Ashna is expert in duurzame mode (en vertelt er alles over in deze podcast)
Deze week (18 tot 24 april) is de Fashion Revolution Week. Deze wereldwijde beweging wil mensen bewuster maken van de…
Jessica woont sinds 2013 met Thorson en hun zoons Sten (5) en Kaj (3) in de Sportheldenbuurt. Van oudsher is dit een wijk met veel stenen. “Sinds de jongens er zijn, realiseer ik me dat de wijk erg versteend is. Zo jammer eigenlijk.” En zo ging Jessica op zoek naar mogelijkheden om haar wijk groener te maken.
“Als ik terugdenk aan mijn eigen kindertijd, dan denk ik aan hutten bouwen, in de bosjes spelen en in bomen klimmen. Vooral altijd buiten zijn in het groen; ik mis dat hier voor mijn kinderen”, vertelt Jessica.
Ooit was de stenen bouw van de Sportheldenbuurt een bewuste keuze omdat het goed zou passen bij het industriële karakter van de wijk, met loodsen en fabrieken, overblijfselen van de oude Drostefabriek. Tegenwoordig vind je er met name gezinnen met kinderen. “Het is een levendige wijk, lekker dicht bij het centrum en naast de Haarlemmer Stroom. Er zijn fijne hotspots zoals de Oerkap, Mooie Boules en De Koepel. De buurt is continu in ontwikkeling en juist dat maakt het zo leuk om hier te wonen”, vertelt Jessica.
Maar niet zo groen dus. En dat heeft nadelen. “Als er weinig beplanting is, warmen de straten flink op in de zomer en kan overtollig regenwater niet wegstromen. Bovendien is het niet goed voor de biodiversiteit.” Via de gemeente kwam Jessica erachter dat een plein in de buurt met opzet was versteend, zodat het vanuit de lucht een bepaald ontwerp had. “Tja, wat heeft de buurt daar zelf aan?”
Jessica kwam in contact met Stichting Steenbreek, die zich hard maakt voor minder verstening en meer groen. Bovendien raakte ze steeds meer in contact met buren die ook wilden vergroenen en toen ging het balletje rollen. “Het zou mooi zijn als de gemeente meer gebruik zou maken van de energie en het enthousiasme van bewoners om hun buurt te vergroenen. Maar, als er een goed plan ligt, dan zijn er best wat potjes beschikbaar.”
Een mooi voorbeeld van hoe prachtig groen de buurt kan worden, is het plein op de Rie Mastenbroekstraat. Een aantal buurtbewoners zette de schouders eronder en zo werd een gedeelte van de bestrating verruild voor beplanting. “Het verschil is duidelijk zichtbaar, en dat al binnen één jaar.”
Tekst loopt door onder de foto’s >
Het vergroenen van de Sportheldenbuurt wordt steeds serieuzer aangepakt. Eerst kwam er een WhatsAppgroep en daarna zelfs een heuse groenvereniging: ‘Droste Groen’. “Met de vereniging bereiken we écht wat: zo doen we mee met het NK Tegelwippen, zijn er inmiddels al veel geveltuinen en boomspiegels vergroend, en zijn er gesprekken met de Gemeente gaande over de aanleg van een natuurspeeltuin.”
Via crowdfunding in de wijk liet Droste Groen door een landschapsarchitect een ontwerp maken voor het Max Euweplein. Komend najaar gaat het plan ‘Schaken in het groen’ van start. “Het is de bedoeling dat het plein verandert in een soort ‘schaakpark’, waar je kunt spelen en ontspannen. Een groene, levendige plek in de buurt draagt enorm bij aan de sociale verbinding. Inmiddels vinden meerdere partijen het een mooi initiatief en hebben zich aangesloten, zoals de Nederlandse Schaakbond!”
Tekst loopt door onder de foto’s >
“Stel je eens voor, straks is het versteende Max Euweplein veranderd in een groene oase! Zitten wij hier lekker aan het Spaarne naar de bootjes te kijken, terwijl de kinderen samen buiten spelen en hier en daar wat buren een potje schaken. Met elkaar hebben we die plek gecreëerd, dat is toch fantastisch?”
Ook je eigen buurt vergroenen? Kijk op https://www.haarlem.nl/groen.
In onze gids
Populaire rubrieken