Haarlemse Tamara reist met haar gezin door Amerika: ‘Leven zonder klok is heerlijk’

Tamara en haar gezin in Amerika
Tamara kocht met haar gezin een enkeltje naar Canada en reist daar nu rond. Foto: Privéfoto's Tamara

Tamara (37) woont sinds 2014 met haar man Sebastiaan (42) in Haarlem. Samen hebben ze tweeling Maik en Moos (5 jaar) en dochter Sophie (2 jaar). Ze boekten een enkeltje naar Canada en zijn van plan minimaal een jaar op reis te gaan. “We zijn nu net bij de Niagara Falls de grens overgestoken naar de Verenigde Staten.”

Hoe kwamen jullie op het idee om te reizen?

Tamara: “We reisden in 2021 een half jaar door Europa. Dit beviel zo goed, dat het naar meer smaakte. Het was een bijzondere trip waar we veel van de mooie natuur hebben ontdekt. Daar hebben we ook geleerd om te wildkamperen. Dit begon noodgedwongen op een eiland in Kroatië waar de campings vol waren. Superspannend! Ook kwamen we veel andere reizigers tegen die voor lange tijd aan het reizen waren. We werden daardoor geïnspireerd en zijn gaan onderzoeken of, en hoe, we een lange en verre reis voor elkaar konden krijgen. Ik denk dat we stiekem een beetje verslaafd zijn geraakt aan het reizen.”

Hoe hebben jullie deze trip voorbereid?

“Ik heb mijn baan opgezegd en mijn man heeft onbetaald verlof. De kinderen geven we thuisonderwijs. We hebben ons verdiept in de leerlijnen en hopen deze vooral spelend en ontdekkend aan te leren. Ook zijn we van mening dat de kinderen heel veel leren van het reizen. We hebben een Amerikaans visum aangevraagd om langer door de Verenigde Staten te mogen reizen. De Nederlandse wet verplicht je om je uit te schrijven als je langer dan 8 maanden op reis gaat. Dit was een hoop papier- en uitzoekwerk qua onder andere verzekeringen. Maar alles kan netjes geregeld worden.”

Waar zijn jullie nu en wat zijn de plannen?

“We hebben onze eigen camper verscheept naar de plaats Halifax in Canada en zijn nu net een maand onderweg. We hebben al veel van Oost-Canada gezien, zoals Nova Scotia, Prince Edward Island en Quebec. We zijn nu net bij de Niagara Falls de grens overgestoken naar de Verenigde Staten. Vanaf hier willen we via de Oostelijke Verenigde Staten richting Florida reizen. We proberen met het mooie weer mee te reizen.

“Na Florida zullen we via de Zuidelijke Verenigde Staten in Mexico overwinteren. In het voorjaar/zomer 2023 willen we dan West-Amerika en West-Canada ontdekken. En wie weet waar we allemaal nog eindigen.”

Wat vinden jullie het leukste aan zo’n lange en verre reis?

“De tijd voor en met elkaar. We vinden het heel leuk om zoveel van de ontwikkeling van de kinderen mee te krijgen en een hele hechte band met ze op te bouwen. Het leven zonder klok vinden we ook erg fijn. Daarnaast ontdekken we samen de mooiste uitzichten.”

Waar kijken jullie tegenop?

“Tijdens het reizen worden we vast een keer ziek, dan is een camper wel heel klein en minder fijn. Zo hadden we in Bosnië (waarschijnlijk) een watervergiftiging. En toen we allemaal moesten spugen, was dat niet fijn. Dan mis je toch echt een wasmachine, een grote douche met meer watervoorraad en je eigen kamer waar je je in kan terugtrekken.”

Wat doen jullie het liefst als jullie op reis zijn?

“We houden vooral van de mooie natuur. Het liefst zoeken we de mooiste onontdekte en minder toeristische plekjes met mooi uitzicht op. Activiteiten zoals wandelen, kanoën, suppen en kampvuurtjes maken staan bij ons bovenaan het lijstje.”

Hebben jullie tegenslagen gehad?

“Tijdens de voorbereidingen waren er wat tegenslagen. Het verschepen van de camper had bijvoorbeeld steeds vertraging. Uiteindelijk werden we een dag van tevoren gebeld dat de camper toch op de gewenste datum mee mocht. We moesten een nachtje doorhalen om alles alsnog in te pakken. Ook was onze eerste vlucht geannuleerd. Gelukkig konden we uiteindelijk op dezelfde dag via Eindhoven vertrekken. Verder zijn de dieselprijzen en de dollarkoers helaas niet in ons voordeel.”

Hoe is het om met jonge kinderen te reizen?

“Heel fijn. Je hebt erg veel tijd voor de kinderen. Je bent er altijd om ze te helpen en krijgt veel mee van hun ontwikkeling. Wij vinden het heel leuk om de kinderen veel van de wereld mee te geven. Ze hebben (bijna) elke dag een andere achtertuin om in te spelen. En beginnen zelfs al wat woordjes en zinnetjes in het Engels te praten.

Het is voor ons ook prettig om met de camper te reizen, zodat de kinderen elke dag in hun eigen bed slapen. Door het reizen worden ze ook erg flexibel. Zo had Sophie het half jaar tussen de reizen door in Nederland echt een ritme nodig met een middagslaapje. Maar hier op reis doet ze haar slaapje wanneer we rijden of als ze wat langer in de draagzak zit. Het tijdstip maakt daarbij niet uit. Ook het rijden in de camper gaat goed. We proberen niet te lang op een dag in de camper te rijden. De tweeling kan lekker spelen aan de tafel en Sophie doet dan meestal een dutje. We hebben voor Sophie het zitje verhoogd, zodat ze goed naar buiten kan kijken wanneer ze wakker is.

Verder ben je op reis (denk ik) een stuk uitgeruster, waardoor je alle geduld en aandacht voor de kinderen hebt, in plaats van dat je soms moe van je werk komt.”

Hoe houden jullie contact met vrienden en familie?

“Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Via de app en videobellen is er veel contact. We houden onze reis bij via Instagram, zodat we het thuisfront op de hoogte kunnen houden. Vrienden en familie vinden het dubbel dat we zover weg zijn. Over het algemeen vinden de meeste het leuk voor ons dat we zo een te gekke ervaring tegemoet gaan. Maar het is natuurlijk ook jammer dat we elkaar zo’n lange tijd moeten missen.”

Tips voor andere gezinnen?

Follow your dreams! Er zijn duizend redenen om niet te gaan, maar ga gewoon. Geniet van de tijd met je kinderen. Het lijkt soms onmogelijk met alle regeltjes in Nederland, maar overal is een oplossing voor.
Wanneer je van plan bent om met een camper te gaan reizen, zorg dan dat je zelfvoorzienend bent. Dat gaat je een hoop toffe ervaringen opleveren.”

Benieuwd naar de reis van Tamara en haar gezin? Volg ze hier!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Hé Haarlemmer! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?”

Hé Haarlemmer! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?

Ga naar “Wereldlichtjesdag in Haarlem: ‘Het is en blijft je kind’”

Wereldlichtjesdag in Haarlem: ‘Het is en blijft je kind’

Ga naar “Hiep, hiep, hoera! Zoveel Haarlemmers zijn er tegelijk met jou jarig”

Hiep, hiep, hoera! Zoveel Haarlemmers zijn er tegelijk met jou jarig

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime