Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cherie en Charlaine zijn de Opruimtrutjes: ‘Het is bizar hoeveel afval in Haarlem rondzwerft’

Door Dominique Michiels 7 januari 2020

Twee vriendinnen die helemaal gek zijn op buiten opruimen: dat zijn Cherie en Charlaine. Ze noemen zichzelf de Opruimtrutjes. Waar komt hun gedeelde passie voor het schoner maken van Haarlem, en het liefst de hele wereld, vandaan? Het begon tijdens een weekendje weg en inmiddels zijn ze al heel wat afvalprikken verder. 

Cherie (28) en Charlaine (28) hebben elkaar ontmoet via een vriendengroep. Charlaine: “Ik ben zes jaar geleden in Haarlem komen wonen voor de liefde. Cherie was bevriend met zijn broertje.” Cherie vult aan: “We hebben een grote vriendengroep met 33 mensen uit Haarlem, superleuk. En zo hebben we elkaar dus ontmoet. We zijn allebei ‘import’ Haarlemmers. Charlaine komt uit Zwolle en ik uit Hillegom.”

Prikken en gezelligheid

Tijdens de weekendjes weg met de vriendengroep kwamen de meiden erachter dat ze graag samenwerken. “Charlaine was al bezig met duurzaamheid en ik wilde daar graag meer over leren en wat met vrijwilligerswerk doen. Toen heb ik voorgesteld om samen iets te starten. Met de Opruimtrutjes organiseren wij evenementen om samen met vrijwilligers afval te prikken in Haarlem en omgeving. Tijdens het prikken kletsen we over duurzaamheid en is het vooral ook heel gezellig”, vertelt Cherie. Charlaine: “Na het prikken gaan we ook altijd nog iets anders doen, zoals gezellig kaasjes en wijntjes proeven of een kledingruil. Anders is het ook zo: geprikt en doei. Het is juist leuk om nog een beetje na te praten.”

‘Je zou denken dat een stad als Haarlem best wel schoon is, maar het valt enorm tegen.’

Opruimtrutjes

Charlaine vertelt verder: “Het idee om te gaan opruimen begon eigenlijk toen ik voor mijn verjaardag opruimprikkers kreeg om op het strand op te ruimen. Door de goede vibe die ik er van kreeg, wilde ik dat wel vaker doen. En het liefst samen met anderen. Dus toen zijn Cherie en ik samen gaan zitten, hebben we social media-pagina’s aangemaakt en binnen tien minuten de naam Opruimtrutjes bedacht.” Cherie vult aan: “Het blijft lekker hangen en is niet te serieus. Wat wij doen is supergezellig en al heeft het een onderliggend doel, we wilden de naam wel een beetje luchtig houden.”

Is er veel afval in Haarlem?

Cherie en Charlaine hebben al een aantal prik-evenementen achter de rug. Is er veel afval in onze stad? “Het is helaas geen probleem om veel afval te vinden. Tussen Haarlem Station en Station Haarlem Spaarnwoude ligt echt heel veel,” vertelt Cherie. Charlaine: “Het is bizar hoeveel afval in Haarlem rondzwerft. Er ligt veel in de bosjes, maar ook op straat.” Cherie: “En dat terwijl duurzaamheid en afval opruimen zo ‘hip’ is. Je zou denken dat een stad als Haarlem best wel schoon is, maar het valt enorm tegen.”

‘Mensen toeteren en roepen: goed bezig!’

De drempel over

De meiden willen het opruimen van afval graag positief benaderen. Cherie: “Zo delen wij duurzame complimentjes uit aan mensen die wij iets ‘Opruimtrutjes-proof’ zien doen. We merken dat het voor mensen soms een drempel is om iets van straat op te ruimen. Ik vind dat juist heel goed, vooral als andere mensen het zien. Het is maar een kleine moeite en zien opruimen, doet opruimen.”

“Ook tijdens de evenementen voelt het voor sommige mensen alsof ze een drempel overgaan. Maar als je die eenmaal over bent, voelt het niet meer raar en ruim je ook afval op als je niet aan het prikken bent. Zelf ben ik elke dag met dit onderwerp bezig. Als ik iets zie liggen, dan ruim ik het op,” vertelt Charlaine.

Goed bezig

De Opruimtrutjes willen in 2020 ook weer veel evenementen gaan organiseren. “Ons doel is dat uiteindelijk bij zoveel mogelijk mensen de knop omgaat. En daarnaast is het ook gewoon superleuk dat wanneer je aan het opruimen bent, zoveel waardering krijgt van mensen. Mensen toeteren en roepen: goed bezig!” zegt Cherie. Daar voegt Charlaine nog aan toe: “We ruimen niet alleen afval op, er komt ook heel veel energie en positiviteit uit.”

Volg de Opruimtrutjes via Facebook of Instagram als je ook een keer mee wilt prikken. Het volgende evenement staat gepland op 19 januari 2020. Na het prikken is er een kledingruil in het Kweekcafé.

Lees ook

Restaurant Bij Tholen stopt na tien jaar en deze nieuwe horecazaak komt er voor terug

Het jaar is nog maar net begonnen of we mogen alweer bijna afscheid nemen van een Haarlemse zaak. Re...

Mag dat: je gebruikte koffiepads bij het gft-afval gooien?

Terwijl de broodrooster je brood langzaam knapperig maakt en een eitje gezellig in kokend water ligt...

De ja-ja-brievenbussticker gaat per vandaag in en dit is wat je erover moet weten

Heb je de sticker al opgeplakt? Per vandaag gaat de de ja-ja-brievenbussticker namelijk gelden. Wat ...

Alice (47) van MooiZooi: ‘Ik wil mensen bewust maken van wat je nog allemaal kan met afval’

Alice verkoopt met haar stichting MooiZooi spullen die anders in de prullenbak zouden belanden. Eige...

Dit is wat je als Haarlemmer met gebruikt frituurvet kunt doen

Leuk feestje gehad vannacht? Misschien heb je genoten van een bittergarnituurtje uit de (frituur)pan...

Om gek van te worden: dit mag allemaal niét bij het plasticafval

In het kader van: wat mag nou wel? Wij vertellen je precies wat wel en niet bij het plasticafval mag...

MAG DAT: kippenbotjes bij het Haarlemse gft-afval gooien?

Nu de horeca gesloten is en je geen zin hebt om te koken, kun je gelukkig bij veel restaurants beste...

Ontzettend jammer: 9 x deze zaken gingen dicht in 2019

Het jaar zit er bijna op. Tijd voor ons om even terug te blikken en stil te staan bij de winkels, re...