Anouk doet mee aan musicalprogramma Op zoek naar Maria: ‘Het spannendste wat ik ooit heb gedaan!’

Anouk van Op zoek naar Maria musical
Anouk van Laake | foto: M.A.D. photography

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Anouk van Laake (25) al flink wat ervaring in de musicalwereld. Maar na nog geen twee weken optreden voor productie Phantom of the Opera in Engeland werd de tour afgebroken in verband met corona, dus verhuisde Anouk terug naar haar familie in Haarlem. “Een hele gekke tijd, maar hierdoor kwam wel Op zoek naar Maria op mijn pad!”

Over Op zoek naar Maria

Na zoektochten naar Evita, Joseph, Zorro en Mary Poppins komt het populaire musicalprogramma na jaren weer terug op de buis. Dit keer wordt er gezocht naar Maria: de hoofdrol in de musical The Sound of Music. Slechts één van de tien Maria’s in spé wint deze felbegeerde rol. Op zoek naar Maria is vanaf zondag 21 februari wekelijks om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Foto: Elvin Boer

Geschoold in Haarlem

Anouk is geboren en getogen in Haarlem-Noord. “Ik zat hier op een theaterschool, Mamagaai. Daar deden we altijd musicals. Ook zat ik op de Koorschool, een muzikale basisschool. Daar heb ik allebei heel veel aan gehad. Ik zong dus altijd al veel en speelde weleens in kindermusicals. Ik vond het zo leuk dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Toen heb ik Muziektheather aan het conservatorium in Tilburg gestudeerd. Ik was wat meer klassiek opgeleid, maar na een rol in een musical waarin ik operazangeres speelde, ben ik ook veel musicals gaan doen.”

Een onverwachtse wending

“Voor de coronacrisis woonde ik al ongeveer twee jaar in Engeland, maar ik had mijn appartement daar opgezegd om met Phantom of the Opera zo’n anderhalf jaar te gaan touren door het land. Na amper twee weken werd de tour eerst gepauzeerd. Ik ben terug naar Haarlem gegaan, maar ik had niet verwacht dat het uiteindelijk echt niet meer door zou gaan. Dus bleef ik hier. Ik heb zelfs nog even bij By Lima gewerkt, waar ik vroeger ook werkte! Ook heb ik mijn certificaat voor boekhouden gehaald, maar ik was wel blij dat het programma op mijn pad kwam.”

Sound of Music

“Sound of Music is een musical die iedereen wel kent. Ik keek hem ook altijd met mijn opa en oma vroeger. Ook keek ik vroeger altijd al naar Op zoek naar… op tv, ik was echt fan van het programma. Dus toen ik hoorde dat het terug kwam en ook nog met deze musical én ik ook nog toevallig in Nederland was beland, dacht ik: laat ik het proberen.” En met succes, want Anouk straalt al vier afleveringen in het programma.

Het spannendste wat ik ooit heb gedaan!

Hoe het was om dan ineens weer op het podium te staan? “Het is denk ik het spannendste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb! Het is natuurlijk live op tv, en ik ben vooral het theater gewend. Ik was aan het begin echt super zenuwachtig, en op het moment dat ik op die trap sta voor de results show nog steeds wel, hoor. Het theater is leeg en er speelt een applausband, en je moet in de camera’s kijken. Een hele andere setting dus! In de musicalwereld doe je soms wel een jaar lang hetzelfde elke week. Maar dit programma is het andere uiterste, met elke week verschillende nieuwe nummers. Maar het is wel echt een uitdaging, en daar hou ik wel van.”

Favoriete optreden

De nummers die de kandidaten zingen, kiezen zij niet zelf uit. “Elke week is het dus weer spannend welk nummer je krijgt. Het ene ligt je natuurlijk veel beter dan het andere en sommige nummers zijn bijvoorbeeld ook populairder bij het publiek. Let’s hear it for the boys vond ik echt heel eng, want dat is natuurlijk verre van het klassieke genre dat ik gewend ben. Afgelopen zondag zong ik iets uit West Side Story, dat is tot nu toe mijn favoriete optreden. Hierin kon ik echt laten zien wat ik wilde aan Nederland, dus nu ben ik ook iets relaxter.”

Omgaan met reacties

Dat er zoveel mensen naar het programma zouden kijken, had Anouk zeker niet verwacht. “De meeste reacties die ik krijg zijn superleuk. Slechte reacties vind ik soms wel lastig. Maar als ik één ding van het programma heb geleerd, is het wel dat er zoveel verschillende meningen zijn dat je daar niet al teveel waarde aan moet hechten. Het hoort ook een beetje bij het vak natuurlijk.”

Een toekomst op het toneel én in Haarlem

“Welke rol ik ooit nog eens zou willen spelen? Elisabeth in de gelijknamige musical. En Christine in the Phantom of the Opera ook, omdat ik die nu maar twee weken heb gespeeld. Mijn grote voorbeeld is Pia Douwes. Supereng dat zij dus in de jury zit! Maar het is een superaardige vrouw en ze is zó iconisch.”

Een toekomst in het theater zit er dus zeker in als het aan Anouk ligt, maar wie weet keert ze ook wel permanent terug naar onze Spaarnestad… “Ik leerde mijn vriend in Londen kennen in het restaurant waar ze toen beiden werkten. Hij is Roemeens, en maakt nu in Roemenië zijn studie af. Ik heb hem nu denk ik drie maanden niet gezien, dus dat is wel moeilijk. We bellen wel iedere dag, maar ik kijk er echt naar uit om hem in het echt te zien. Na zijn studie willen we het liefst weer naar Londen met zijn tweeën. Maar tijdens mijn studie in Tilburg miste ik Haarlem al. Het voelt echt als mijn stad, en mijn familie woont er nog. Dus na een paar jaar wonen en werken in Londen, is het mijn droom om uiteindelijk weer in Haarlem uit te komen.”

Bekijk hier de nummers van Anouk terug

Heb je het programma nog niet gekeken? Via deze website kun je de vorige optredens van Anouk en de andere dames bekijken.

Heb je dit al gelezen?

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Michael hangt kunst aan de Amsterdamse Poort en jij kan een stukje daarvan kopen voor het goede doel”

Michael hangt kunst aan de Amsterdamse Poort en jij kan een stukje daarvan kopen voor het goede doel

Ga naar “Favorieten van Ariane: ‘Dit prachtige oude pleintje kent niet iedereen’”

Favorieten van Ariane: ‘Dit prachtige oude pleintje kent niet iedereen’

Ga naar “Centrummanager Falco: ‘De leegstand in het centrum valt (nog) mee’”

Centrummanager Falco: ‘De leegstand in het centrum valt (nog) mee’

In onze gids

Ga naar “ASV fine jewellery”

ASV fine jewellery

 • Juweliers

Nu geopend

Ga naar “OERUM”

OERUM

 • Prinsen Bolwerk 4RD
 • Juweliers

Nu geopend

Ga naar “Kledingbeurs-Noord”

Kledingbeurs-Noord

 • Gen. Spoorlaan 36
 • Kringloopwinkels
 • 10:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis verrassing in nieuwe boerderijwinkel De Wickevoorter Stadsboeren”

Gratis verrassing in nieuwe boerderijwinkel De Wickevoorter Stadsboeren

 • De Wickevoorter Stadsboeren
 • Geldig t/m 30 april 2021

Topper

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021

Vacatures

Ga naar “Servicemedewerker Parkeerservices”

Servicemedewerker Parkeerservices

 • PDZ Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Freelancer voor redactie indebuurt Haarlem”

Freelancer voor redactie indebuurt Haarlem

 • indebuurt Haarlem
 • Freelance
Ga naar “Helpende Revalidatie”

Helpende Revalidatie

 • Kennemerhart
 • Fulltime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Verhuur Wooncorporatie”

Medewerker Verhuur Wooncorporatie

 • Olympia
 • Parttime