Bibi vertrok van Haarlem naar de Veluwe: ‘Ik heb er zóveel levensgenot voor teruggekregen’

Bibi Veth in Wolfheze
Bibi Veth in haar bosrijke tuin in Wolfheze

12 jaar lang is Haarlem haar thuis geweest. Maar een jaar geleden verruilde Bibi Veth (39) haar geliefde stad om voor de Veluwe. Op zoek naar rust, ruimte, natuur én een betaalbare woning werden zij en haar vriend op slag verliefd op een huis in Wolfheze. Ze heeft geen moment spijt gehad, maar had één ding uit Haarlem dolgraag mee willen nemen…

Een verademing

Na eerst jarenlang in Amsterdam te hebben gewoond streek Bibi 13 jaar geleden neer in Haarlem, waar de kleinschaligheid van de stad een echte verademing voor haar bleek te zijn. “Als ik in de trein zat en de skyline van Haarlem zag, kon ik weer ademhalen. Dat was elke keer weer het ultieme bijna-thuisgevoel.” En toch was die kleinschaligheid haar op den duur nog niet rustig genoeg.

Hoewel ze lange tijd met plezier in de Prévinairestraat hebben gewoond, werd het appartement van 57m² te klein en de omgeving te druk. “Vooral ik had behoefte aan meer ruimte om mij heen, zowel binnen- als buitenshuis. De muren kwamen op den duur echt op ons af. Jarenlang struinden we Funda af, maar door de exorbitante huizenprijzen was het simpelweg onmogelijk om een woning in deze omgeving te vinden die voldeed aan onze wensen: bij voorkeur geen buren aan het huis vast óf bij uitzondering aan één kant, we wilden het liefst vrijer uitzicht en meer natuur om ons heen. Behoorlijk wat wensen, maar als je gaat verhuizen vind ik dat je erop vooruit moet gaan. En tja, dan kom je al gauw in het segment onbetaalbaar.”

Op zoek naar dé plek

Ze besloten wat verder om zich heen te kijken, op zoek naar dé woonplek. “We trokken er met de auto op uit en reden in eerste instantie rondjes door Noord-Holland. Een vereiste was namelijk dat Haarlem bereikbaar bleef. Niet alleen ik heb als freelance fotograaf veel klanten in Haarlem en Amsterdam, ook mijn vriend heeft zijn eigen bedrijf in Haarlem ‘Werk aan de Muur’.” Toch was het dat allemaal net niet, zowel qua reistijd als qua natuur. Dus besloten ze rond te kijken in de provincie Utrecht: een centrale plek, waar ook nog eens vrienden en collega’s wonen én niet al te ver van de Veluwe. Dat moet een match zijn, toch?! Niet dus. “Ook dit was niet onze plek, dat voelden we meteen.”

#toekomstigewoonplek

Uiteindelijk besloten Bibi en Jasper een stuk verder uit te wijken naar de Veluwe. “Een vriendin van mij was naar Wolfheze verhuisd met haar man en deelde altijd prachtige foto’s van een fantastisch bosrijke omgeving. Ik dacht altijd: daar zou ik best willen wonen. Als ik die foto’s niet had gezien, had ik waarschijnlijk nooit aan Wolfheze gedacht als toekomstige woonplek. Ondanks dat we de Veluwe altijd mooi en fijn hebben gevonden en het onze vaste plek was om in Nederland op vakantie te gaan. Het voelde immers altijd als te ver vanuit Haarlem gezien. Maar met het idee ‘open mind, open heart’ zijn we het gebied gaan verkennen op de racefiets. Gewoon om even te voelen of het ons toekomstige thuis zou kunnen zijn. En zowel het omliggende natuurgebied als de woonwijk deed ons direct beseffen: ‘Hallo huis, hier ben je!’. Ik postte een foto van de omgeving op Instagram met de hashtag #toekomstigewoonplek. Call me crazy, maar soms geloof ik in wensen het universum in slingeren.”

Forever home in Wolfheze

“Ik vroeg mijn vriendin haar ogen open te houden voor huizen die te koop aangeboden zouden worden. Hoewel ze ons waarschuwde dat het best even zou kunnen duren omdat het verloop daar niet groot is, kregen we nog geen week later al bericht dat er een huis op de markt vrijkwam. Ik zei tegen mijn vriend: “We moeten NU bellen!” We schakelden een aankoopmakelaar in en twee weken later hadden wij ons ‘forever home’ in Wolfheze. Het voelde als meant to be. Nu een klein jaar later voelt het nog steeds als een onwerkelijke reis.”

Twijfels

“Wolfheze voldoet eigenlijk aan al onze wensen: (adem)ruimte, rust, natuur én niet geheel onbelangrijk: betaalbaar. Daarnaast zijn de vele wandel- en mountainbikepaden hier een dikke plus voor ons en ligt het vlak aan de A12 wat de bereikbaarheid zeer makkelijk maakt. Toch heb ik voor de verhuizing echt wel even getwijfeld of onze trek naar Gelderland wel de juiste keuze was. Haarlem voelde immers als mijn stad en ik voelde mij echt een importmug in hart en nieren. Maar stiekem was Wolfheze vanaf dag één onze nieuwe stek. Thuis, alsof wij nooit ergens anders hadden gewoond. En die ervaring is uniek.”

Flexibel werk

Maar hoe dat dan met werk gaat? Dat is gelukkig vrij simpel volgens Bibi. “Als fotograaf werk ik in principe waar de vraag is. En Jasper hoeft ook niet dagelijks fysiek aanwezig te zijn op kantoor. Bij zijn bedrijf is alles gericht op flexibiliteit en efficiëntie, dus honkvast zijn is geen noodzaak. Aan de andere kant was het in Haarlem natuurlijk ook fijn om dichtbij huis te kunnen werken en lopend of op de fiets naar een leuke klus te gaan. Dat mis ik ook echt wel.”

Van ruis naar rust

Hoewel zo’n verhuizing naar een compleet andere omgeving een behoorlijke stap is, heeft Bibi nog geen heimwee naar de randstad. “Als hypersensitief mens heeft de stad mij altijd minder getrokken, omdat ik het veel te druk vind. Nu pas merk ik hoeveel ruis er altijd op de achtergrond is in de stad. Natuurlijk horen wij hier soms ook lawaai van de snelweg, maar dat valt in het niet bij de constante geluiden in de stad. En als wij behoefte hebben aan drukte, dan zoeken we dat liever op dan dat we er middenin wonen. Daarnaast neem ik die reistijd die ik heb naar Haarlem of andere locaties voor een fotoshoot graag voor lief. Ik heb er zóveel meer ontspanning en levensgenot voor teruggekregen.”

Verschil in levensstijl

Niet alleen qua omgeving is er een wereld van verschil tussen Haarlem en Wolfheze, ook de leefstijl is anders. “Iedereen zoekt hier rust en ruimte. We groeten elkaar, maken een praatje of lenen iets van elkaar, maar de behoefte aan rust wordt gerespecteerd. Nu moet ik zeggen dat wij in Haarlem ook geluk hadden met onze voormalige portiekgenoten, want dat waren ook allemaal mensen die graag op zichzelf waren met oog voor de ander. Maar hier in Wolfheze leven mensen toch wel een tandje lager en minder gehaast. Het is heel makkelijk om je te verliezen in je eigen coconnetje. En dat tragere vind ik toch wel erg prettig.”

“Maar waar ik dan wel weer aan moet wennen is dat je hier álles met de auto moet doen. Ik was in Haarlem zo gewend aan het feit dat je alles lopend of met de fiets kon doen. Maar hier in het dorp zijn geen voorzieningen, dus als je boodschappen wil doen moet je al naar een dorpje verderop of naar Arnhem.”

Heimwee naar Pierre

Toch zijn er wel wat dingen die ze mist aan Haarlem. “Als ik één ding uit Haarlem mee kon nemen naar Wolfheze was het zonder twijfel het ijs van Chocolaterie Pierre geweest! Daarnaast mis ik zo nu en dan ook van die kleine dingen. Onze stadswandelingen die we graag deden. Even weer de Bavo bekijken, langs het Spaarne lopen of gevelstenen ontdekken. Maar als ik mijn katten zie genieten van de ruimte, wakker word van een kakofonie aan vogelgeluiden, eekhoorns door de bomen zie springen, Jasper hoor zingen óf als ik zelf met de poten in de aarde sta om plantjes te verzorgen… Dan denk ik: oja, hier hebben we het voor gedaan!”

En wat ze absoluut niet mist aan Haarlem? “De alarmklok van de buren die ik elke ochtend af hoorde gaan in de kamer naast ons.”

Ook ex-Haarlemmer?

Ben jij ook verhuisd uit Haarlem maar heb je wel nog een bijzondere band of warme herinneringen aan de stad? Stuur gerust een mailtje naar [email protected] en misschien verschijn jij binnenkort in deze nieuwe rubriek!

Heb je deze verhalen ook gelezen?

Website van het Jaar

Help ons winnen en maak kans op mooie prijzen

indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar: stem en help ons winnen

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Handig: zo vind je de wijkagent in jouw buurt”

Handig: zo vind je de wijkagent in jouw buurt

Ga naar “Gerben is striptekenaar: “Soms verstop ik iets in mijn tekeningen, zoals de knuffel van mijn dochter””

Gerben is striptekenaar: “Soms verstop ik iets in mijn tekeningen, zoals de knuffel van mijn dochter”

Ga naar “Haarlemse stadsarcheologe Anja: ‘We zitten soms letterlijk in 2000 jaar oude stront’”

Haarlemse stadsarcheologe Anja: ‘We zitten soms letterlijk in 2000 jaar oude stront’

In onze gids

Ga naar “Kaneda Sushi & Bowls Haarlem”

Kaneda Sushi & Bowls Haarlem

 • Andalusië 9A
 • Sushi restaurants
 • 16:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Spaarne66”

Spaarne66

 • Spaarne 66
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “La Place Dreefzicht”

La Place Dreefzicht

 • Fonteinlaan 1
 • Restaurants en horeca
 • 08:00 - 21:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op wisselwandkleed”

50% korting op wisselwandkleed

 • Blijfabriek
 • Geldig t/m 17 november 2021
Blijfabriek Wandkleden

Topper

Ga naar “Lekker voordelig naar de kapper”

Lekker voordelig naar de kapper

 • Geldig t/m 2 november 2021
Ga naar “Gratis proefles Power Walking Haarlem-Zuid”

Gratis proefles Power Walking Haarlem-Zuid

 • Hommes & Swarte
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Powerwalking | foto: Hommes & Swarte

Topper

Ga naar “Met korting naar SnowWorld”

Met korting naar SnowWorld

 • Geldig t/m 31 maart 2022
Ga naar “Jurk € 14,99”

Jurk € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Recruitment Consultant”

Recruitment Consultant

 • SIRE Life Sciences B.V.
 • Fulltime
SIRE Life Sciences B.V.

Topper

Ga naar “Word dierenverzorger bij de Gemeente Haarlem!”

Word dierenverzorger bij de Gemeente Haarlem!

 • Driessen
 • Parttime
Ga naar “Wijkregisseur”

Wijkregisseur

 • Elan Wonen
 • Parttime
Ga naar “Keukenmonteur Monteren | MBO | 2.300 – 3.300”

Keukenmonteur Monteren | MBO | 2.300 – 3.300

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bijrijder”

Bijrijder

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Thuis bij Jordaens in het Frans Hals Museum”

Thuis bij Jordaens in het Frans Hals Museum

 • Frans Hals Museum – Hof
 • 15 oktober 2021

Topper

Ga naar “Wildwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen”

Wildwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen

 • 9 oktober 2021
Ga naar “Haarlemse Comedy Club”

Haarlemse Comedy Club

 • 27 november 2021
Ga naar “KLM Urban Trail”

KLM Urban Trail

 • 7 november 2021
Ga naar “Kerstcircus Haarlem”

Kerstcircus Haarlem

 • 23 december 2021
kerstcircus haarlem herman renz reinaldapark