Anita zet zich in voor kansarme moeders in Azië: ‘We helpen vrouwen een toekomst opbouwen’

Door Dominique Michiels 11 mei 2019

Hoe toepasselijk is het om net voor Moederdag een Haarlemse ondernemer in het zonnetje te zetten die zich inzet voor moeders? Anita Tamming (47) gaat ieder jaar met een groep vrouwen naar Azië om kansarme moeders te helpen een toekomst op te bouwen. 

Anita is ondernemer in hart en nieren en heeft maar liefst twee bedrijven in Haarlem. “Ik heb bedrijfskunde gestudeerd, maar ook een yoga-opleiding gevolgd toen yoga niet zo bekend was als nu. Ik wilde graag mijn kennis van yoga en bedrijven combineren. Wat mij betreft gaat dit veel over hetzelfde, namelijk zelfontwikkeling en bewustzijn. Anita heeft beiden weten te combineren met haar bedrijf Yoga Innerwork en LAB voor leiders.”

Alles op zijn plek in Haarlem

Inmiddels heeft Anita haar bedrijven samen op één plek in Haarlem. Namelijk in de Haarlemmer Kweektuin. “Alles valt hier helemaal op zijn plek. Leiderschap, yoga, bewustzijn en duurzaamheid komen hier samen. En Haarlem is echt de plek hiervoor. Hier is namelijk zowel veel creativiteit als rust en natuur.”

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Stichting Microkrediet voor Moeders

Naast het runnen van haar twee bedrijven, is Anita ook partner bij de stichting Microkrediet voor Moeders. Hiermee wil zij kansarme moeders in Azië helpen. “Met een groep vrouwen ga ik ieder jaar naar Azië. Dit zijn vaak hogeropgeleide ambitieuze vrouwen, voor henzelf is het een leiderschapstraining. De eerste paar dagen zijn we bezig met trainingen, daarna reizen we af naar het project.”

Vrijwillig

De vrouwen die meegaan doen dit vrijwillig. “Zij betalen voor de reis en de training en dat geld zetten wij weer om in microkredieten voor de vrouwen. Per vrouw die meegaat, creëren wij zo’n 1000 micokredieten.”

Heel arm

Het gebied waar de groep heengaat, is heel arm. “Het is vaak wel acht uur rijden omdat we altijd naar een heel landelijk en arm gebied gaan. Eenmaal aangekomen gaan we eerst samen koken, eten, dansen en bij hen thuis kijken. Daarna gaan we in gesprek met de vrouwen om erachter te komen waar zij goed in zijn. Dat kan van alles zijn, van sari’s tot aan bakstenen maken.”

Zelfredzaam zijn

“Als bepaald is waar de vrouwen goed in zijn, gaan wij ze helpen met een plan. Wij leren ze bijvoorbeeld om samen te werken door eenieder voor zich een geit te kopen, zodat ze vervolgens samen steeds meer geiten kunnen creëren. Hiermee stimuleren we de vrouwen ook zelfredzaam te zijn.”

Mannen meehelpen en de kinderen naar school

Ook de mannen worden erbij betrokken. “Het liefst willen we dat de man ook meewerkt en dat de kinderen naar school gaan voor hun toekomst. Het is heel mooi hoe de vrouwen aan hun toekomst willen werken en dit samen doen.”

Succesvol

Alle vrouwen in het project krijgen bij de start één microkrediet van 85 euro. “Hier kunnen zij een bedrijf mee starten. Ze kunnen ook altijd nog een lening krijgen en daarmee uitbreiden. En er blijft altijd iemand beschikbaar waar de vrouwen contact mee kunnen hebben voor hulp. 98% betaalt de lening in twee jaar tijd helemaal af en zijn succesvol.”

Lees ook

Alice (47) van MooiZooi: ‘Ik wil mensen bewust maken van wat je nog allemaal kan met afval’

Alice verkoopt met haar stichting MooiZooi spullen die anders in de prullenbak zouden belanden. Eige...

Okrah Donkor (28) groeide met weinig op in Schalkwijk en is nu Haarlemmer van het jaar

Onze Haarlemmer van de week is dit keer wel een heel bijzondere. Okrah is namelijk ook al Haarlemmer...

Petra Hermans (40) maakt reizen op maat: ‘Haarlemmers zijn heel avontuurlijk’

Stel, je wilt voor jezelf beginnen maar je weet niet waarmee en hoe? Dan zou je net als Petra kunnen...