in dat jaar ook nog eens 50, dus de kans bestaat dat ik dan wel een goed feestje ga vieren.”


Meer over Haarlem Canal Tours ontdekken?

Haarlem Canal Tours vrijetijd en uitgaan

Gesloten11:30 - 19:00

Spaarne 17 (afvaartlocatie), Haarlem

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Lees ook

Bootje varen: 5 x leuke vaarroutes in en rondom Haarlem

Een van de leukste dingen aan Haarlem is misschien wel het vele water in en rondom de stad. Het Spaa...

Hoe hard mag je eigenlijk varen op de Haarlemse grachten en het Spaarne?

In Haarlem gaan we tijdens zonnige dagen graag het water op. Met een bootje varen over het Spaarne e...
nationale toplessdag 2019

Op deze dag trekken alle vrouwen hun bikinitopje uit en dit is waarom

Veel vrouwen zouden best graag zonder bikinitopje op het strand of in de achtertuin gaan liggen. Wan...

House Opa Johan (87) bezoekt festivals: ‘Ik oefen mijn moves in de woonkamer’

Zo aan de start van het festivalseizoen hebben wij wel een hele bijzondere Haarlemmer van de week. H...

Tropische temperaturen in aantocht! Het wordt een week lang rond de 30 graden

We rollen van het ene extreme (a.k.a. code geel) in het andere uiterste: het wordt volgende week all...
Foto uitzicht haarlem klim naar het licht kathedrale basiliek nieuwe sint bavo

Op deze acht plekken in Haarlem wil de gemeente 10.000 woningen bouwen

Dat Haarlem een populaire stad is om te wonen, begrijpen wij natuurlijk als geen ander. Er willen nu...

Lida Straathof (28) is operazangeres: ‘Van klassieke muziek word je slimmer’

We noemen haar operazangeres maar eigenlijk is zij Coloratuur Sopraan en wat dat precies is, daar ga...