Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarlemse singer songwriter Liselot: ‘Ik heb niet zo’n plezierige jeugd gehad in Haarlem’

Door Dominique Michiels 10 december 2019

De 27-jarige Liselot van Oosterom uit Haarlem weet als jong meisje al wat ze het allerliefste wil doen, namelijk liedjes schrijven en zingen. “Op mijn achtste schreef ik voor het eerst een eigen popnummer in het Engels.” 

Jeugd vol muziek

Liselot groeide op aan de Julianalaan in Haarlem waar muziek haar met de paplepel ingegoten is. Haar oma was pianist en haar moeder was – net als haar opa – violist en reisde daarvoor de hele wereld over. Het was dan ook logisch dat Liselot op haar vierde al begon met vioolspelen. “Tot mijn tiende heb ik viool gespeeld, maar in diezelfde tijd werd ik fan van de Spice Girls en wilde ik eigenlijk veel liever popnummers zingen en schrijven.”

Stoppen met vioolspelen

Onder protest van haar grootouders stopte ze met vioolspelen en ging op zangles. Thuis schreef ze liedjes en begeleidde zichzelf achter de piano. “Omdat mijn moeder vaak op reis was, faxte ik haar mijn nummers vaak door.” Tijdens de schoolmusical zong Liselot een nummer van Marilyn Monroe. “Iedereen dacht dat ik het playbackte, maar dat was niet zo. Ik had toen al een heel volwassen, ontroerende stem en vanaf dat moment dacht ik ook: ooit ga ik heel beroemd worden.”

Foto: indebuurt Haarlem

Muziek als medicatie

Als we Liselot vragen naar haar band met Haarlem, vertelt ze eerlijk dat ze een haat-liefde verhouding met de stad heeft. “Ik heb niet zo’n plezierige jeugd gehad in Haarlem en daar heb ik het een hele tijd moeilijk mee gehad, nu geloof ik dat het me sterker heeft gemaakt en voel ik steeds meer een positieve band met Haarlem.” Toen Liselot jong was, gebruikte ze muziek om te schrijven over moeilijke gebeurtenissen en om deze los te kunnen laten: “muziek was en is voor mij net als medicatie.”

Het Conservatorium

Tijdens haar middelbare schooltijd aan het ECL bleef Liselot veel muziek maken. “Ik heb ook nog meegedaan aan HIT – Haarlems Interscholair Toernooi – en vanaf mijn 14e speelde ik veel in Haarlem, ik heb heel vaak opgetreden in de Flapcan.” Op haar 18e begon ze aan de Jazz opleiding aan het Rotterdams Conservatorium, maar daar voelde Liselot zich niet thuis vanwege de stijfheid van de afdeling. Ze blokkeerde en het lukte haar niet meer om te schrijven: “De tijd heeft in die periode even stil gestaan”.

‘De tijd heeft in die periode even stil gestaan’

Schotland

De gouden zet was om te vertrekken naar Schotland. “In Edinburgh kreeg ik de smaak weer te pakken en ben ik heel veel gaan schrijven en spelen.” Toen ik weer terugkwam naar Haarlem ben ik opnieuw naar Rotterdams Conservatorium gegaan, maar dit keer naar de popafdeling en daar ben ik in 2017 afgestuurd op zang en songwriting.”

Lilith Merlot Haarlem
Foto: Rona Lane

Lilith Merlot

Eerst trad Liselot gewoon op onder haar eigen naam, maar sinds een tijdje heeft ze haar artiestennaam Lilith Merlot de wereld in geroepen. Hoe is ze op die naam gekomen? “In een Joods verhaal is niet Eva maar Lilith de eerste vrouw van Adam. Lilith was heel eigenwijs en wilde heel graag gelijk zijn aan Adam. Daar ging hij niet mee akkoord en dus ging Lilith bij hem weg. Die eigenwijsheid trok mij zo aan, dat ik mij daar wel mee wilde associëren. Merlot is ontstaan in een masterclass op het conservatorium. Toen zong ik voor de Amerikaanse zangeres René Neufville en zij zei: ‘your voice is just like a merlot, it sounds so deep, dark and round’. Ik ben dat nooit vergeten.”

Haarlem Jazz

Na haar afstuderen bracht Lilith Merlot haar eerste EP uit in Haarlem met hulp van crowdfunding. “Ik heb toen veel radio aandacht gekregen en heb heel veel gespeeld.” In 2017 stond ze voor het eerst op Haarlem Jazz én North Sea Jazz: “Een droom die uitkwam!” Liselot heeft veel opgetreden met haar band en stond dit jaar ook in het voorprogramma van Michael Prins. “Op dit moment is het wat rustiger op de voorgrond, maar ben ik op de achtergrond bezig met nummers schrijven samen met een producer.”

Nieuwe nummers

Het is de eerste keer dat Liselot nu samen met een producer aan haar nummers werkt “Dat vond ik in het begin best moeilijk, want een liedje komt bij mij heel diep van binnen en dan wordt er opeens aan gesleuteld. Nu ben ik er heel blij mee, want door mijn producer krijgt mijn muziek meer ballen. En dat is precies de bedoeling, want mijn teksten zijn heel direct en zo wil ik ook overbrengen.” Liselot hoopt nog met wat nieuwe dingen te komen eind dit jaar, misschien wel een nieuwe single!?

Tekst loopt verder onder de video

De wereld veroveren

Liselot wil het liefst zoveel mogelijk muziek maken. Het lijkt haar heel leuk om op meer Haarlemse evenementen te spelen “Ik zou het bijvoorbeeld gaaf vinden om nog eens te spelen bij Take Me To Church.” Maar wat ze het állerliefste wil, is met haar muziek de hele wereld veroveren. “Haarlem en zelfs Nederland is voor mij niet groot genoeg, het lijkt me heel cool om in Azië op te kunnen treden en in Amerika lijkt me helemaal te gek.” Het gaat haar niet om de bekendheid zelf. “Ik wil niet beroemd worden om geld of om het bekend zijn, het gaat mij erom dat ik zoveel mogelijk mensen kan laten genieten van mijn muziek.”

Haarlemmer van de week

Deze week is Liselot onze Haarlemmer van de week. Ben of ken jij iemand die perfect is als Haarlemmer van de week? Tip dan de redactie.

Ook leuk om te lezen:

Doe mee aan de indebuurt Haarlem kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Haarlem is d...

Leuk volgens local Maxine (32): ‘De leukste cadeautjes en lekkerste cocktails vind je hier’

Leuke plekjes, die zijn er genoeg in de stad. Maar als je door de bomen het bos ... eh, door de stra...

Jeroen ging van alcoholverslaafde naar ervaringsdeskundige: ‘Het is ontzettend lastig om weer nuchter het leven aan te gaan’

De Haarlemse Jeroen Otter (52) heeft een zware tijd achter de rug. Hij is namelijk alcoholverslaafde...

Leuk volgens local Irene: ‘Dit is dé plek om lekker sportief bezig te zijn’

Iedere week tipt een echte local zijn of haar tips op indebuurt. En zo ontdekken we met elkaar nóg m...

Stella (28) is parttime zeemeermin: ‘Het klinkt vaak heel belachelijk’

Het is toch iets wat het goed doet op verjaardagen: vertellen dat je zeemeermin bent. Al tien jaar i...

Leuk volgens local Sharona: ‘Op zaterdag ben ik hier te vinden voor paaldansles’

Iedere week tipt een echte local zijn of haar tips op indebuurt. En zo ontdekken we met elkaar nóg m...

Mare rijdt rally door de Sahara: ‘Als ik geen auto heb, krijg ik het benauwd’

De Amsterdam Dakar Challange is een rally waarbij oude auto's in twintig dagen tijd van Amsterdam na...

Elise is producer bij Expeditie Robinson: ‘De deelnemers ruik je op een gegeven moment wel’

De geboren Haarlemse Elise Muijser (31) werkt als producer bij Expeditie Robinson. Ze zit net als de...