Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Imker Pim en zijn bijenmissie: ‘Als ik hier geld voor zou krijgen, dan zou ik er mee stoppen’

Door Dominique Michiels 27 augustus 2019

Niet vaak hoor je iemand zo enthousiast vertellen over bijen als Pim Lemmers. De 56-jarige hobbyimker zet zich al ruim dertig jaar in voor bijen in Haarlem en omgeving en eigenlijk ook voor ver daarbuiten. Tijd om deze geboren Haarlemmer eens in het zonnetje te zetten, want het werk dat Pim verricht is toch wel bij-zonder goed. 

Pim woont in Heemstede, maar is een echte mug. “Ik ben een Haarlemse mug en eens een mug, altijd een mug. Al woon ik nu al een tijd in Heemstede, ik voel me nog altijd heel verbonden met Haarlem. Ik kom er vaak en veel van mijn bijenkasten staan ook in Haarlem, namelijk op het Stadhuis, DeDAKKAS, de brandweerkazerne en het Provinciehuis.”

De geur van bijenwas

De liefde voor bijen begon voor Pim al als kleine jongen. “Toen ik bij bijenpark Mellona in Santpoort voor het eerst de geur van bijenwas rook, was ik verkocht. Die geur hangt tot op de dag van vandaag nog in mijn grote neus. Daarna heb ik een imkerpapa gehad. Dat is een oude man die zich bekommert om jou en de bijen en je het vak leert. En nu ben ik degene die anderen helpt en het stokje weer doorgeeft.”

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: Pim Lemmers

Hobbyimker

Inmiddels is Pim al ruim dertig jaar actief als imker in Haarlem en omstreken en een drukbezet man. “Ik ben hobbyimker en dat houdt in dat ik van april tot en met september iedere middag bezig ben met bijen. In de ochtend werk ik bij PostNL, maar ik ben ook freelance journalist. Daar verdien ik mijn geld mee en de rest van de tijd ben ik bezig met bijen.”

Missie

Al is Pim in zijn ‘vrije tijd’ bezig met imkeren, hij heeft zeker een missie. “Als ik hier geld voor zou krijgen, dan zou ik er mee stoppen. Want bijen helpen doe ik vanuit een missie. En die missie is mensen bewust maken dat we de bijen moet helpen.”

Mensen bewust maken van het bijenprobleem doet hij op allerlei manieren. “Zo zit ik in het bestuur van Stichting Bijenvrienden en ga ik veel langs scholen om kinderen uitleg te geven over dat het slecht gaat met de bijen en waarom bijen zo belangrijk zijn. Want kinderen zijn de beleidsmakers van de toekomst. De gemeente en provincie helpen daarbij. Want we mogen ook tweehonderd bijenhotels in Noord-Holland verspreiden. Vandaag heb ik nog een bijenhotel afgeleverd bij een school in Haarlem.”

Tekst loopt verder onder de video

Te weinig imkers

Er was een tijd dat er nog helemaal niet zoveel imkers waren. “In 2000 werd de noodklok geluid dat er in 2015 geen imkers meer zouden zijn. Het was een uitstervende hobby voor oude mannen met een baard en bril. En daar kwam ik dan als jonkie aan de deur, mensen vroegen mij vaak verrast: ben jij imker?”

Maar gelukkig kwam er een omslag. “Die kwam in 2012. Toen ben ik samen met Giel Beelen gaan imkeren op 3FM. En ineens gingen alle dertigers ook imkeren. Ik ben ook met Vroege Vogels van de VARA gaan samenwerken, dat was weer een heel ander publiek en zodoende werd het houden van bijen een hype onder verschillende doelgroepen. Nu hebben we zo’n tachtig imkers in de regio en zevenduizend landelijk. De belangstelling is mega.”

Tekst loopt verder onder de foto

Pim in actie: een bijenzwerm gevangen. Foto: Pim Lemmers

Bijen helpen

Die belangstelling is nog steeds erg nodig volgens Pim. “Door het gebruik van gif, verstening van tuinen en te veel maaien gaat het nog steeds niet goed met de bijen. En dat is een groot probleem, want zonder bijen zijn al onze winkels leeg. Een appel kan niet ontstaan zonder een bij om het maar even simpel te zeggen. En laat het even duidelijk zijn, bijen help je niet door te focussen op meer bijen, maar door te vergroenen. Iedereen kan de bijen helpen door ervoor te zorgen dat er het hele jaar door eten voor ze is in jouw tuin. ‘Zaaien doet zoemen’, zeg ik altijd.”

Lees ook

Good job! Imker Pim redt 6000 bijen van de hongerdood in Haarlem

Op het nieuws zien we veel narigheden over diefstal, ongelukken of andere vervelende gebeurtenissen....

Leuk volgens local Rebecca (25): ‘Op deze plek in Haarlem scoor je originele cadeautjes’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

Oproep Haarlemmer van de week: Wij zoeken leuke Haarlemmers

Het is vandaag werelddag van de mug. En daarvoor mag je zeker jouw favoriete mug eens in het zonnetj...

Leuk volgens local Soufyan (25): ‘Vrienden die niet in de buurt wonen, neem ik altijd mee naar deze plek’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

Franklin maakt foto’s op alle evenementen in Haarlem: ‘Het gevoel dat ik krijg van een goede foto is euforisch’

Dikke kans dat je Franklin van der Erf (52) weleens rond hebt zien lopen in Haarlem. Sterker nog, de...

Steef backpackt langs onze kust en maakt er schoon: ‘ze noemen dit trashpacken’

Je kunt natuurlijk naar Azië, Zuid-Amerika of een ander werelddeel hier ver vandaan om te backpacken...

Leuk volgens local Shemara (24): ‘Hoe tof is het dat we in Haarlem gewoon een ministrand hebben’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

Jeroen Hagen (49) geeft al bijna 10 jaar rondvaarten in Haarlem: ‘In de zomer kom ik soms alleen maar thuis om te tukken’

Nadat Jeroen tien jaar geleden zijn baan kwijtraakte werd hij gedwongen iets anders te doen. Hij bes...

House Opa Johan (87) bezoekt festivals: ‘Ik oefen mijn moves in de woonkamer’

Zo aan de start van het festivalseizoen hebben wij wel een hele bijzondere Haarlemmer van de week. H...