Heb jij ‘m al gehoord: dit liedje van Jack and the Weatherman gaat over Haarlem

Jack and the Weatherman

Ken je dat? Dat je een liedje nóg meer waardeert als de betekenis heel dichtbij jezelf blijkt te staan? Dat is bij ‘This Town’ van het Haarlemse duo Jack and the Weatherman exact het geval. Want dit heerlijke liedje gaat over ons eigen Haarlem. We vroegen Berry Krikken, de zanger en songwriter van de twee, om iets meer uitleg over hun muzikale ode aan Haarlem.

Van Emmen naar Haarlem

Berry Krikken (oftewel ‘Jack’ in het Engels) en Sebastiaan Weerman (‘the Weatherman’ dus) groeiden beiden op in het Drentse Emmen en waren daar tot ongeveer 2004 goed bevriend. Ze brachten hun tijd voornamelijk breakdancend door. Maar zoals dat gaat verwaterde hun contact toen ze gingen studeren en rondreizen. Totdat ze elkaar 8 jaar later weer tegenkwamen in jawel… Haarlem!

“Gek genoeg was dit puur toeval. Sebastiaan kwam in Haarlem terecht via familie en vrienden en ik ben na wat rondreizen toevallig ook in Haarlem beland. Om mijn verdere reisplannen te kunnen bekostigen ben ik op het strand van Bloemendaal gaan werken, dus dan is Haarlem een logische woonplek.” De twee liepen elkaar weer tegen het lijf en kwamen erachter dat ze opnieuw een passie deelden: muziek. Ze besloten eens te jammen en niet lang daarna was ‘Jack and the Weatherman’ een feit.

Berry (L) en Sebastiaan (R) a.k.a. Jack and the Weatherman

Van huiskamerconcert tot surffestival en hit op Spotify

Al vrij snel timmerden de twee lekker aan de weg met hun catchy surfsongs. Huiskamerconcerten en optredens in buurtcafés werden optredens in poppodia en ook festivals in binnen- én buitenland staan regelmatig op het programma. Inmiddels zijn ze drie EP’s, een album en aardig wat hits verder en hebben ze bijna 300.000 (!) maandelijkse luisteraars op Spotify.

En hoewel ze inmiddels al behoorlijk wat mooie zalen zoals Paradiso hebben uitverkocht, zijn het toch de kleinere optredens in Haarlem die het meest zijn bijgebleven. “Ons allereerste optreden ooit bijvoorbeeld, dat was in Café Briljant. Het was doodeng, we speelden superslecht en het publiek bestond voor 100% uit vrienden die wel móésten klappen. Maar… we hebben keihard gelachen en genoten. Echt een legendarische topavond.”

“Daarnaast waren onze optredens op Bevrijdingspop uiteraard ook te gek. En hoewel de aanleiding voor ons benefietconcert in de Patronaat niet tof was, staat die toch in onze top 5. Nadat al onze instrumenten waren gestolen op een surffestival in Frankrijk, moesten we noodgedwongen onze tour afkappen. Bij thuiskomst is er voor ons een benefietconcert georganiseerd in Patronaat. Dat was echt een memorabele avond.”

Een kleine ode aan Haarlem

Hun tweede EP ‘Homewards’ opent met het lied ‘This Town’, het lied dat een kleine ode brengt aan Haarlem. “Met haar mooie grachten, kerken, duinen en stranden is Haarlem een hele fijne stad om in te wonen en dat geeft een warm gevoel. Als je eenmaal die verbintenis ontwikkelt, is dat gevoel bijna dagelijks aanwezig. Daarom duurde het bij ons niet lang voordat we er een liedje over schreven. Het is immers toch een beetje de taak van een songwriter om het leven te interpreteren en te vangen, en het vervolgens weer op een creatieve manier de wereld in te sturen.”

In het liedje zingen de mannen onder andere: “I’m changing, I feel it. This town has taking up a part of me. Amazing, this feeling. Finally I feel at home, I feel free.” En ook “There’s something in the air here, that’s got me lighted up. I said there’s something in the air here, that’s got me fire it up.”

Wat die verandering precies was die Berry en Sebastiaan voelden, omschrijft Berry als volgt: “Er zit een behoorlijk verschil tussen wonen in het noordoosten of in het westen van Nederland, dat hebben we allebei gemerkt. Hier in het westen zijn mensen open. Je mag alles zeggen, geen idee is te gek en alles gaat snel. In het oosten zijn mensen wat meer op hun hoede. Niet alles wordt getolereerd en alles gaat wat langzamer. Beide manieren van leven hebben naar ons idee hun voordelen hoor, maar toen we ‘This Town’ schreven was de ‘open-mindedness’ die we hier in Haarlem ervoeren echt een verademing. We hadden allebei op onze eigen manier een thuis gevonden in Haarlem en dat voelde goed.”

Jack and the Weatherman in Haarlem

Van losgeslagen vrijbuiter tot muzikant

En of zo’n ‘emigratie’ van Emmen naar Haarlem je ook als persoon verandert? Zeker wel, beaamt Berry. “Sebas was grafisch vormgever met een hobbybandje en ik was een losgeslagen vrijbuiter die wel eens covers speelde bij het kampvuur… Nu negen jaar later zitten we midden in de Haarlemsche muziekscene en touren we met onze muziek door heel Europa. Doordat we al zo lang steady muziek maken zijn we zelf ook wat steadier geworden. We kijken soms terug op onze eerste jaren en denken dan lachend: ‘oh, oh, oh, wat hebben we het toch bont gemaakt.’ Toen lag de nadruk namelijk vooral op het feesten en de avonturen. Oké, nog steeds wel een beetje, maar nu proberen we ook te evalueren en te professionaliseren. We zijn eigenlijk nooit gestopt met experimenteren en ontwikkelen. Zowel in onze muziek als in onze onderneming, en ook op zakelijk en persoonlijk gebied.”

Fietsend van Emmen naar Haarlem

Om de naam van hun EP ‘Homewards’ eer aan te doen zijn ze van hun oude hometown Emmen in vijf dagen naar hun nieuwe hometown Haarlem gefietst. “Iedere avond sliepen we bij fans en gaven we een huiskamerconcert. Dit leek ons de perfecte radio- en promotiestunt. En we hebben er natuurlijk gelijk een leuke videoclip van gemaakt voor ‘This Town’. Al met al was het een ontzettend tof avontuur, maar tegelijkertijd ook heel zwaar.”

Nog meer odes aan Haarlem

Overigens is dit niet het enige liedje dat over Haarlem werd gemaakt. Kende je deze 5 liedjes over Haarlem bijvoorbeeld al?

Meer in deze categorie

Haarlemmer van de Week

Ga naar “Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’”

Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’

Ga naar “Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen”

Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen

Ga naar “Nieuw in Haarlem: een kapper, koffiebar én werkplek ineen”

Nieuw in Haarlem: een kapper, koffiebar én werkplek ineen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)”

Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)

 • IndiviDuo Relatiebemiddeling
 • Geldig t/m 31 juli 2022

Topper

Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15”

Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Docent Onderzoek”

Docent Onderzoek

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Secretaresse, Provincie Noord-Holland”

Secretaresse, Provincie Noord-Holland

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

 • 24 september 2022
Ga naar “Museumnacht Kids Haarlem”

Museumnacht Kids Haarlem

 • 22 oktober 2022
museumnacht haarlemmuseumnacht haarlem
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022