Binnenkijken bij de bijzondere Wereldkeuken: ‘Het is méér dan alleen een restaurant’
Ben jij weleens bij de Wereldkeuken geweest? Onlangs brachten wij een bezoekje aan deze bijzondere plek in Haarlem waar vrijwilligers...
De voedselbanken in Nederland verwachten dat door de economische krimp en de stijgende werkeloosheid door de coronacrisis, het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbank in het komende jaar flink zal stijgen.
We vroegen ons af hoe dat met de voedselbank in Haarlem zit en spraken Ria, een medewerkster van het filiaal aan de Amsterdamsevaart in Haarlem.
Als we kijken naar alle voedselbanken in Nederland zien ze dat er in de maanden juni en juli altijd sprake is van een zomerdip; er komen dan ongeveer 2,5 tot 5 procent minder klanten. Sinds 2013, het eerste jaar waarop de voedselbanken hun gezamenlijke data publiceren, was dat het geval, maar dit jaar is dat niet het geval. Ook in Haarlem zagen ze tijdens de zomermaanden geen terugloop van klanten.
Ria vertelt dat ze de afgelopen maanden “iets meer klanten hebben dan vorig jaar.” Ria: “We weten niet hoe het zich zal ontwikkelen, want mensen die hun baan verliezen gaan eerst in de WW. Vanuit daar vindt een gedeelte van die groep mensen weer een baan. We kunnen daarom heel moeilijk zeggen óf we in Haarlem een groei gaan zien van nieuwe klanten of dat het aantal min of meer gelijk blijft.”
Waar het in Haarlem dus nog redelijk stabiel blijft is in Amsterdam een stijging van 40 procent te zien. In heel Nederland steeg het aantal klanten van de voedselbank ten opzichte van 30 juni vorig jaar met 8,5 procent. In Nederland zijn er 171 voedselbanken en tien regionale distributiecentra. Over die filialen verdeeld worden er wekelijks één miljoen producten ingezameld.
In onze gids
Populaire rubrieken