Marieke werkt op het callcenter van het Spaarne Gasthuis: ‘Met de feestdagen is het altijd druk’

Marieke Clausing | Foto: indebuurt Haarlem

“Wat fijn dat wij in het zonnetje worden gezet door de kerstkaartenactie”, vertelt Marieke Bos (44) over de actie die indebuurt deze feestdagen voor het ziekenhuis organiseert. “In het begin van corona kregen we nog veel complimenten en werd er voor de zorgmedewerkers geklapt. Dat is helaas allemaal voorbij. De laatste tijd worden we juist steeds vaker uitgescholden aan de telefoon.”

Kaartje voor de zorg! indebuurt houdt ook in 2021 een kerstkaartenactie. In 2020 gingen er duizenden kaartjes naar eenzame ouderen. Dit jaar gaan alle Haarlemse kaartjes naar de helden van de zorg. Stuur jij ook een kaartje. Lees onderaan hoe het werkt.

“We zijn ons al flink aan het voorbereiden op de feestdagen. Die zijn namelijk altijd druk. We worden dan de hele dag door gebeld. Vaak ook door mensen die helemaal niet het ziekenhuis nodig hebben, maar omdat hun huisarts dicht is, bellen ze naar ons. Per persoon moeten we dan een standaard vragenlijst doorlopen om te bepalen of hij of zij dringende hulp nodig heeft of dat het kan wachten. Zo’n gesprek duurt gemiddeld zo’n zes minuten, dus na een dag werken hebben we een veertigtal telefoontjes afgehandeld.”

Extra beveiliging

Marieke werkt al negen jaar op het callcentrum in het Spaarne Gasthuis en doet dat met veel plezier. Ook nu haar werk, en dat van haar collega’s, een stuk zwaarder is geworden door corona. “De laatste tijd worden we steeds vaker uitgescholden aan de telefoon. Dat is natuurlijk een stuk frustratie dat de mensen uiten en dat is begrijpelijk. Daar heeft iedereen last van, maar dat maakt het werk er niet leuker op. Zeker niet tijdens kerst, want dan ben je al weg van je gezin en vrienden en krijg je ook nog dat soort reacties te verwerken. Ook is er nu extra beveiliging ingeschakeld voor onze veiligheid en die van onze patiënten.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Telefooncentrale in Spaarne Gasthuis Noord | Foto: indebuurt Haarlem

Kerst

“Dat zijn geen leuke ontwikkelingen, maar gelukkig heb ik mijn collega’s. We kennen elkaar door en door en helpen elkaar de moeilijke periodes door, zeker tijdens de feestdagen. Het grappige is dat je tijdens de kerstdagen weet wanneer het rustig is met telefoontjes. Namelijk tijdens het ontbijt en rond etenstijd. Op die momenten vieren wij ook kerst in het ziekenhuis. Vanuit de organisatie worden er lekkere dingen bezorgd en daarnaast neemt iedereen zelf iets lekkers mee. Van een zelfgemaakte taart tot een hartige soep, zo hebben we toch een soort kerstdiner samen. Het klink misschien cliché, maar ik zie mijn collega’s ook als een soort familie.”

Afschakelen

“Het is voor de eerste keer in zeven jaar dat ik niet werk met kerstmis. Ik ben de volledige periode met mijn gezin en daar kijk ik erg naar uit, gezellig samen zijn. Voorgaande jaren werkte ik overdag, snelde ik me naar huis om aan het kerstdiner plaats te nemen en proberen nog in de kerstsfeer te komen. Dat is lastig, omdat ik het werk niet in een keer kan afschakelen. Je vraagt je toch af hoe het met die ene patiënt is afgelopen, of dat je wel de juiste beslissing hebt genomen, dat soort dingen. Gelukkig ga je ook geregeld met een heel goed gevoel naar huis, zo zijn we extra blij als we net dat ene heel urgente telefoontje er tussen uit pikken, dat maakt ons werk heel waardevol en de reden dat we daar zitten. Dat ik deze kerst dus volledig vrij ben, is echt bijzonder. Hopelijk kunnen we met kerst nog wel mensen ontvangen, zodat we ook met mijn ouders en schoonfamilie gezellig samen kerst kunnen vieren.”

Wensen

Op de vraag wat Marieke haar collega’s het nieuwe jaar toewenst hoeft ze niet lang na te denken: “Sowieso heel veel gezondheid, hopelijk geen ziekmeldingen met de feestdagen en gewoon heel veel gezelligheid samen! Tijdens het afgelopen jaar zijn er veel teamactiviteiten niet doorgegaan, dus ik hoop dat we volgend jaar weer samen leuke dingen kunnen doen!”

Gratis kerstkaart van Kaartje2go.nl

Hoe lief is dit: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kerstkaart (ter waarde van 3,95 euro) versturen. Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Goed om te weten: je kunt per persoon één gratis kaart versturen. Je ziet pas dat de kaart gratis is nadat je deze hebt bewerkt en in de winkelmand komt. Natuurlijk gaan we er vanuit dat je eerlijk bent en de voucher alléén gebruikt om een zorgmedewerkers van het Spaarne Gasthuis mee op te vrolijken.

Lees ook:

Winactie

Win een heerlijk dinertje

Wil je winnen! Maak kans op een etentje naar keuze ter waarde van 100 euro

Meer in deze categorie

Haarlemmer van de Week

Ga naar “Anna verhuist met haar gezin naar Indonesië: ‘De bouw van ons resort is al begonnen’”

Anna verhuist met haar gezin naar Indonesië: ‘De bouw van ons resort is al begonnen’

Anna mogador indonesie lombok mabrouk
Ga naar “Dry January? Yvonne drinkt nooit meer: ‘Ik heb mijn verslaving omgezet in iets positiefs’”

Dry January? Yvonne drinkt nooit meer: ‘Ik heb mijn verslaving omgezet in iets positiefs’

Ga naar “5 x spraakmakende Haarlemmers die we in 2021 geïnterviewd hebben”

5 x spraakmakende Haarlemmers die we in 2021 geïnterviewd hebben

Mama Maud

In onze gids

Ga naar “Little Jamaica Bistro”

Little Jamaica Bistro

 • Brouwersvaart 146
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Little Jamaica Bistro

Nu gesloten

Ga naar “Kaneda Sushi & Bowls Haarlem”

Kaneda Sushi & Bowls Haarlem

 • Andalusië 9A
 • Sushi restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Toko Bandoeng”

Toko Bandoeng

 • Generaal Spoorlaan 138
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Coaching sessie + 3 gratis Powerwalk trainingen”

Coaching sessie + 3 gratis Powerwalk trainingen

 • Hommes & Swarte
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Met korting naar SnowWorld”

Met korting naar SnowWorld

 • Geldig t/m 31 maart 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Maybelline mascara, foundation en concealer van € 19,98 voor € 9,99”

Maybelline mascara, foundation en concealer van € 19,98 voor € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker gezocht met spoed!”

Productiemedewerker gezocht met spoed!

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime