Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Harro Jansz (41): ‘Als het geregend heeft, fiets ik als een gek naar de stad om een mooie foto te maken’

Door Dominique Michiels 19 december 2018

Als je lid bent van de Facebookgroep ‘Je bent Haarlemmer als…’ dan ken je Harro Jansz ongetwijfeld. Zeer regelmatig plaatst hij daar mooie foto’s van Haarlem die door de groep zeer gewaardeerd worden. Wij wilden wel wat meer weten van deze Haarlemse plaatjesschieter én mogen ook nog iets héél leuks weggegeven… 

Het begon met een fotoclub

De 41-jarige Harro woont samen met zijn gezin in Haarlem-Noord. Hij heeft op verschillende plekken in Haarlem gewoond en geeft in het dagelijks leven les aan niet Nederlandse kinderen op een taalschool. En hij heeft een uit de hand gelopen hobby en dat is foto’s maken van Haarlem. Harro’s liefde voor het maken van mooie foto’s van Haarlem begon in 2011.

“In 2011 kocht ik mijn eerste goede camera. Mijn oudste dochter werd geboren, dus dat was sowieso een goede reden. Vrienden van mij maakten ook veel foto’s en ik merkte al snel dat ik het heel leuk vond om foto’s te maken. Dus startte ik een fotoclub waarin we elkaar opdrachten gaven en met thema’s gingen fotograferen. Daardoor werd ik steeds beter in het beheersen van de camera en kreeg ik meer inzicht in hoe je de beste foto maakt.”

Honderd meter breed spiegeloppervlak

Harro begint te glunderen als we hem vragen wat hij zo leuk vindt aan fotograferen. “Het leukste vind ik misschien wel dat je het altijd kunt doen. Regen is zéker geen reden om niet te fotograferen. In tegenstelling juist, met regen heb je plassen met reflecties, glimmende stenen en gekleurde paraplu’s. Als het gerend heeft, fiets ik als een gek richting molen de Adriaan om daar een foto te maken!”

Harro was, voordat hij de schoonheid van Haarlem ontdekte, meer te spreken over Leiden. “Leiden heeft heel veel grachten en daar was ik best jaloers op. Totdat een vriend van mij erop wees dat wat Haarlem juist zo uniek maakt, haar grote rivier die door dwars door de stad stroomt. En dat is natuurlijk ook zo. Ik maak heel graag foto’s van het Spaarne. Vooral in de ochtend heel vroeg met stil water. Dan heb je soms wel honderd meter breed aan spiegeloppervlak.”

Foto: Harro Jansz

Je bent Haarlemmer als…

“In 2016 werd ik lid van de Facebookgroep Je bent Haarlemmer als… Ik zag daar vooral veel foto’s van vroeger en weinig van nu. Ik dacht waarom eigenlijk niet? Dus begon ik mijn foto’s te delen. Eerst vroeg ik mij af of het daar wel op zijn plek was, maar steeds meer mensen gingen reageren op de foto’s en inmiddels worden er veel meer foto’s geplaatst.”

Harro maakte en deelde steeds meer foto’s van Haarlem. “Inmiddels heb ik bijna 100.000 foto’s gemaakt. En de mooiste van Haarlem, deel ik in de Facebookgroep. Een foto heeft voor mij potentie wanneer de compositie klopt. Dat is de basis van elke foto. Ook al heb je nog zulk geweldig licht, de compositie bepaald het beeld.”

Nachtelijk blauw uurtje

Het is voor Harro moeilijk kiezen wat de mooiste Haarlemse foto is die hij in de groep gedeeld heeft. “Dan ga ik toch voor de foto bij de Schoterbrug die ik midden in de nacht maakte. Eigenlijk wilde ik de foto maken tijdens ‘het blauwe uurtje’ na zonsondergang tot middernacht. Maar die was al voorbij en de maan scheen zo fel, dat er een nachtelijk blauw uurtje was én het water van het Spaarne was spiegelglad.”

Haarlemse kalender

De leden van de Facebookgroep ‘Je bent Haarlemmer als…’ wilden meer van Harro zijn foto’s. “Mensen uit de groep vroegen aan mij of ik een kalender wilde maken van mijn foto’s. Eerst dacht ik ‘ja dag’. Maar steeds meer mensen vroegen het en toen heb ik dus een kalender gemaakt met allemaal foto’s van Haarlem waarbij ik ook nog heb geprobeerd om echt passende foto’s van Haarlem van hoe het eruit ziet in die maand te gebruiken. Ik heb de kalender zelf gemaakt en laten drukken en ik heb al een aantal keer bij moeten drukken, mensen vinden het erg leuk!”

Foto: Harro Jansz
Foto: Harro Jansz

Een mooie Haarlemse kalender en de feestdagen bijna voor de deur. Je kunt misschien wel raden wat eraan komt. Hou de website in de gaten voor een héle leuke winactie! 

Meer lezen

Komt u maar! Stuur jouw mooiste foto van Haarlem van afgelopen jaar

Het einde van het jaar 2018 is bijna in zicht. Nu lijkt het ons leuk om terug te blikken op dit mooi...

10 x populaire Haarlemse plekken voor de perfecte Instagramfoto

Insta, insta, insta. Geef maar toe, we houden er allemaal van. Lekker foto's kijken van anderen of z...

8 x foto’s van het prachtige gouden zonlicht in Haarlem gisteren

Hebben jullie het mooie licht gisteren ook gezien? Zo rond 16.oo uur was er een laaghangende zon die...