Alice (47) van MooiZooi: ‘Ik wil mensen bewust maken van wat je nog allemaal kan met afval’

Door Dominique Michiels 4 december 2018

Alice verkoopt met haar stichting MooiZooi spullen die anders in de prullenbak zouden belanden. Eigenlijk kun je dus wel stellen dat zij spullen van de afvalberg redt.

Bizar hoeveel bedrijven weggooien

Alice legt ons uit wat MooiZooi is. “Eigenlijk is het heel simpel. Wij nemen restafval van bedrijven over en verkopen deze in onze winkel weer door aan scholen, verenigingen, kinderdagverblijven, kunstenaars en particulieren. Vaak worden de spullen gekocht voor creatieve doeleinden. Bijvoorbeeld voor een klas om mee te knutselen. Het restafval kan echt van alles zijn. Plastic flesjes, stoffen, wijnkistjes, behangrollen, verfpotten en ga zo maar door. Enige voorwaarde is dat het schoon en netjes moet zijn.”

Er wordt veel weggegooid. “Het is bizar hoeveel bedrijven weggooien. Maar gelukkig wordt dit met de huidige tijdsgeest wel beter. Bedrijven willen niet meer weggooien, het is zonde en daarnaast kost het hun ook geld. Maar er valt nog heel veel winst te behalen.”

Oude school

MooiZooi vind je in het puntje van Schalkwijk tegen de grens van Haarlem aan. Je moet weten dat het er zit. “Deze plek was ideaal omdat ik veel plek nodig had, deze oude school stond leeg en ik had al snel een beeld hoe ik dit in kon vullen,” vertelt Alice.

Werknemers met afstand van de arbeidsmarkt

Voor Alice is bewust omgaan met spullen heel belangrijk. “Mijn ouders gingen vroeger al heel bewust om met spullen, dus eigenlijk is het voor mij een second nature om bewust te zijn. Met MooiZooi wil ik graag het verschil maken en mensen bewust maken van wat je allemaal nog kan met afval.” Naast een bijdrage aan het milieu, wil Alice ook graag een maatschappelijke en sociale bijdrage leveren. “Bij ons lopen zo’n negentien medewerkers rond waarvan de meeste een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast zijn er ook veel vrijwilligers. Het doet mij heel goed dat hier iedere dag mensen met hart en ziel staan en zich goed voelen omdat ze hier kunnen zijn. We drinken ook altijd met elkaar gezellig een kopje koffie en lunchen met elkaar.”

Petrischaaltjes en pethoudertjes

Na vijf jaar zijn er zelfs vaste leveranciers. “Een vaste leverancier is de Ikea in Haarlem. Maar ook het Waterlaboratorium, waar ons drinkwater in Haarlem getest wordt. Daar krijgen wij bijvoorbeeld petrischaaltjes en pethoudertjes van. Maar ook bedrijven als Brandmeesters en van den Boogaard leveren bij ons veel spullen.” Alice benoemt ook nog kartonnen rondjes als restafval van de productie van smoothieverpakkingen. “De rondjes zijn er in allemaal mooie kleuren en kun je gebruiken om wat mee te knutselen. Ik vind het een typisch voorbeeld van ons concept. Het is echt restafval waar je nog zoveel leuks mee kunt.”

Schuimrubbers zijn heel populair

Er komt van alles geks binnen als bedrijfsafval. “We hebben een keer een hele partij gasmaskers binnen gehad. Toen dacht ik echt, wat moeten we hier nu weer mee. Maar uiteindelijk zijn die weer bijna allemaal opgekocht door een festival. Die gebruikten het weer ter decoratie.” Er zijn een aantal producten erg populair. “Schruimrubbers zijn heel populair. Daar kunnen mensen blijkbaar weer van alles mee. Maar ook kroonkurken en van die groene schuimdingetjes voor kinderen. En stof is sowieso heel populair.”

Eigen creaties

Om te laten zien wat je allemaal met restmateriaal kunt doen, zie je veel eigen creaties in het pand hangen. “Met elkaar zijn we ook veel creatief bezig en maken we voorbeelden. Maar we organiseren ook partijtjes waarbij kinderen gaan knutselen. Het is bijzonder om te zien hoe blij kinderen worden van werken met hun handen. Ze kunnen vaak gewoon niet stoppen zo leuk vinden ze het.

Café erbij?

In de toekomst hoopt Alice vooral een duurzame, sociale en maatschappelijke bijdrage te kunnen blijven leveren, met misschien wel nog meer MooiZooi’s in het land, een eigen productenlijn met producten gemaakt van afval en een café erbij zou ze ook wel leuk vinden.


Meer over MooiZooi ontdekken?

MooiZooi winkelen

Nu gesloten10:00 - 17:00

Terschellingpad 2, Haarlem

Bekijk meer:winkelen

Meer bijzondere Haarlemmers

Zangeres Krystl (35): ‘In Haarlem optreden voelt toch altijd een beetje als thuiskomen’

De 35-jarige zangeres Krystl kun je kennen van haar hits als Golden Days, Bottles of Losing My Head....

Haarlemmer Alfred (59): ‘Geen man in mijn familie heeft de 60 gehaald’

Alfred Smit is om meerdere redenen zijn hele leven al net iets anders dan de rest. Waarom hij zo bij...

Ellen (41) is foodblogger in Haarlem: ‘Mijn moeder smeekte mij om geen kok te worden’

De 41-jarige Ellen van Duijn is een echte lekkerbek. Acht jaar geleden startte ze haar eigen foodblo...