Benthe (22) zat in de finale van Miss Nederland 2021: ‘De bikinironde is eigenlijk het leukst’

Benthe tijdens een fotoshoot | Foto: Benthe van der Kleij

De winnares van Miss Nederland vertegenwoordigt Nederland tijdens de Miss Universe-verkiezingen. Dit jaar was dat de droom van zo’n 1900 vrouwen, waarvan negen finalisten overbleven. De Haarlemse Benthe mag zichzelf een van die negen finalisten noemen: “Er ontstond zo’n sterke band tussen ons. Uiteindelijk maakte het niet meer uit wie de kroon kreeg. We gunden het elkaar allemaal.”

“In 2017 heb ik al eens eerder meegedaan aan Miss Nederland. Ik was toen 18 en had geen idee wat me te wachten stond. Toch belandde ik bij de laatste honderd, maar het was mijn tijd nog niet. Dat besefte ik vooral tijdens de castingdag van dit jaar. Ik voelde me veel zelfverzekerder. De timing was perfect, ik was er deze keer echt klaar voor!”

Women’s empowerment

“Gelukkig wist ik dit jaar al een beetje wat ik kon verwachten. Op de castingdag zitten allemaal oud-Missen in de jury. Zij beoordelen je op basis van een voorstelronde, de bikinironde en een een-op-eengesprek. Buitenstaanders vinden de bikinironde echt niet meer van deze tijd, maar zij voelen niet hoe krachtig het is. Vijftig zelfverzekerde en stuk voor stuk prachtige vrouwen rocken daar een catwalk. Door die women’s empowerment is dat eigenlijk de leukste ronde.”

Tekst gaat verder onder de foto

Benthe tijdens een shoot | Foto: Benthe van der Kleij

Dieet

“Na de castingdag bleven wij met z’n negenen over. We hebben elkaar de hele zomer gezien voor shoots, trainingen, evenementen en repetities. De shoot met William Rutte vond ik zelf heel bijzonder. Ik was eigenlijk helemaal niet zenuwachtig, want met zo’n goede fotograaf weet je zeker dat het resultaat mooi is. Al met al een drukke, maar ook gezellige zomer dus. En een lekkere, want we hebben zoveel gegeten! Een streng dieet werd ons niet opgelegd hoor. Monica van Ee, het hoofd van de organisatie, vond het juist heel belangrijk dat er altijd eten voor ons klaar stond.”

Finale

“De twee dagen voor de finale was er gelukkig niks gepland, om ons rust te geven. Die rust heb ik ook echt goed gepakt. Ik heb vooral gerelaxt en de uitzendingen van Miss Nederland 2020 teruggekeken. Toen kreeg ik wel kriebels hoor, maar vooral leuke kriebels. Op de dag zelf vielen de spanningen wel mee. Ik wist ook absoluut niet wie er ging winnen. Iedereen van ons was een sterke Miss Nederland geweest. Tijdens de galaronde voelde ik wel aan dat ik het in ieder geval niet zou worden. En dat was oké. Uiteindelijk krijgt één finalist de kroon, maar dat betekent niet meteen het einde voor de andere finalisten. Ook ik zal voor altijd bij deze familie horen en gesteund worden door de organisatie.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Miss Nederland 2021 finalisten tijdens een repetitie | Foto: Benthe van der Kleij

van Casting tot Kroning

Benieuwd naar de Miss Nederland-verkiezing en de winnares van 2021? Het avontuur van Benthe en de andere deelnemers wordt elke zaterdag uitgezonden op SBS6: “Vier september was de eerste aflevering. Het was heel gek om mezelf op een groot scherm te zien, maar dat had ik wel al verwacht. Komende afleveringen sta ik waarschijnlijk wat meer in de spotlight.”

Met alleen een mooi koppie kom je niet ver

Miss-conceptie

“Via het tv-programma zie je hoe zo’n verkiezing écht in z’n werk gaat. Er bestaan namelijk nog best veel misconcepties over Miss Nederland. Mensen denken dat het ouderwets en oppervlakkig is, maar wij vinden het leuk, kiezen er zelf voor en met alleen een mooi koppie kom je echt niet ver. Ja, het is belangrijk dat je er verzorgd uitziet, maar er wordt vooral gelet op je uitstraling en je inhoud.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Miss Nederland 2021 finalisten | Foto: Benthe van der Kleij

World peace

Elke finalist deelde haar eigen verhaal of missie. En nee, dat ging niet over wereldvrede, zoals je in Amerikaanse films ziet: “Doordat ik zelf last heb gehad van sociale angsten, wilde ik zulke mentale struggles aandacht geven en normaliseren. In een groep ben ik bijvoorbeeld wat meer teruggetrokken en ik wilde laten zien dat dat oké is. En heel erg aanwezig zijn is ook oké. Mijn sociale angsten hebben mij gelukkig niet tegengehouden om me weer aan te melden. Ik ben juist ontzettend gegroeid tijdens dit traject. Door spannende dingen zoals dit te doen, kom ik steeds meer over die sociale angsten heen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’”

Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’

Ga naar “Favorieten van Mylàn en Guido: ‘Hoge kwaliteit en unieke items ga je hier zeker vinden’”

Favorieten van Mylàn en Guido: ‘Hoge kwaliteit en unieke items ga je hier zeker vinden’

vintage haarlem
Ga naar “Haarlemmer schrijft boek over zijn bipolaire stoornis: ‘Het is oké om psychische problemen te hebben’”

Haarlemmer schrijft boek over zijn bipolaire stoornis: ‘Het is oké om psychische problemen te hebben’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99”

Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 24,95”

Sauber steelstofzuiger € 24,95

  • Geldig t/m 23 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

  • 24 september 2022
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Haarlem”

Open Monumentendag in Haarlem

  • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Swim to Fight Cancer Haarlem”

Swim to Fight Cancer Haarlem

  • 18 september 2022