Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mare rijdt rally door de Sahara: ‘Als ik geen auto heb, krijg ik het benauwd’

Door Dominique Michiels 15 oktober 2019

De Amsterdam Dakar Challange is een rally waarbij oude auto’s in twintig dagen tijd van Amsterdam naar Dakar rijden. Mare is gek op oude auto’s en droomt er al lang van om de challenge aan te gaan. In een oude Toyota Landcruiser gaat zij samen met een vriend het avontuur aan.

De 36-jarige Mare van Oosterhout is een geboren en getogen Haarlemse. “Vanaf mijn 12e heb ik in de Gierstraat gewoond, later tien jaar in de Kleine Houtstraat en nu woon ik in de Burgwalbuurt. Ik ben een echte mug en zou niet weten hoe het is om ergens anders te wonen. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en vind het leuk om hier zoveel mensen te kennen.”

Amsterdam Dakar Challenge

De Amsterdam Dakar Challenge wordt gereden sinds 2004 en Mare is sinds de eerste minuut fan. “Ik wil dit al vijftien jaar lang doen. Maar telkens kwam het er niet van. En nu is het toch gelukt. Ik ga de challenge samen rijden met een vriend van mij, Sebastiaan Prins.”

Tekst loopt verder onder de Instagrampost

8.000 kilometer

Sebastiaan en Mare zijn straks twintig dagen onderweg en leggen zo’n 8.000 kilometer af. “Je kunt over asfalt gaan, maar dat doen wij niet. Als het aan mij zou liggen dan zouden we alleen maar door het zand gaan. Maar goed, dat zeg ik ook nu natuurlijk.”

Daktent

“In principe doe je vijf uur over tweehonderd kilometer, maar als je continu vastzit dan ben je natuurlijk wel een beetje de lul. Wij hebben de luxe om in een daktent te kunnen slapen, dus stel we halen de etappe niet, dan klappen wij de tent uit.” Wat gaat er verder mee op reis? “Een kookstel, extra jerrycans, water, paar flessen wijn natuurlijk, beetje kleding en een schep. We zullen ook veel op campings staan.”

Etappes

Tijdens de challenge wordt er iedere dag een etappe gereden. “In totaal rijden er 33 auto’s en één man op een motor mee. Aan het einde van de etappe ontmoet je elkaar weer. We rijden niet op tijd, het gaat erom dat iedereen binnen twintig dagen aankomt en dat je auto halverwege niet in tweeën breekt.”

‘In totaal rijden er 33 auto’s en één man op een motor mee’

Oude auto’s

Mare is altijd al gek geweest op oude auto’s. “Ik heb al veel oude auto’s gehad en de challenge ga ik nu rijden in een oude Toyota landcruiser uit ’82. De auto is felblauw met oranje strepen, dat vind ik te gek. En wat vooral heel fijn is, dit soort auto’s staan er om bekend dat ze niet stuk gaan.”

Tekst loopt verder onder de Instagrampost

Goed doel

Natuurlijk is het rijden van de challenge een groot avontuur, maar er is ook een doel. “Het is niet alleen maar vol gas door de Sahara stampen. Er wordt ook geld opgehaald voor goede doelen. Wij halen geld op voor de scholing van meisjes in Gambia. Dat kan een donatie zijn in de vorm van geld of spullen. Het mag ook in combinatie met een extra challenge, bijvoorbeeld: ‘maak onderweg een foto op een kameel’. Al het geld dat we ophalen, gaat naar het goede doel. Ook worden aan het einde van challenge onze auto’s geveild in Gambia.”

‘Het is niet alleen maar vol gas door de Sahara stampen’

Voorbereidingen

Op dit moment zijn Sebastiaan en Mare nog druk bezig met de auto voorbereiden. “Er zat een lullig bumpertje op, dus we hebben zelf een bumper gebouwd met een lier zodat we los getrokken kunnen worden als we vast komt te zitten. Maar ook de binnenkant van de auto wordt aangepakt. Ik heb denk ik nog nooit zoveel voorbereiding in een reis gestopt als deze.”

Vertrek

Mare kijkt uit naar het vertrek. “Ik ben blij als we straks weg zijn, op 2 november vertrekken we. Ik kijk denk ik het meest uit naar Mauritanië. Aan de ene kant ben ik er huiverig voor, aan de andere kant heel benieuwd want we gaan daar vijf dagen over het strand rijden. Dat wordt een onwijze uitdaging.”

‘Aan de ene kant ben ik er huiverig voor, aan de andere kant heel benieuwd’

Comfortabel

Er is verder niets waar Mare tegen op ziet. “Ik heb er vooral heel veel zin in. Ik ben ook heel comfortabel met lang in de auto zitten. Een auto voelt voor mij als vrijheid omdat ik dan kan gaan en staan waar ik maar wilt. Als ik geen auto heb, krijg ik het benauwd.”

Hier lees je meer over de challenge. Wil je Mare en Sebastiaan volgen of iets sponsoren voor het goede doel? Volg ze via Instagram of Facebook.

Lees ook

Elise is producer bij Expeditie Robinson: ‘De deelnemers ruik je op een gegeven moment wel’

De geboren Haarlemse Elise Muijser (31) werkt als producer bij Expeditie Robinson. Ze zit net als de...

Leuk volgens local Hanneke (23): ‘Hier kom ik graag omdat de huiskat altijd bij je komt liggen’

Wie weten alles over onze stad te vertellen? Juist ja, de locals! Want wie in een stad woont en leef...

Bekende Haarlemmers: deze BN’ers kun je zomaar tegenkomen in Haarlem

Er komen behoorlijk wat bekende Nederlanders uit Haarlem. Muzikanten, actrices, topsporters, cabaret...

Sabine en Charlotte zijn cabaretduo HUN: ‘Onze voorstelling gaat over een persoonlijke depressie’

Nadat Sabine Krol (28) en Charlotte de Vries (28) afgestuurd waren op het conservatorium in Haarlem,...
Lilith Merlot Haarlem

Haarlems muzikaal talent: 4 x deze zangeressen uit Haarlem maken mooie muziek

In Haarlem zijn ze niet zuinig geweest met het uitdelen van muzikaal talent. Er komen een hoop zange...

Imker Pim en zijn bijenmissie: ‘Als ik hier geld voor zou krijgen, dan zou ik er mee stoppen’

Niet vaak hoor je iemand zo enthousiast vertellen over bijen als Pim Lemmers. De 56-jarige hobbyimke...