Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thomas (19) is Haarlemmer van het jaar en vertelt over zijn skatepark: ‘Het idee kwam na een taakstraf’

Door Dominique Michiels 21 januari 2020

Als het buiten regent of heel koud is, kun je niet skaten. Dat was de Haarlemse Thomas Adamidis op zijn vijftiende al zat en dus schreef hij een brief aan de wethouder om eens met elkaar om de tafel te zitten. Nu vier jaar later is Thomas’ skatepark er dan bijna en is hij door zijn project ook nog eens Haarlemmer van het jaar 2019 geworden.

We zijn gelijk wel even benieuwd: hoe voelt het om de titel ‘Haarlemmer van het jaar’ te krijgen? “Het is natuurlijk een mooie titel en ik had niet verwacht dat er zoveel mensen op mij zouden stemmen. De uitreiking was heel formeel. En toen kwamen wij daar als stelletje skaters aan. Iedereen stond in pak en wij dachten: we zien het wel.”

Taakstraf

Het begon eigenlijk met een overtreding waardoor Thomas op het idee kwam om de wethouder een brief te sturen. “Als het heel koud of nat is buiten, kun je niet skaten. Dus in de herfst en winter gingen we vaak skaten in parkeergarages en zijn we een paar keer aangehouden. Daarvoor ben ik toen naar bureau Halt gestuurd en moest ik een taakstraf doen. Maar na mijn taakstraf dacht ik, hoe kunnen we nu toch blijven skaten zonder de wet te overtreden? Toen besloot ik om een brief te sturen naar de wethouder.”

‘Na mijn taakstraf dacht ik, hoe kunnen we nu toch blijven skaten zonder de wet te overtreden’

Met de wethouder om tafel

“Dat werd een lange brief waarin ik ook vertelde dat wij nog steeds in garages skaten omdat we anders gewoon niet kunnen skaten in de herfst en winter. Mijn vraag aan wethouder Merijn Snoek was om eens met elkaar om de tafel te zitten. Na mijn brief werd ik uitgenodigd op het gemeentehuis en hij vond het een goed idee maar vroeg wel: wie wil dit nog meer? Toen ben ik handtekeningen gaan verzamelen. Uiteindelijk heb ik er 2600 bij elkaar gekregen en daarmee ben ik teruggegaan naar de gemeente. En zo is het gaan rollen.”

Meer skaters

Het bleek zelfs dat er al andere skaters bezig waren met een skatepark. “Dat wist ik niet, maar samen met hen heb ik toen een stichting opgezet en een bedrijfsplan gemaakt. Wij kregen €300.000 subsidie van de gemeente. Zij zouden dan de hal bouwen en wij de rest.”

Duurt lang

“Het duurde alleen zo lang voordat de gemeente actie ondernam, dat we zelf maar een aannemer de hal hebben laten bouwen met het geld van de subsidie. Daarna was het geld op en we hadden wel obstakels nodig. Dus toen hebben we met crowdfunding nog eens €33.000 opgehaald. We zijn nu nog steeds druk bezig met het bouwen van de obstakels, maar we denken dat het half maart klaar gaat zijn.”

Geen stroom

De verdere bouw van het skatepark neemt ook veel tijd in beslag. “De grootste vertraging komt door de wachttijden bij de gemeente en andere instanties. Zo wachten we al sinds de zomer op stroom. Sinds het einde van de zomer proberen we een afspraak te maken bij de gemeente, maar ook dat wil niet lukken. Het is niet normaal hoe lang het allemaal duurt. En het is zonde, want wij hebben veel werk uit handen genomen van de gemeente en dan moeten wij zo lang wachten op een afspraak van een uurtje.”

‘Zo snel mogelijk kunnen skaten is de belangrijkste motivatie’

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Goede moed

Gelukkig blijft Thomas het leuk vinden. “Ik heb zeker onderschat hoeveel er bij komt kijken, maar elke keer als ik wegga is het weer een stukje meer af. Het zijn alle kleine dingen bij elkaar waardoor het veel tijd kost, maar het is het waard. Zo snel mogelijk kunnen skaten is de belangrijkste motivatie. Al merk ik dat ik zelf minder skate omdat ik zo druk bezig met bouwen, dus ik moet straks wel weer even inkomen.”

Skatepark Haarlem

Wat kunnen we verwachten als het eerste skatepark van Haarlem straks helemaal klaar is? “Het park is voor iedereen. In het skatepark kun je de hele dag vrij skaten voor  – waarschijnlijk – €5,-. Maar er worden ook lessen gegeven. En er komt een horecagedeelte bij. Het is voornamelijk voor skateboarders, maar er komen ook momenten voor bmx’ers en inline-skaters. Het is voor jong en oud, want er zijn in Haarlem meerdere generaties skaters. En er is inmiddels al een grote vriendengroep ontstaan.”

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Meer over Skatepark Haarlem ontdekken?

Skatepark Haarlem sport en bewegen

Minckelersweg 20, Haarlem

Bekijk meer:sport en bewegen

Lees ook

Lekker bezig! Thomas Adamidis (19) is Haarlemmer van het jaar 2019

Tromgeroffel... de Haarlemmer van het jaar 2019 is geworden: Thomas Adamidis. De 19-jarige Haarlemme...

Nieuwe ontbijt- en lunchzaak Heerlyck Haarlem geopend in de Kleine Houtstraat

We hebben in Haarlem weer een nieuwe hotspot erbij. In de Kleine Houtstraat 31 is sinds 14 januari o...

Binnenkijken bij een bijzonder huis in de Warmoesstraat: ‘Ik zie mensen weleens denken: wat is dit voor een spookhuis?’

De Warmoesstraat wordt vaak genoemd als één van de mooiste straatjes van Haarlem. De statige panden,...

Woonlasten dit jaar fors omhoog: dit gaat een Haarlemmer gemiddeld betalen

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en...

Kat Rumba is vaste gast bij winkelcentrum Westergracht en heeft al heel veel fans

Even een boodschap doen is voor klanten van het winkelcentrum aan de Westergracht wel ietsje meer da...

Leuk volgens local Danitza (24): ‘Je moet hier echt een kijkje in de kelder nemen’

Leuke plekjes, die zijn er genoeg in de stad. Maar als je door de bomen het bos … eh, door de strate...

Dit is wat de afdeeling-bordjes betekenen op verschillende straathoeken in Haarlem

Is het je weleens opgevallen dat op sommige straathoeken in Haarlems bordjes hangen met het woord af...

Eerste Nederlandse Netflix-serie vanaf nu te zien en deze Haarlemse acteur heeft de hoofdrol

Comfort food ingeslagen en je plekje op de bank alvast gereserveerd? Niet? Zorg dat je dit weekend b...