Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is vanaf nu verboden in Haarlem en zo reageren Haarlemmers

Door Carin van der Meij 24 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. Haarlemmers reageren: ‘Ga er maar vanuit dat op z’n vroegst de kerstmarkt pas weer doorgaat.’ 

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Haarlem

  • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Haarlemmers niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

Burgemeester Jos Wienen krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Jos Wienen krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Haarlemmers kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Wienen mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

Zo reageert Haarlem op de aangescherpte maatregelen

Bruiloften, verjaardagsfeesten en festivals zijn dus voor de komende drie maanden verboden. Dat is nogal wat en dat vinden Haarlemmers ook. Judith tweet: ‘Zo hé. Deze keer krijgt #JohnLennon wel heel erg gelijk met zijn uitspraak: ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’. Misja reageert op het bericht: ‘Ga er maar vanuit dat op z’n vroegst de kerstmarkt pas weer doorgaat.’

Horeca-ondernemers die eerder nog wel aan bezorging deden, besluiten toch dicht te gaan: ‘We hebben toch besloten om geen take-away/delivery te doen. Met name omdat we de 1,5 meter afstand niet kunnen garanderen en daarmee ook niet de richtlijnen kunnen hanteren van de overheid, en dat voelt niet goed. Niet naar onszelf en niet naar ons personeel. Ik geloof dat we een voorbeeld functie hebben. Laat de aankomende tijd een tijd van bezinning zijn, eventjes nadenken over wat belangrijk is in het leven. Juist nu is daar de uitgelezen kans voor’, aldus Charlotte, Julian & Team Bambu Kitchen & Bar.

De stand van zaken rond het coronavirus in Haarlem

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in . De maatregelen die worden getroffen om het virus tege...