Haarlemmers Nina en Quirijn gaan op de fiets naar Australië: ‘We zien wel hoe het loopt’

Quirijn en Nina met hun fietsen | Foto: Ewout Pahud de Mortanges

Terwijl vrienden huizen kopen, kinderen krijgen en settelen gaan Nina en Quirijn op avontuur. 14 maart vertrekken ze vanuit Haarlem op de fiets naar Australië. “We hebben een budget van 20 euro per dag.”

Op een duurzame én goedkope manier je broer opzoeken die in Australië woont. Het vliegtuig, de auto, de trein vielen af. De fiets bleef over. Voor Nina en Quirijn is dit de meest logische manier van reizen. Ze vertellen: “De fiets is duurzaam en onafhankelijk. Daarnaast is de fiets een slome manier van reizen. Dat spreekt ons aan omdat je onderweg het landschap en de cultuur ziet veranderen.” Ze maken zich geen zorgen over de afstand. Quirijn vertelt: “Als Nederlander ben je gewend om veel te fietsen. We weten hoe we dingen moeten repareren en als we iets niet weten, zoeken we het gewoon op op Youtube.”

24 landen

Nina en Quirijn zijn van plan ongeveer 35.000 km te fietsen en 24 landen te doorkruisen. Beiden hebben ze hun baan opgezegd om dit grote avontuur aan te gaan. Quirijn vertelt: “Veel mensen om ons heen krijgen kinderen en settelen. Maar wij waren nog een beetje zoekende. Soms vraag ik me af of het niet slimmer is om ons spaargeld te bewaren voor een huis, maar ik vind het toch belangrijker om het avontuur aan te gaan. Daar draait het leven om.” Ook Nina kijkt uit naar het avontuur. “Ik kijk ernaar uit om elke dag buiten te leven. We plannen niks en gaan gewoon lekker fietsen.”

Budget

Onderweg hanteren ze een budget van twintig euro per dag. “We gaan er minimaal twee jaar over doen. We hebben dan genoeg spaargeld om elke dag twintig euro uit te geven. We gebruiken daarnaast ook de app ‘Warm showers’. Dit is een app waar mensen hun huis openstellen voor fietsers. Omdat we verder geen kosten hebben aan vervoer en slapen, moet die twintig euro per dag makkelijk lukken”, vertelt Quirijn. De reis is te volgens via hun website travellingbypedalling.com. Quirijn vertelt: “We houden een website bij waar mensen ons kunnen volgen en eventueel ook een donatie kunnen doen.”

Pols gebroken

14 maart gaat het grote avontuur beginnen, maar afgelopen oktober waren ze eigenlijk al begonnen. Helaas moesten ze na vier weken omkeren en terug naar huis. Nina viel onderweg en brak haar pols. Ze vertelt: “We fietsten in de bergen van Oostenrijk en toen ben ik van mijn fiets gevallen. We zijn er op voorbereid dat er dingen misgaan, maar het is toch jammer dat we terug moesten.” 

Ze houden er rekening mee dat het niet helemaal gaat lopen zoals ze het voor ogen hebben. Quirijn vertelt: “Het kan natuurlijk gebeuren dat je bepaalde landen niet in kan of dat er andere dingen misgaan. Gelukkig weet ik van de vorige keer dat we goed omgaan met tegenslagen. Dus het moet goed komen. Ik kijk eigenlijk het meest op tegen het fietsen over drukke en gevaarlijke wegen.”

Laagjes

Omdat er op dit moment nog teveel sneeuw ligt in de bergen in Europa, nemen ze 14 maart de bus naar Milaan. Vanuit Milaan gaan ze verder met de fiets. Door hun ervaring weten ze hoe ze zich goed moeten voorbereiden op verschillende weersomstandigheden. Quirijn vertelt: “We hebben avonden van -4 graden celcius gehad en dat was goed te doen. Voor elke temperatuur hebben we spullen bij ons. We werken in laagjes. Zo hebben we drie verschillende jassen mee, een nano puff jacket tegen de kou, een windjack en een goede regenjas.”

Burgeroorlog

Onderweg zullen ze veel verschillende landen en culturen doorkruisen. Quirijn vertelt: “In ons plan reizen we ook door Myanmar, maar daar is op dit moment een burgeroorlog. We weten niet of we daar doorheen kunnen reizen. Als het niet kan, moeten we via China. Maar ook dat is onzeker omdat China lastig kan doen als je te veel stempels in je paspoort hebt. We moeten daarom continu keuzes maken.” 

Gastvrij

Nina vult aan: “Ook door Pakistan reizen is lastig. Maar we hebben gehoord dat je op de grens wordt opgepikt door de politie. De politie escorteert je dan door het land. Dat geeft een veilig gevoel. Ik heb verhalen gelezen van mensen die naar Pakistan zijn geweest en zij zijn erg positief over het land. Ik ben dan ook niet zo bang voor de landen onderweg. We merkten vorige keer al dat er een wederzijdse interesse is. Wij zijn geïnteresseerd in de mensen en hun cultuur en zij zijn geïnteresseerd in ons. Onderweg zijn mensen heel gastvrij.” Quirijn vult aan: “We gaan uit van het positieve van de mens. De meeste mensen deugen.”

De terugweg

In Australië aangekomen, en dan? Nina vertelt: “We zijn wel van plan om een tijdje bij Quirijns broer te blijven. Hij heeft daar een gezin en is getrouwd. Quirijn heeft hem al lang niet gezien.” Hoe de terugweg naar Nederland er daarna gaat uitzien, is voor ze allebei nog een groot raadsel. Quirijn vertelt: “We willen proberen om niet te vliegen in verband met duurzaamheid. Dat is belangrijk voor ons. Maar met de weg terug hebben we ons nog niet bezig gehouden. We zien het wel.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’”

Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’

Ga naar “Favorieten van Mylàn en Guido: ‘Hoge kwaliteit en unieke items ga je hier zeker vinden’”

Favorieten van Mylàn en Guido: ‘Hoge kwaliteit en unieke items ga je hier zeker vinden’

vintage haarlem
Ga naar “Haarlemmer schrijft boek over zijn bipolaire stoornis: ‘Het is oké om psychische problemen te hebben’”

Haarlemmer schrijft boek over zijn bipolaire stoornis: ‘Het is oké om psychische problemen te hebben’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99”

Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 24,95”

Sauber steelstofzuiger € 24,95

  • Geldig t/m 23 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

  • 24 september 2022
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Haarlem”

Open Monumentendag in Haarlem

  • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Swim to Fight Cancer Haarlem”

Swim to Fight Cancer Haarlem

  • 18 september 2022