Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Okrah Donkor (28) groeide met weinig op in Schalkwijk en is nu Haarlemmer van het jaar

Door Dominique Michiels 12 februari 2019

Onze Haarlemmer van de week is dit keer wel een heel bijzondere. Okrah is namelijk ook al Haarlemmer van het jaar. Hij werd genomineerd door het Haarlems Dagblad en won met ruim 1800 stemmen de titel Haarlemmer van het jaar 2018. Iets dat hij tien jaar geleden nooit had gedacht toen hij de community Triple Threat begon. 

Opgroeien in Schalkwijk

Laten we even bij het begin beginnen. Okrah groeide op in Schalkwijk. “Ik woonde alleen met mijn moeder en we hadden niet zo veel te besteden. Maar ondanks dat, zorgde zij er altijd voor dat er kansen voor mij gecreëerd werden. Ze stimuleerde mij altijd om muziek te maken en te sporten. Toen ik vijftien was, begon ik met basketballen. De coach was als een soort vader voor mij die ik nooit had gehad. Sport gaf me discipline en structuur. Daardoor ging het met mij best wel goed.”

Basketbal biedt perspectief

In de wijk was het anders. “In de wijk veranderde er niets. Terwijl die jongeren niet anders waren dan ik, zij hadden alleen minder perspectief en begeleiding. Op dat moment realiseerde ik mij dat basketbal voor mij een middel kon zijn om andere jongeren ook perspectief te bieden.”

Triple Threat op zondag

Dat was het realisatiemoment om iets te gaan doen voor de wijk. “Ik koos ervoor om Triple Threat op te zetten als basketbal community, maar daarbij ook muziek en dans te bieden. Aan het begin organiseerden we activiteiten op zondag in Schalkwijk.” Lange tijd waren de activiteiten op zondag Triple Threat. “Ik kwam op een punt dat ik meer wilde doen. Daarom ben ik in 2013 een basketbalvereniging gestart. Dat begon met drie teams en zijn er nu achttien. Maar we zijn ook meer gaan doen met scholen, zoals naschoolse activiteiten en workshops. In 2014 hebben we een eigen locatie gekregen in winkelcentrum Schalkwijk en was er dus een plek waar jongeren altijd terecht kunnen.”

De impact in Schalkwijk

Okrah ziet de impact van Triple Threat terug in de omgeving. “Onze gemeenschap biedt jongeren nu een alternatief. En dat was er vroeger niet. Bij ons zijn er altijd mensen voor je en daar draait het om. Daarnaast zijn wij zelf jongens uit de wijk en laten we zien dat dingen anders kunnen, dat voegt extreem veel toe.” Ook het imago van de wijk verandert. “Schalkwijk is altijd de uithoek van Haarlem geweest. Maar dat wordt beter. Er komt steeds meer talent en potentie. En terecht want Schalkwijk is de grootste wijk van Haarlem met de meeste diversiteit. Het is niet de oplossing om de wijk te isoleren en de diversiteit is juist een van onze grootste krachten.”

‘Schalkwijk is altijd de uithoek van Haarlem geweest’

Haarlemmer van het jaar

De impact die Okrah met Triple Threat heeft gerealiseerd, werd dit jaar beloond. Zelf had hij nooit verwacht te winnen. “Dat ik gewonnen heb, was voor mij een moment waarop ik alle liefde terug voelde. Ineens zie je hoeveel mensen er om je heen staan en dat het verdiend is. Dat is heel bijzonder.”

Eigen accommodatie

Okrah heeft nog grote toekomstplannen met Triple Threat. “Het is onze droom om een eigen accommodatie te hebben mét een sporthal. We liggen nu stil omdat we geen ruimte hebben om te groeien. Als we alles in eigen beheer hebben en allemaal samen kunnen komen, is er ruimte voor meer impact. We zijn hier nu over in gesprek met de gemeente, de Rabobank en Haarlemse ondernemers.”

Lees ook

De bijzondere plekjes van Richelle (46): ‘Elke keer dat ik hier langskom, besef ik dat je moet blijven dromen’

Deze week deelt local Richelle Bussenius vijf plekjes in Haarlem die bijzonder voor haar zijn. Zoals...

Alice (47) van MooiZooi: ‘Ik wil mensen bewust maken van wat je nog allemaal kan met afval’

Alice verkoopt met haar stichting MooiZooi spullen die anders in de prullenbak zouden belanden. Eige...

Leemans Schoenen overgenomen door Nelson; Haarlemse winkels momenteel gesloten

Eerder lieten we je al weten dat Leemans Schoenen failliet is verklaard. Nu is bekend geworden dat d...