Nieuw in Haarlem: je eigen groenten oogsten bij Buurtboerderij Nieuweg

Buurtboerderij Nieuweg is onderdeel van Stichting Ecoring en is het nieuwe duurzame en groene initiatief van Haarlem. Foto: Buurtboerderij Nieuweg

Haarlem is een duurzaam en groen initiatief rijker: Buurtboerderij Nieuweg. Je vindt deze bijzondere voedselplek aan het randje van onze stad, vlakbij het Burgemeester Reinaldapark. Mensen komen hier samen om biologisch voedsel te telen en te oogsten. “Alles wat je hier ziet, is het gevolg van een natuurlijk proces.”

Dit artikel is geschreven door Katie Daniels.

Zodra je het erf van de buurtboerderij oprijdt, is het plots rustig. De stadsdrukte is nog maar vaag te horen op de achtergrond en het zonnetje breekt door. Op het terrein staat een boerderij waar drie vrienden wonen. Eentje daarvan is Ruben Heineman, die op dat moment door de tuin loopt. Glimlach: “Hier ben ik bijna altijd te vinden”, zegt Ruben, die twee houten bogen in zijn handen heeft. “Ik ben deze in elkaar aan het zetten, zodat er straks rozenstruiken en seizoensplanten tegenop kunnen groeien.”

Zebratomaat

Terwijl we door de tuin struinen, vertelt de groenpionier over het concept van de buurtboerderij. “Buurtbewoners kunnen tegen een jaarlijks bedrag meedoen met de oogst. Het is 175 euro voor een alleenstaande en 225 euro als stel of gezin. In ruil daarvoor mag je ongeveer 35 weken per jaar je eigen seizoensgebonden groenten komen oogsten.”

Hij wijst naar de gewassen die je in deze tijd van het jaar in de tuin kunt vinden. “Pompoenen, natuurlijk. Maar denk ook aan courgettes, romanesco, Oost-Indische kersen en komkommerkruid. Daar zijn de bijen ook dol op.” Ruben zakt door zijn knieën en zoekt naar een rijp tomaatje. Hij komt weer staan en zegt: “Kijk, een zebratomaat. Zo’n product vind je écht niet in de winkel, hoor!”

Schapenwol in de grond

Met het tomaatje in zijn hand vertelt Ruben over de bescherming van de gewassen. “We maken geen gebruik van kunstmest. Alles wat je hier ziet, zijn natuurlijke processen.” Hij experimenteert graag met nieuwe duurzame dingen. Hij vertelt: “Zo heb ik geprobeerd om schapenwol in de grond te stoppen, zodat het meer vocht vast zou houden. Blijkbaar werkt dat goed, want ondanks de droge zomer staat alles prachtig in bloei.”

Om hier nog veel meer over te leren, is hij met de deeltijdstudie Biodynamische Landbouw begonnen. “De theorie kan ik hier meteen in de praktijk brengen. Uiteindelijk leer je toch het beste door het gewoon te doen.”

Sociaal voedselbos

Tegenover de kas in de tuin staat een schuur die in aanbouw is, waar straks het gereedschap en andere attributen komen te liggen. Ernaast staat een paardenstal die omgetoverd is tot een gezellige ontmoetingsplek. “Af en toe organiseren we sociale activiteiten voor vrijwilligers en vrienden. Het is belangrijk om krachten te bundelen en elkaar te blijven inspireren met nieuwe ideeën voor het tuinieren.” Hoewel Ruben helemaal op zijn plek zit nu, is hij niet bang om groots te denken. “Een enorm voedselbos creëren, waar ook ruimte is voor sociale interactie, dat is mijn grote droom.”

Buurtboerderij Nieuweg is altijd op zoek naar extra handen. Meer informatie of wil je een oogstaandeel kopen? Kijk dan even hier.  

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Haarlemmer van de Week

Ga naar “Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’”

Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’

teylerplein
Ga naar “Haarlemmer Franc heeft Alzheimer en richt nu zangcafé op: ‘Zingen houdt me op de been’”

Haarlemmer Franc heeft Alzheimer en richt nu zangcafé op: ‘Zingen houdt me op de been’

zangcafe haarlem
Ga naar “Eva (33) rijdt extreme autorit naar Gambia: ‘Vrouwen kunnen alles’”

Eva (33) rijdt extreme autorit naar Gambia: ‘Vrouwen kunnen alles’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Philips plafonnière CL200 voor € 5,95”

Philips plafonnière CL200 voor € 5,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62”

Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime