Anna verhuist met haar gezin naar Indonesië: ‘De bouw van ons resort is al begonnen’

Anna mogador indonesie lombok mabrouk
Mo, Louna, Benjamin en Anna | Foto: Paulien van Beusekom

Anna (35) en haar man Mo dromen al jaren van een leven op Lombok: “We gingen elk jaar op vakantie naar Indonesië. Elk jaar maakten we plannen en elk jaar werden de plannen weer uitgesteld. Hier in Haarlem was alles zo veilig. Dat leventje durfden we niet achter te laten. Vlak voor de coronacrisis zijn we weer een maand in Indonesië geweest. Toen hebben we de knoop écht doorgehakt.” Samen met dochter Louna en zoon Benjamin verhuist het gezin eind januari naar Lombok.

Mogador

Wie Mogador kent, kent Anna. In 2018 werd Anna eigenaresse van het koffietentje aan de Botermarkt, wat intussen is uitgegroeid tot een begrip in Haarlem: “Zonder enige horeca-ervaring heb ik Mogador overgenomen en helemaal eigen gemaakt. Het is niet alleen voor mij, maar ook voor vele vaste gasten een tweede thuis geworden. Doordat ik hun leven van een afstandje heb meegemaakt, heb ik ze best goed leren kennen. Ik heb kindjes zien opgroeien en relaties zien ontstaan. Ik ken zoveel verhalen van zoveel Haarlemmers. Dat ga ik missen. Maar dat diezelfde vaste gasten mij ook zouden gaan missen, had ik niet verwacht.” Anna heeft Mogador verkocht aan haar beste vriendin: “Kelly en ik zijn al twintig jaar vriendinnen en ze heeft dezelfde visie als ik. Het voelt goed om Mogador bij haar achter te laten.” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Anna mogador indonesie lombok mabrouk
Anna in Mogador | Foto: Paulien van Beusekom

Lombok

Anna stapt niet volledig uit de horecabranche, want op Lombok gaat ze een restaurant én een resort opzetten: “Doordat we al jaren op Lombok komen, kennen we gelukkig veel mensen op het eiland. Een van de beste vrienden van Mo woont in de stad Kuta, waar wij ook gaan wonen. Hij is daar een restaurantje begonnen en heeft inmiddels vijf restaurants in dezelfde straat. Tien jaar geleden stond daar nog helemaal niks. Hooguit één hutje waar je nasi goreng kon halen. Het is nu een bruisende straat, met meer hippe tentjes en een gloednieuwe boulevard aan het strand. Het restaurant dat wij gaan managen, Kenza Cafe, zit ook in die straat!”

“We zijn ook al begonnen aan de bouw van ons resort. Louna Lombok gaat het heten. Ons doel is om met het restaurant en het resort een steentje bij te kunnen dragen aan de lokale community. Denk aan trainingen geven, banen creëren, de straten schoonhouden en zorgen voor een stukje bewustwording. Vrienden van ons zijn Keep Kuta Clean begonnen. Zij plaatsen overal afvalcontainers die met vrachtwagens worden opgehaald. Dat is in Nederland heel vanzelfsprekend, maar op Lombok wordt afval in de natuur gegooid. Om diezelfde reden gaan wij beach clean-ups organiseren.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Anna mogador indonesie lombok mabrouk
Anna achter de bar van Kenza | Foto: Anna

Quality time

“Louna en Benjamin gaan op Lombok naar een Internationale school. Ze gaan opa en oma erg missen, maar hebben er tegelijkertijd zo veel zin in. Louna zegt steeds dat ze niet kan wachten. Ze vindt het vooral leuk dat ze veel kan gaan zwemmen, geen maillots meer hoeft te dragen en op sandalen naar school kan. Wij hopen zelf op meer tijd met ons gezin. Ondernemen in Nederland betekent dat je 24/7 aan moet staan. We zijn bijna nooit met z’n vieren. Dat gaan we op Lombok anders doen.”

Mabrouk

“Dit plan ben ik eigenlijk al tien jaar lang aan het verwerken, maar het blijft moeilijk om mijn ouders te moeten gaan missen. De spontane momenten met familie vallen weg. Ik kan niet meer eventjes langs mijn ouders fietsen voor een koffietje. We willen elk jaar tijdens de kerstvakantie terugvliegen. Mo zal iets vaker teruggaan om tijdens drukke periodes te helpen bij Mabrouk.” Mabrouk is de winkel naast Mogador die twee broers van Mo ooit zijn begonnen. Later is Mo mede-eigenaar geworden en dat zal gewoon zo blijven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Mo, Louna, Benjamin en Anna | Foto: Paulien van Beusekom

Corona

“Soms word ik ’s nachts in paniek wakker. Dan besef ik me ineens wat we aan het doen zijn. We hebben een van de best lopende koffiezaken in Haarlem verkocht tijdens een pandemie om vervolgens al ons geld in een vulkanisch eiland te stoppen terwijl de toeristische sector compleet op z’n gat ligt. Gelukkig heeft corona ons plan niet van tafel geveegd, maar het is wel spannender geworden. We weten bijvoorbeeld nog niet wanneer Lombok weer open mag voor toeristen. En door alle lockdowns is onze verhuizing al vijf keer uitgesteld.” Nu gaan ze dan toch echt! En het avontuur is te volgen via Instagram: @familyhoulich

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “De Haarlemse werkplek van ontwerper Lonneke: ‘Nooit durven dromen dat ik dit werk zou doen’”

De Haarlemse werkplek van ontwerper Lonneke: ‘Nooit durven dromen dat ik dit werk zou doen’

studio stitch
Ga naar “Van studentenkamer tot introweek: alle info over studeren in Haarlem”

Van studentenkamer tot introweek: alle info over studeren in Haarlem

Ga naar “Gladys (38) brengt beweging, spiritualiteit en kunst samen in Haarlem”

Gladys (38) brengt beweging, spiritualiteit en kunst samen in Haarlem

spiritueel haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pitloze Rode, Blauwe Of Witte Druiven 2 stuks € 4,00”

Pitloze Rode, Blauwe Of Witte Druiven 2 stuks € 4,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “4-laags toiletpapier € 6,69”

4-laags toiletpapier € 6,69

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Notenboomvogelplant in tube Keuze uit diverse soorten. Hoogte: 50-60 cm. € 2,79”

Notenboomvogelplant in tube Keuze uit diverse soorten. Hoogte: 50-60 cm. € 2,79

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99”

4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023

Vacatures

Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Stichting Vrijescholen Ithaka
 • Parttime