Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

House Opa Johan (87) bezoekt festivals: ‘Ik oefen mijn moves in de woonkamer’

Door Dominique Michiels 21 mei 2019

Zo aan de start van het festivalseizoen hebben wij wel een hele bijzondere Haarlemmer van de week. Het is niemand minder dan onze eigen ravende en altijd vrolijke House Opa Johan de Vries. Hoe is hij beroemd geworden en wat vindt hij daar eigenlijk allemaal van? Wij gingen op de koffie bij de 87-jarige dansliefhebber.

Opa Johan woont al 50 jaar in Haarlem. “Ik ging werken voor de provincie Noord-Holland en ben om die reden naar Haarlem verhuisd. Sindsdien woon ik al in dit huis in Schalkwijk.”

Opa Johan de Vries thuis in zijn huis in Schalkwijk. Foto: indebuurt Haarlem

Partytime

Een aantal jaar na Johans pensionering was het partytime. “In 2005 zag ik een artikel in de krant over een dansgelegenheid bij het station van Haarlem in de wachtkamer. De Swingsteesjun heette het. Ik ben altijd al een enorme dansliefhebber geweest, dus dat leek mij wel wat.”

Housemuziek

Maar Opa Johan was ook wel erg geïnteresseerd in housemuziek. “In 2006 las ik in de krant over Wooferland in Halfweg, een openluchtfestival met housemuziek. Ik was toen 74 jaar en wist niet wat me te wachten stond, ik dacht: ik ga maar eens kijken. Misschien denken mensen wel: oude man, ga achter de geraniums zitten. Ik wist het niet.”

Filmpjes

Maar de verwachtingen van Johan werden overtroffen. “Mensen kwamen naar me toe, gaven me schouderklopjes en waren heel aardig.” Johan besloot vaker festivals te bezoeken.

En toen begonnen de mensen filmpjes te maken van de dansende opa. “Ik dacht dat ze met hun smartphones foto’s maakten, maar dat bleken filmpjes te zijn die op het internet kwamen en heel veel werden bekeken. Daardoor werd ik bekend en dat vind ik nog steeds schitterend.”

De beste dansmuziek

“Alle festivals die ik bezoek zijn op uitnodiging en de aandacht die ik op de festivals krijg, vind ik fantastisch.”

En dansen doet Johan maar al te graag. “Als ik dans wil ik een goed constant ritme, en dat heb je met house en techno. Veel mensen vinden dat eentonig, maar als ik techno hoor, kan ik niet stil blijven staan. Het is de beste dansmuziek.”

‘Als ik techno hoor, kan ik niet stil blijven staan’

Moves

Je vraagt je misschien af waar Johan zijn moves vandaan heeft. “Ik kijk naar mensen op tv of mensen op festivals en oefen die moves hier in de woonkamer, zo heb ik mijn repertoire van pasjes verzameld.”

Op je 87ste naar een festival

En hoe gaat dat dan, op je 87ste naar een festival? “Ik ga altijd van begin tot eind, want ik wil er het volle profijt van hebben. Ik gebruik geen drugs en drink geen alcohol, alleen frisdrank. Ik vind het jammer, onnodig en dom dat zoveel jongeren drugs gebruiken. Maar ik kan het ze ook niet verbieden.”

Johan bezoekt op zijn minst tien festivals per jaar. “Daar moet ik natuurlijk wel altijd even van bijkomen. Ik slaap altijd uit. Maar verder heb ik ook al deze tijd een goede conditie gehad.”

Nog meer feestjes

Naast die festivals is Opa Johan ook vaak in Patronaat te vinden. “Ik ga eigenlijk ieder weekend wel naar een feestje om te dansen. Ik was ook op het afscheid van de Stalker. Ik ben toch wel een goede danser, dus ze hebben graag dat ik kom.”

Het laatste jaar

Deze zomer kunnen we de House Opa zeker weer op wat festivals verwachten. “Dit jaar ga ik nog feesten, maar vanaf 1 januari wil ik het gaan afbouwen. Ik merk wel dat ik lichamelijk wat achteruit ga en ik wil de afgang niet meemaken.”

Ibiza

Naast nog een jaartje festivals bezoeken heeft Johan nog één grote wens.”Mijn grootste droom is om dit jaar naar Ibiza te gaan. Daar komen toch de allerbeste dj’s. Dat moet ik als technoliefhebber wel meegemaakt hebben. Om dit voor mij mogelijk te maken, is er een crowdfunding gestart.” Misschien wordt House Opa Johan dan wel wereldberoemd? Hier volg je hem op Facebook en Instagram.

Lees ook

Franks hele leven staat in het teken van kermis: ‘Ik ben er 24 uur per dag mee bezig

De 54-jarige Haarlemmer Frank Veldkamp had nooit gedacht dat zijn leven zo om de kermis zou draaien....

Anita zet zich in voor kansarme moeders in Azië: ‘We helpen vrouwen een toekomst opbouwen’

Hoe toepasselijk is het om net voor Moederdag een Haarlemse ondernemer in het zonnetje te zetten die...

John is uitvaartverzorger in Haarlem: ‘Als iemand graag in zijn blote kont de kist in wil, vind ik dat ook goed’

De 52-jarige John Bres is een man die het zijn hele leven al nét even wat anders doet dan de rest. Z...