Boer Erik: ‘Wij telen groente van Haarlemse bodem voor en door Haarlemmers’

Erik de Keulenaar | Foto: indebuurt Haarlem

Veel Haarlemmers rijden er iedere dag via de westelijke randweg nietsvermoedend voorbij; de groente- en fruittuin van boer Erik de Keulenaar van ‘Wij telen groente’. Erik: “zonder onze vrijwilligers zouden er geen groente meer op Haarlemse bodem verbouwd worden.”

Gelukkig werken de vrijwilligers hard door om Haarlemmers, die een oogstaandeel in de tuin hebben gekocht, van verse groente, fruit en kruiden te voorzien.

‘Eerlijk eten’

Erik vertelt dat de oogsttuin, met een oppervlakte van 2,3 hectare, sinds 2013 in gebruik is. “Dit is van oudsher al landbouwgrond geweest, alleen werden er toen andere gewassen op verbouwd. Toen ik dit stuk grond ging gebruiken, wilde ik het land op de manier verbouwen zoals ik, samen met vrijwilligers, dat nu doe. Dat is zonder pesticiden en andere chemische hulpmiddelen; we verbouwen enkel puur biologisch, eerlijk eten.”

Oogstaandeel

Om die manier van voedsel verbouwen rendabel te maken, richtte Erik een coöperatieve oogsttuin op. Daar kunnen mensen een oogstaandeel kopen, wat hen 30 weken per jaar verse groente en fruit oplevert. “Voor €275 koop je een oogstaandeel, wat jou recht geeft op een deel van de oogst die door mijzelf en de vrijwilligers wordt verbouwd. Met dit oogstaandeel oogst je iedere week vier tot vijf groenten. In de prille lente wat minder, maar in de zomer en herfst soms wel zeven tot acht verschillende groenten. Met het bedrag dat men in het begin van het jaar betaalt, kan ik de pacht van het land, de zaden en materiaal bekostigen en daarnaast een inkomen voor mezelf voorzien, aldus Erik.”

Twee locaties

Naast de tuin heeft Erik ook nog een kas op de Kweektuin staan in Haarlem-Noord. “Daar verbouwen we weer andere gewassen dan hier op het land, denk bijvoorbeeld aan tomaten. Op de dagen dat men hun oogst kan komen ophalen, dan zorgen we dat de groente uit de tuin in de kas ligt en vice versa, zodat iedereen de geoogste producten van beide locaties mee naar huis kan nemen.”

Gezinnen

“We zagen het aantal deelnemers langzaam teruglopen, maar tijdens de coronacrisis zijn er weer aanmeldingen bijgekomen. Mensen willen toch een soort van dagbesteding hebben. Veel jonge gezinnen hebben een oogstaandeel gekocht en dat doen ze niet alleen voor de groenten. We horen namelijk vaak dat ouders het ook belangrijk vinden dat de kinderen weten waar een wortel of prei vandaan komt en hoe deze groeien. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om op zaterdag met het gezin een paar uurtjes in de tuin te werken en van de oogst ’s avonds een lekker maaltje te maken.”

Inschrijven

Op dit moment zijn er 220 Haarlemse gezinnen die een oogstaandeel hebben. Dat is zowel voor de tuin aan de Pieter Wantelaan in het zuidwesten van Haarlem, als in de kas in de Kweektuin in Haarlem-Noord. Er wordt op beide locaties groente en fruit verbouwd voor in totaal 300 gezinnen, dus is er nog genoeg ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Heb je interesse gekregen in deze (h)eerlijke Haarlemse oogstproducten, dan kan je voor meer informatie naar Erik mailen of een kijkje nemen op de website van ‘Wij telen groenten’.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Hé Haarlemmer! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?”

Hé Haarlemmer! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?

Ga naar “Wereldlichtjesdag in Haarlem: ‘Het is en blijft je kind’”

Wereldlichtjesdag in Haarlem: ‘Het is en blijft je kind’

Ga naar “Hiep, hiep, hoera! Zoveel Haarlemmers zijn er tegelijk met jou jarig”

Hiep, hiep, hoera! Zoveel Haarlemmers zijn er tegelijk met jou jarig

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime