Eva (33) rijdt extreme autorit naar Gambia: ‘Vrouwen kunnen alles’

Eva | Foto: Sjoerd Bracké

Dat alleen mannen goed kunnen autorijden, is onzin volgens de Haarlemse Eva. Samen met vriendinnen Elke en Maartje gaat ze 5 november beginnen aan een extreme autorit van Amsterdam naar Gambia. De reden? Het avontuur, een goed doel én om te laten zien dat vrouwen alles kunnen. 

Van Amsterdam naar Gambia met de auto. 7000 kilometer over uitgestrekte wegen, door het Atlasgebergte en dwars door de woestijn. Een uitdaging? Niet voor 33-jarige Eva, die houdt namelijk wel van een beetje avontuur. “We rijden om geld in te zamelen voor de educatie van meisjes in Gambia”, vertelt Eva enthousiast. “Met onze deelname willen we aandacht vragen voor het belang van scholing van meisjes. Geschoolde meisjes zijn later minder kwetsbaar om ziekten op te lopen zoals Aids en ze zijn beter in staat om zich te wapenen tegen (seksuele) uitbuiting en slavenarbeid.” 

Challenge geen race

Tijdens de trip, die iets meer dan 3 weken duurt, zal Eva samen met vriendinnen Elke en Maartje hun auto zelf moeten fixen als die kapot gaat en moeten ze zichzelf zien te redden als bijvoorbeeld de auto vast komt te zitten in de woestijn. De Amsterdam Dakar Challenge is iets anders dan de Dakar Rally. Eva vertelt: “Waar wij aan meedoen is niet echt een race. Om de drie dagen ontmoeten we de andere teams. Als je bijvoorbeeld vast komt te zitten in de Sahara zullen de andere teams je echt wel helpen.” 

Eva en vriendinnen Elke en Maartje bij hun auto

Avontuur

Eva houdt haar hele leven al van avontuur. Zo gaat ze geregeld surfen in Portugal, op roadtrip of op reis naar Brazilië. Ze vertelt: “Tijdens een roadtrip in Portugal vertelde een vriendin over deze challenge. Ik was meteen enthousiast, maar helaas te laat met inschrijven. Ik heb net zo lang naar de organisatie gebeld tot ze besloten om ons toch mee te laten doen. Over een paar weken gaat het avontuur echt beginnen.” 

Gevaarlijk

Een slipcursus, offroad rijden en heel veel rijuren heeft Eva er inmiddels opzitten als voorbereiding op deze rit. Desondanks weet je van tevoren niet hoe het gaat lopen. Maar dat maakt het voor Eva juist extra leuk. “Ik vind het nu nog niet echt spannend. Ik denk eigenlijk nooit na over de risico’s. We gaan wel door Mauritanië rijden. Dat kan wel eens gevaarlijk zijn, maar dat zien we dan wel weer.” 

Veilen

Ze gaan rijden met een Toyota. Eva vertelt: “Deze Toyota is een stevige auto die goed tegen verschillende landschappen kan. Ook is het een populaire auto in Afrika. Als we zijn aangekomen in Banjul Gambia gaan we de auto veilen. De opbrengst hiervan gaat ook naar het goede doel.” Ze halen ook geld op via hun GoFundMe pagina.

Ready to go

Na de vele voorbereidingen is het aftellen begonnen. “We moeten nog een aantal dingen voorbereiden, zoals het vullen van Jerrycans met diesel. Door de stakingen in Frankrijk kan je misschien niet overal tanken. Ook zijn we nog bezig met het bouwen van het bed in onze bus en moeten de banden nog vervangen worden. Als dat allemaal is gebeurd zijn we echt ready to go!” 

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland”

Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland

Avontuurlijke Haarlemmers
Ga naar “Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette”

Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette

de bachelorette sylvia geersen
Ga naar “Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29”

Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64”

Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Hostelmanager”

Hostelmanager

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • henk. Connecting Creatives
 • Parttime