Jessica maakt de Sportheldenbuurt groener: ‘Fantastisch om samen een oase te creëren’

isa hoes groenburgemeester
Jessica zet zich in voor een groene buurt. Foto: Jurriaan Hoefsmit

Jessica woont sinds 2013 met Thorson en hun zoons Sten (5) en Kaj (3) in de Sportheldenbuurt. Van oudsher is dit een wijk met veel stenen. “Sinds de jongens er zijn, realiseer ik me dat de wijk erg versteend is. Zo jammer eigenlijk.” En zo ging Jessica op zoek naar mogelijkheden om haar wijk groener te maken.

“Als ik terugdenk aan mijn eigen kindertijd, dan denk ik aan hutten bouwen, in de bosjes spelen en in bomen klimmen. Vooral altijd buiten zijn in het groen; ik mis dat hier voor mijn kinderen”, vertelt Jessica.

Ooit was de stenen bouw van de Sportheldenbuurt een bewuste keuze omdat het goed zou passen bij het industriële karakter van de wijk, met loodsen en fabrieken, overblijfselen van de oude Drostefabriek. Tegenwoordig vind je er met name gezinnen met kinderen. “Het is een levendige wijk, lekker dicht bij het centrum en naast de Haarlemmer Stroom. Er zijn fijne hotspots zoals de Oerkap, Mooie Boules en De Koepel. De buurt is continu in ontwikkeling en juist dat maakt het zo leuk om hier te wonen”, vertelt Jessica.

Niet zo groen

Maar niet zo groen dus. En dat heeft nadelen. “Als er weinig beplanting is, warmen de straten flink op in de zomer en kan overtollig regenwater niet wegstromen. Bovendien is het niet goed voor de biodiversiteit.” Via de gemeente kwam Jessica erachter dat een plein in de buurt met opzet was versteend, zodat het vanuit de lucht een bepaald ontwerp had. “Tja, wat heeft de buurt daar zelf aan?”

Een goed plan is nodig

Jessica kwam in contact met Stichting Steenbreek, die zich hard maakt voor minder verstening en meer groen. Bovendien raakte ze steeds meer in contact met buren die ook wilden vergroenen en toen ging het balletje rollen. “Het zou mooi zijn als de gemeente meer gebruik zou maken van de energie en het enthousiasme van bewoners om hun buurt te vergroenen. Maar, als er een goed plan ligt, dan zijn er best wat potjes beschikbaar.”

Een duidelijk verschil

Een mooi voorbeeld van hoe prachtig groen de buurt kan worden, is het plein op de Rie Mastenbroekstraat. Een aantal buurtbewoners zette de schouders eronder en zo werd een gedeelte van de bestrating verruild voor beplanting. “Het verschil is duidelijk zichtbaar, en dat al binnen één jaar.”

Tekst loopt door onder de foto’s >

NK Tegelwippen

Het vergroenen van de Sportheldenbuurt wordt steeds serieuzer aangepakt. Eerst kwam er een WhatsAppgroep en daarna zelfs een heuse groenvereniging: ‘Droste Groen’. “Met de vereniging bereiken we écht wat: zo doen we mee met het NK Tegelwippen, zijn er inmiddels al veel geveltuinen en boomspiegels vergroend, en zijn er gesprekken met de Gemeente gaande over de aanleg van een natuurspeeltuin.”

Schaken in het groen

Via crowdfunding in de wijk liet Droste Groen door een landschapsarchitect een ontwerp maken voor het Max Euweplein. Komend najaar gaat het plan ‘Schaken in het groen’ van start. “Het is de bedoeling dat het plein verandert in een soort ‘schaakpark’, waar je kunt spelen en ontspannen. Een groene, levendige plek in de buurt draagt enorm bij aan de sociale verbinding. Inmiddels vinden meerdere partijen het een mooi initiatief en hebben zich aangesloten, zoals de Nederlandse Schaakbond!”

Tekst loopt door onder de foto’s >

Oase aan het Spaarne

“Stel je eens voor, straks is het versteende Max Euweplein veranderd in een groene oase! Zitten wij hier lekker aan het Spaarne naar de bootjes te kijken, terwijl de kinderen samen buiten spelen en hier en daar wat buren een potje schaken. Met elkaar hebben we die plek gecreëerd, dat is toch fantastisch?”

Ook je eigen buurt vergroenen? Kijk op https://www.haarlem.nl/groen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmer van de Week

Ga naar “Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’”

Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’

teylerplein
Ga naar “Haarlemmer Franc heeft Alzheimer en richt nu zangcafé op: ‘Zingen houdt me op de been’”

Haarlemmer Franc heeft Alzheimer en richt nu zangcafé op: ‘Zingen houdt me op de been’

zangcafe haarlem
Ga naar “Eva (33) rijdt extreme autorit naar Gambia: ‘Vrouwen kunnen alles’”

Eva (33) rijdt extreme autorit naar Gambia: ‘Vrouwen kunnen alles’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023