Boswachter Rien: ‘Ik loop niet alleen met rubberlaarzen door Elswout’

Rien de Vries | Foto: indebuurt Haarlem

Haarlem is omgeven door prachtige buitenplaatsen, landgoederen en duinen. Die natuurgebieden worden, onder andere, door Staatsbosbeheer onderhouden. Voor de buitenplaatsen Elswout, Duinvliet en Middenduin is boswachter Rien de Vries, samen met zijn collega’s, verantwoordelijk.

Indebuurt Haarlem spreekt met Rien over zijn bijzondere beroep in de bijzondere natuurgebieden rondom Haarlem. Rien: “Mensen denken vaak dat ik alleen met mijn rubberlaarzen door de bossen stamp, maar dat is niet waar. Ik zit voor vijftig procent van de tijd achter een bureau.”

Vieze kleren

Rien komt oorspronkelijk uit het oosten van Nederland en heeft voor Staatsbosbeheer gewerkt in Zuid-Limburg en is sinds tweeënhalf jaar werkzaam in Zuid-Kennemerland. “Ik ben, zoals we dat noemen, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer en houd me bezig met communicatie, educatie en recreatie. Dat houdt in dat ik met allerlei partijen rond de tafel zit over bijvoorbeeld de toekomst van Elswout of bezig ben met een communicatieplan voor Staatsbosbeheer. Daarnaast houd ik me bezig met wandelpaaltjes in het bos, maar geef ook excursies in de natuur aan kinderen van groep drie tot ouderen van tachtig. Dat enthousiasmeren van mensen geeft me energie. Dat is het leukste wat er is, mensen enthousiast maken voor wat wij doen en wat er allemaal te zien is. Mijn excursie is pas geslaagd als alle kinderen met vieze kleren terug naar huis keren.”

Vrij

“Het is niet zo dat ik de ouders extra was wil bezorgen, maar door kinderen écht te laten kijken naar bijvoorbeeld hommels of ze te laten zoeken naar pissebedden, wil ik een stukje ‘angst’ wegnemen. Veel kinderen weten niet dat een hommel ongevaarlijk is en zijn bang voor het onbekende. Als ik ze kan meegeven dat insecten juist heel mooi en nuttig zijn, in plaats van vies, dan heb ik mijn baan goed gedaan. Los van het educatieve aspect is het ook mooi om te zien hoe vrij kinderen, en volwassenen trouwens net zo goed, in de natuur zijn.”

‘Ik sta altijd aan’

Als Haarlemmers weten we hoe mooi de natuurgebieden rond onze stad zijn, maar als boswachter kijkt Rien daar met hele andere ogen naar. “Ik zie wel hoe mooi de natuur is, maar in Zuid-Kennemerland sta ik altijd aan. Dat is echt beroepsdeformatie, want ik kijk niet alleen naar een vlinder, maar ook meteen naar wat voor plant die vlinder vliegt en of die plant wel in goede vorm is. Zo ook met een mooi veld vol bloemen; ik kijk dan of de verhouding tussen de verschillende bloemen klopt en of ze thuishoren in het landschap. Dat neemt niet weg dat ik van de natuur geniet, maar wel op een andere manier dan iemand die op zondag een wandelingetje komt maken.”

Bijzonder natuurgebied

We mogen Rien er niet op vastpinnen, maar volgens hem leeft ongeveer 40 procent van de Nederlandse flora en fauna in Zuid-Kennemerland. “Veel mensen weten niet dat we hier vossen en boommarters hebben, of zeldzame bloemen zoals Parnassia die op weinig andere plaatsen in Nederland voorkomt. Als je echt goed naar de natuur kijkt, kan je zoveel meer schoonheid ontdekken dan ‘alleen’ een mooi uitzicht vanaf een duintop. Dat is het mooiste van mijn vak: mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken waardoor zij er nog meer van genieten.”

Houd ons vooral in de gaten, want we zullen de komende tijd met Rien op pad gaan om de verhalen achter de diversiteit en geschiedenis van het landschap rondom Haarlem te ontdekken. Je kan Rien trouwens ook al volgen op instagram.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmer van de Week

Ga naar “Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’”

Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’

Ga naar “Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen”

Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen

Ga naar “Nieuw in Haarlem: een kapper, koffiebar én werkplek ineen”

Nieuw in Haarlem: een kapper, koffiebar én werkplek ineen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15”

Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Docent Onderzoek”

Docent Onderzoek

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Industrial Painter”

Industrial Painter

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

 • 24 september 2022
Ga naar “Museumnacht Kids Haarlem”

Museumnacht Kids Haarlem

 • 22 oktober 2022
museumnacht haarlemmuseumnacht haarlem
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022