Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chielie: ‘We willen voor bands de eerste stap zijn naar het Patronaat’

Door Roel Diender 12 juni 2020

Michiel ‘Chielie’ van Reenen is een imposante verschijning. Niet alleen op het podium in zijn felgekleurde pakken, ook in het normale leven kan je niet om hem heen. “Ik verveel me nogal snel, daarom zorg ik ervoor dat ik me nooit verveel.”

Chielie is een duizendpoot die in drie verschillende bands speelt, in de Haarlemse politiek zit, fervent wandelaar is en daarnaast organisator is van de Haarlemse Popscene On Tour (HPSOT). We spreken hem over het vreemde afgelopen jaar en de toekomst van de HPSOT.

‘Mama ik zit in een bandje’

Chielie: “de HPSOT is bedacht door de Haarlemse horeca en eigenlijk ontstaan vanuit een idee dat al jaren in mijn hoofd zit. In de jaren 80 en begin jaren 90 waren er verschillende cafés in Haarlem waar je als beginnend bandje kon optreden. Vanuit daar konden zij met voldoende zelfvertrouwen aankloppen bij het Patronaat met de vraag om daar op te mogen treden. Dat was vaak geen probleem, omdat het Patronaat via de tamtam al hoorde dat die bandjes veel bekijks trokken in de cafés. In de loop van de jaren 90 zijn die cafés om verschillende reden gesloten, en daarmee verdween ook de laagdrempeligheid voor bandjes om op te treden en zichzelf in de kijker te spelen. Dat miste ik enorm en ik wilde dat gat opvullen. Na een jarenlang proces vielen ineens plots alle puzzelstukjes samen en was daar vijf jaar geleden plots de HPSOT. Een samenwerking van verschillende bands en cafés in Haarlem om weer een podium te bieden aan beginnende bands. HPSOT wil de schakel zijn tussen ‘Mama, ik zit in een bandje’ en ‘Hee, we spelen in het Patronaat’.”

‘Een beginnende band kan ook bestaan uit vier ouwe lullen’

Maar wat is de HPSOT dan precies? Chielie legt het enthousiast uit: “De HPSOT is een samenwerking tussen beginnende bands en verschillende Haarlemse cafés die pop- en rockmuziek een warm hart toedragen. Wij zorgen ervoor dat de beginnende Haarlemse bandjes een podium krijgen, en zij zorgen voor (extra) publiek in de cafés. Er zitten maar twee regels aan verbonden om mee te doen met de HPSOT en dat is dat de band voor ten minste vijftig procent uit Haarlemmers moet bestaan en dat ze beginnend zijn. Beginnend wil niet zeggen jong, want een beginnende band kan ook uit vier ouwe lullen bestaan, kijk maar naar mijzelf!

Betaald in muziek

Die bands treden in de loop van oktober tot en met mei op in verschillende cafés en eind juni is daar dan de Slotviering in het Patronaat. Van alle ingeschreven bands treden er daar dan zes op, uitgekozen door de uitbaters van de cafés waar de bands hebben opgetreden. Iedere café-uitbater legt overigens per optreden €50 euro in de gezamenlijke pot, en daar ‘betalen’ we dan de bandjes van door middel van korting op de aanschaf van materiaal en het opnemen van demo’s in een studio. Zo krijgen ze eigenlijk betaald in muziek.”

Raar jaar

“Dit is het vijfde jaar dat de HPSOT bestaat, alleen is het een raar jaar. Niet enkel door corona, maar ook doordat we dit jaar te weinig inschrijvingen hadden om alle avonden in het seizoen te vullen. Waar dat aan ligt weten we niet, maar dat zorgde ervoor dat we een noodgreep moesten doen en de bandjes van voorgaande jaren moesten vragen of zij wilden optreden. Toen kwam daar ook nog corona bij, waardoor alles op de rem kwam te staan. Toch wilden we zoals ieder jaar een slotavond in het Patronaat organiseren en daar stond het Patronaat ook helemaal voor open. Daarom treden we nu op zaterdag 20 en zaterdag 27 juni live op, met alle bands die dit jaar hebben meegedaan, via een livestream. Dit is meteen een fundraiser voor zowel de bands, als de Haarlemse horeca en het Patronaat, omdat zij allemaal getroffen zijn door de coronacrisis.”

Uitbreiding

In de afgelopen vijf jaar hebben de Haarlemse bandjes vooral ‘getourd’ door de Haarlemse binnenstad. “Dat komt doordat er niet echt horeca in Schalkwijk of Haarlem-Noord zit die een podium kan bieden aan pop- en rockmuziek. Ik hoop dat met de komst van nieuwe horeca in het nieuwe winkelcentrum in Schalkwijk we ook daar optredens kunnen verzorgen. Ik kijk niet alleen naar daar, maar we zouden het ook geweldig vinden als een soortgelijk initiatief als de HPSOT in steden rondom ons zou ontstaan. Dan kunnen we uitwisselen met bijvoorbeeld Alkmaar, Leiden en ga zo maar door.”

Internationale toekomst

Maar wat heeft de toekomst voor de HPSOT dan in petto na dit rare jaar? “Daar zit ik niet over in, sterker nog, ik kijk er heel positief naar uit. Kijk, we moeten eerst zien hoe lang corona nog door blijft spoken en wat de gevolgen daarvan zijn voor de Haarlemse horeca. Maar als we zien hoeveel beginnende bandjes Haarlem voortbrengt, zal de HPSOT zeker blijven bestaan. Daarnaast heb ik goede contacten met de organisatoren van de Maiwoche in de Haarlemse zusterstad Osnabrück in Duitsland, waar we al ver uitgewerkte plannen hebben voor een kruisbestuiving. Haarlemse bands naar daar en Duitse bands naar hier. Aan mij zal het in ieder geval niet liggen, want al zou ik geld moeten betalen om de HPSOT te blijven organiseren, dan doe ik dat met alle liefde en plezier!”

Lees ook:

Haarlemse centrummanager Falco: ‘Door corona moeten de ondernemers nog meer samenwerken’

De binnenstad van Haarlem is uniek en heeft ontzettend veel leuke winkels, maar corona kan daar vera...

Niet te stoppen: zo zien de werkzaamheden aan Plaza West eruit

Voor wie regelmatig boodschappen doet bij de Action, Albert Heijn, Etos of Aldi aan de Westergracht ...
tuinieren haarlem

Tuinhuisje bouwen of bonje met de buren: zo bepaal je de erfgrens in Haarlem

Je wilt een uitbouw plaatsen of je hebt bonje met de buren over de schutting of een boom. Dit zijn s...