David heeft last van oorsuizen: ‘door muziek raak ik mijn beslommeringen kwijt’

Aangeboden door Iktoon

David Michielen voor Maand van de Amateurkunst
Foto: David Michielen

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Haarlem doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Dat kunst je ook thuis veel kan brengen, weet David Michielen (37) als geen ander.

David werkt als freelance tekstschrijver en logo-ontwerper in Haarlem. Deze bezige bij heeft een zoontje van bijna vijf jaar en werkt als vrijwilliger bij de dierenambulance. Toch houdt hij nog tijd over voor zijn passie: muziek maken. “Het is echt een uitlaatklep. Ik raad iedereen aan iets creatiefs te gaan doen, het kan je zoveel brengen!”

Relax

Davids passie voor muziek ontstond al vroeg. “Als kind was ik altijd bezig met muziek. Ik nam gitaar en keybord op via de cassetterecorder en nam ook muzieklessen. Maar toch was ik te onrustig om daar op die leeftijd echt wat mee te doen. Toen ik zestien was, kocht ik een elektrische gitaar en leerde ik mezelf spelen. Daarna raakte ik in de ban van bandjes in de hiphop- en rockscene. Vooral van één band uit Haarlem was ik enorm fan: Relax. Ik woonde destijds in Alkmaar en ging vaak met de trein naar Haarlem om naar hun optredens te gaan. Toen werd ik al verliefd op deze muzikale en artistieke stad.”

Liever langs de zijlijn dan in het Patronaat

“Door de jaren heen heb ik veel toffe dingen met muziek mogen doen. Zo had ik samen met een bevriende muziekliefhebber een radioprogramma, heb ik een muzieklabeltje gehad en heb ik een verzamelalbum gemaakt met allerlei Haarlemse artiesten. Ook heb ik als DJ en rapper gewerkt, en heb ik zelfs in het Patronaat gestaan. Maar ik hield nooit écht van het optreden. Het liefst droomde ik, en nog steeds, weg in mijn eigen kamertje. Ik bleef altijd graag muziek maken, maar dan intiem en persoonlijk. Ik sta eigenlijk het liefst langs de zijlijn.”

‘Alle beslommeringen raak ik kwijt’

In 2006 liep David tinnitus (oorsuizen) op. “Mijn passie was muziek maken, dus dat was wel even lastig. Sommige tonen hoor ik minder goed, waardoor muziek maken op een laag pitje kwam te staan. Maar een paar jaar geleden besloot ik: ik mis het, ik moet het weer gaan oppakken. Het is echt een uitlaatklep. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De tinnitus valt ook een beetje weg als ik speel. Ik kan nog steeds muziek maken en bedenken, dat is het belangrijkste. Alle fysieke en geestelijke beslommeringen raak ik kwijt.”

Een snippetmix van wat beats van David a.k.a. PAAF Music:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Muziek als afleiding tijdens de coronacrisis

David zit tijdens de coronacrisis natuurlijk meer thuis dan normaal. “Ik kan nu bijvoorbeeld niet de duinen in om inspiratie op te doen, een plek waar ik graag kom. Maar ik probeer juist wel weer andere manieren te vinden om met muziek bezig te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn basgitaar weer onder het stof vandaan gehaald. Uit deze periode haal ik ook veel afleiding en weer nieuwe inspiratie. Zo schreef ik een nieuw nummer: order in chaos.

Iedereen kan iets creatiefs doen

“Ik ben in de afgelopen jaren veel mensen tegengekomen die een fascinatie hadden voor kunst, maar die altijd dachten: ‘ik kan dat nooit’ of ‘anderen zijn toch wel beter’. Daarmee geven ze zichzelf geen kans. Dus tegen deze mensen wil ik zeggen: iedereen is een individu met zijn eigen uiting. Er zijn altijd wel artiesten waar je tegenop kijkt of die je juist niks vind. Kijk nooit naar anderen, tenzij je dit doet om inspiratie op te doen. Iedereen kan iets creatiefs doen. Als het vanuit je zelf komt, bestaat falen eigenlijk niet. Je kunt jezelf echt verrassen, en het kan je zoveel brengen.”

Grootste Dans- en Showorkest van Nederland

Lijkt het je ook leuk om jouw kunsten te laten zien? Dat kan! Op maandag 1 juni om 20.00 uur viert muzikant Thijs Boontjes deze unieke zomer door op te treden samen met het grootste Dans- en Showorkest dat Nederland ooit heeft gekend. Om dit live concert te realiseren, roept Thijs iedereen in Nederland op om mee te doen via Zoom en social media. Zing, dans, speel, rap, acteer, teken of schilder mee. Meld je gratis aan voor het orkest via iktoon.nl. Deel jouw optreden met #iktoon #alleswatikkan #wattoonjij.

Iktoon challenge

Strijd de rest van de maand om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden. Van line dancing en straatfotografie tot houtbeeldhouwen en vloggen: alles mag! Iedereen kan meedoen aan de iktoon challenge. Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel op social media met #iktoon #noord-holland #maakdezomer. Op iktoon.nl vind je meer informatie over deelname aan iktoon 2020.

Lees ook

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland”

Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland

Avontuurlijke Haarlemmers
Ga naar “Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette”

Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette

de bachelorette sylvia geersen
Ga naar “Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29”

Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50”

Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Hostelmanager”

Hostelmanager

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker, Mediahuis”

Klantenservice medewerker, Mediahuis

 • Randstad
 • Fulltime