Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’

teylerplein
Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke speelplek: ‘Hup, tegels eruit en plantjes erin!’

Nienke (37) komt wekelijks op het Teylerplein in Haarlem Oost met haar driejarige dochtertje. Er staan speeltoestellen en er zijn sportveldjes, maar de plek is gedateerd en versteend. Ook voor de allerkleinsten is er niet veel te beleven. De gemeente heeft onderhoud gepland, maar dat duurt nog lang. Daarom gaan buurtbewoners zélf aan de slag. Met behulp van een inzamelingsactie creëren ze een avontuurlijke plek voor kinderen.

Die plek gaat het Spinnenbos heten. Nienke vertelt wat ze met zo’n ‘bos’ voor zich zien. Nienke: “Het wordt een plek waar de kleintjes dingen kunnen ontdekken. Lekker vrij en zorgeloos bewegen, met verschillende structuren op de grond, zoals gras, houtsnippers en steentjes. Ook boomstronkjes waar ze op kunnen klimmen. Laagdrempelig en vooral ongevaarlijk. Als ouder kun je er dan naast gaan zitten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze zich bezeren.”

Buurtbewoner Leon (36) is een echte kenner als het gaat om natuurspeeltuinen. “We verwachten met relatief eenvoudige ingrepen de hoek van het plein – rond de grote boom – al te kunnen vergroenen. Gewoon wat tegels eruit en plantjes erin en je hebt een groene ontdekhoek.”

Spinnetje op je shirt

De vrijwilligers nemen zelf de groenvoorziening voor hun rekening en zorgen ervoor dat het netjes blijft. Leon: “Het zou fantastisch zijn als er in het Spinnenbos ook een hut van wilgentenen staat. Die groeien uit, krijgen bladeren en zo ontstaat er een groene, levende hut. Daar kan mijn tweejarige dochter dan heerlijk in spelen.”

Om het Spinnenbos te realiseren is er wel geld nodig. De vrijwilligers verkopen daarom ‘spinnetjes’: voor tien euro krijg je een uniek handgemaakt spinnetje op je shirt geborduurd. Zo zie je letterlijk de Spinnetjes in de buurt rondlopen! Ook is er een crowdfunding actie gestart waarop je direct kunt doneren.

Ontmoetingsplek van de Amsterdamse buurt

Het ontbreekt de vrijwilligers van het Teylerplein niet aan ideeën voor het plein. Sinds anderhalf jaar zet de groep buurtbewoners zich enthousiast in voor een veilig, sportief, groen én gezellig buurtplein. Met goedkeuring van de gemeente startten ze vorige zomer een pilot en sindsdien gebeurt er van alles op het plein. Elke woensdag komt Bibliotheek Zuid-Kennemerland voorlezen, met muzikale begeleiding van Lilian Dijkema. Er staat een heuse barista met een koffiebakfiets voor de vele ouders die inmiddels wekelijks komen.

Verder zijn er voetbalteams opgericht, is er een kleedjesmarkt met Koningsdag en zijn er soms kunstworkshops te volgen. Tijdens de landelijke Kinderboekenweek kwam Hakim – bekend uit het kinderprogramma Sesamstraat – zelfs optreden! Kortom: het plein is steeds meer de ontmoetingsplek van de Amsterdamse Buurt. Nienke: “Alle buurtbewoners zijn welkom om mee te doen aan de initiatieven of om te komen kijken. Ik hoop gewoon dat mensen blij worden van het plein”, vertelt Nienke.

Tip!

Wil je dit ook in jouw buurt? Dan heeft Leon nog wel een tip: “Stop met vergaderen en ga gewoon leuke dingen doen met de buren! Staar je niet blind op wat er niet kan, maar focus op wat je wél kunt doen. Samen bereik je meer dan je denkt.”

Je kunt de ontwikkelingen op het Teylerplein hier volgen.

Foto: Nienke en Leon met hun dochters bij het voorlezen van de bibliotheek en Lilian Dijkema.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland”

Deze Haarlemmers beleven onvergetelijke avonturen in het buitenland

Avontuurlijke Haarlemmers
Ga naar “Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette”

Donny (34) uit Zandvoort doet mee aan nieuw seizoen van De Bachelorette

de bachelorette sylvia geersen
Ga naar “Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Haarlemmer Johanneke (48) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023