Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarlemmer Paul is plogger: “Elke maand haal ik wel honderd kilo vuil op tijdens het rennen”

Aangeboden door NN Running Day 16 oktober 2020

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in en rond Haarlem? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan één van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Ook hardloopfanaat Paul Waye deed mee. De foto doet vermoeden dat hij de finish vierde met een blikje bier, maar niets is minder waar. Paul is namelijk plogger! Wat dat is? Dat legt hij je graag uit.

“Ik ren al sinds ik dertien jaar ben”, vertelt Paul enthousiast. “Mijn gymdocent zei dat ik goed in hockey zou kunnen worden als ik wat zou afvallen, dus daarom ben ik toen begonnen met hardlopen. En nog altijd doe ik dat erg graag. Het is mijn vorm van meditatie, het maakt mijn hoofd leeg.”

Marathons in de Sahara

Inmiddels heeft Paul al zo’n veertien marathons gerend. “De ervaring waar ik het meest trots op ben, is toch wel Marathon des sable in 2000. Dat waren zes marathons in zeven dagen in de Sahara: heel zwaar, maar prachtig. Maar ik heb nog steeds doelen hoor. Ik wil vooral sneller worden, ook al word ik ouder, haha.”

Rennen en vuilnis opruimen tegelijk

Als je Paul ziet rennen, moet je er niet vreemd van opkijken als hij vuilnis bij zich draagt. “Ik doe aan ploggen”, vertelt hij. “Dat is afgeleid van het Zweedse woord ‘plocka upp’, een combinatie van oppakken en joggen. Vuilnis opruimen terwijl je rent, dus. Dat deed ik overigens al voor het een hype werd hoor. Maar vorig jaar heb ik mezelf beloofd dat ik echt elke keer dat ik ren, wat vuil langs de kant van de weg opruim en meedraag. Zo haal ik al honderd kilo per maand op in Haarlem.”

“Gisteren was natuurlijk een lange race, ik liep de Marathon Eindhoven, maar toch pakte ik een leeg bierblikje op en droeg die de hele race mee. Zo wil ik mensen bewust maken van het probleem. Kijk maar eens naar alle rondzwervende mondkapjes nu. Ik hoop mensen op deze manier te inspireren.”

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: Paul Waye

Tips van Paul

Wil jij ook starten met ploggen? “Mijn tip: begin klein”, zegt Paul. “Al neem je elke keer maar één stuk afval mee: je maakt een verschil en hebt impact op de wereld. Door jouw hardloopsessie help je de wereld, mooi toch? Voor beginnen met hardlopen geldt hetzelfde. Bouw het rustig op en houd er plezier in, en houd vast aan het fijne gevoel dat hardlopen je geeft.”

De virtuele marathon

Zondag rende Paul zijn eerste virtuele marathon. “Het was anders, maar zo goed gedaan! Elke vijfhonderd meter hoorde je iets in je oortjes, zoals een band of een aanmoediging. Dit gaf me echt veel motivatie en ik had helemaal het gevoel alsof ik samen met iedereen aan het rennen was. Ik raad het echt aan! Ik rende rond het Ramplaankwartier, Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, de duinen en landgoed Elswout. Ik ren hier vaker, ja. De duinen bijvoorbeeld zijn gewoon te mooi om niet doorheen te rennen!” De route van Paul kun je hier terugvinden.

Ook meedoen met NN Running Day

Lijkt het je ook wel wat om mee te doen met NN Running Day? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:

• NN Marathon Rotterdam
• Marathon Eindhoven powered by ASML
• Singelloop Utrecht
• Almere City Run
• Maastrichts Mooiste
• Menzis 4 Mijl van Groningen.

Deelname is helemaal gratis en inschrijven kan via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code waarmee je gebruik kunt maken van de app. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Hiermee kun je een hardlooproute plannen vanaf je eigen voordeur, zodat je tijdens NN Running Day sowieso een leuke route loopt. Dus waar wacht je nog op? Inschrijven maar!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

Lees ook

Roy loopt binnenkort een halve marathon: ‘Ik ben 80 kilo afgevallen en blijf zo op gewicht’

Van NN Marathon Rotterdam tot de Teva Halve van Haarlem, er is bijna geen hardloopwedstrijd die door...
harlopen loopmeesters haarlem

De fijnste hardlooproutes in en rond Haarlem volgens lokale kenner Karel

In de afgelopen maanden zijn veel mensen gaan hardlopen: door de stad of in de duinen. Misschien zoe...
wandelroutes Haarlem

7 x de mooiste wandelroutes in de natuur rond Haarlem volgens wandelfanaat Annemieke

Lekker struinen door onze prachtige stad is natuurlijk altijd fijn. Maar kijk ook eens buiten de sta...

Cool: heb jij deze nieuwe muurschildering in het centrum van Haarlem al gezien?

Haarlem is een stad die altijd aan het veranderen is. Of het nu gaat om nieuwbouw, aanleg van glasve...

Video: leuke tips om je huis in balans te krijgen van Feng Shui coach Therese

Therese Uyterlinde is interieurstyliste en gespecialiseerd in Feng Shui. Feng wattes? "Veel mensen d...