Iris haar vriend Midas (38) lag 2 maanden op de IC door corona: ‘Denk alsjeblieft aan de mensen om je heen’

Foto: Midas & Iris

“Mensen die nu roepen: ‘Ik doe niet meer mee’ en ‘friedepiepel’ hebben echt geen idee. Mijn moppie Midas (38) lag ruim twee maanden aan de beademing op de IC en vocht voor zijn leven.” Dit schreef de Haarlemse Iris (38) van de week op Facebook. Wij vroegen haar naar haar aangrijpende verhaal. Een verhaal dat óók veel liefde en hoop uitstraalt. “De artsen vonden ons net een All You Need Is Love koppel!”

Iris woont al meer dan twintig jaar in Haarlem en was vlak voor de coronacrisis van plan te gaan samenwonen met haar liefde Midas. Eind maart ging het stel voor Iris haar verjaardag op vakantie naar Schotland. “Het rommelde al wel een beetje in Nederland, maar in de media hadden ze het toen vooral over oude en kwetsbare mensen die geraakt zouden worden door corona. Wij zijn relatief jong en zijn altijd kerngezond geweest.”

Vakantie in Schotland

“Tijdens onze vakantie sloten de horeca in Schotland en even later ook in Nederland. Toen dacht ik al wel: jeetje wat heftig allemaal. Toen we terugkwamen voelden we ons beiden niet zo lekker. Ik was een beetje verkouden en had geen smaak, maar bij Midas leek het meer op een zware griep. Eind maart werd er alleen nog niet zo actief getest.”

Van mannengriep naar corona

“We woonden toen nog niet samen maar we hadden wel veel contact. Ik dacht dat het wel meeviel en liep Midas zelfs een beetje te pesten met de mannengriep. Maar na een week kreeg hij steeds minder energie en had hij niet eens meer puf voor Netflix. Zijn ouders haalden hem op en binnen een paar dagen ging het zo slecht dat hij begon te ijlen. In het ziekenhuis in Haarlem vonden ze het verdacht en na een test bleek hij corona te hebben. We hadden nooit gedacht dat hij het zou krijgen en zo ziek zou worden.”

De Intensive Care

“Binnen een dag werd hij vervoerd naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ik kreeg een belletje dat hij naar de Intensive Care moest. Ik dacht eerst nog: prima, dan krijgt hij in ieder geval goede hulp. Ik ging niet van het ergste uit. Maar later belde zijn vader me op en vertelde dat Midas aan de beademing moest en in een medische coma terecht zou komen. Ik dacht: nu breekt mijn klomp. Er was nog zo weinig over corona bekend en ineens ging het om mijn vriend. Ondertussen moest ik, omdat bij Midas corona was vastgesteld, zelf twee weken in quarantaine. In Amsterdam hebben ze hem goed op kunnen vangen, totdat het ineens heel erg misging…”

Ineens lag mijn lieve vriend daar tussen allemaal toeters en bellen.

“Ze moesten de beademing zó hard zetten dat ze zoiets hadden van: we kunnen hem niet verder helpen. Hij zou aan een andere machine moeten liggen, de hart-long machine, die de hele functie van de longen overneemt. Dit kon niet daar, dus werd hij vervoerd naar Groningen. Heel lastig, want daarvoor voelde hij nog verder weg en ik kon door de lockdown nergens afleiding zoeken voor al die onzekerheid. In Groningen durfden ze het risico nog niet te nemen en legden ze hem eerst weer aan de standaard beademing. Dat ging even goed, totdat we een telefoontje kregen dat we direct moesten komen omdat hij het niet zou redden. Bij hoge uitzondering mochten we hem eindelijk even zien. Het was heel bizar die corona IC: je ziet allemaal mensen op hun buik liggen met slangen en zo, super eng. Zelf moest ik ook zo’n gek pak aan om mijn lieve vriend te kunnen zien die daar tussen allemaal toeters en bellen lag, dat kwam wel even binnen en ik werd er echt naar van.”

Grote roes

“Zijn ouders en ik zijn uiteindelijk een paar dagen in Groningen gebleven. Na een paar dagen zijn we maar weer naar Haarlem gegaan, omdat we toch niks konden doen en hij weer een beetje stabiel leek. Dat was vrijdagochtend en vrijdagmiddag werd ik gebeld dat het weer foute boel was, en dat ze hem toch als laatste kans aan de hart-longmachine wilden leggen. Er traden nog allemaal complicaties op zoals slecht functionerende nieren en hartproblemen. Ik heb twee maanden lang IC-verpleegkundigen aan de telefoon gehad die zeiden: ‘Houd er rekening mee dat hij het niet gaat redden’. Dat is zo’n rare boodschap dat het niet helemaal binnenkwam. Ik heb alles in een soort roes beleefd. De artsen wisten ook niet zo goed welke behandeling nou de juiste was maar ze hebben alles uit de kast getrokken, en uiteindelijk is het toch gelukt!”

Een heel emotioneel moment

“Alles werd langzaam afgebouwd. Inmiddels mochten we hem één keer per week week bezoeken maar hij lag nog in coma. Toen hij weer een beetje bij was, heb ik hem elke dag gebeld. De verpleegkundigen legden dan de telefoon naast z’n oor. De foto hierboven hadden de artsen aan zijn voeteneind geplakt zodat hij die als eerste zou zien, lief hè? De eerste keer dat ik weer op bezoek ging nadat hij was ontwaakt uit z’n coma, bleek ook de slang van de beademing er net uit te zijn. Ze vertelden me later dat zodra die slang eruit ging, Midas gelijk alweer een beetje kon praten. Dat is heel bijzonder, want de meeste mensen hebben daar wel een paar dagen voor nodig. Hij was natuurlijk wel wat in de war door de coma en alle medicijnen, maar hij zei gelijk hoe blij hij was om me te zien. We hielden elkaars hand heel lang vast en zeiden alleen maar ‘Ik hou zoveel van je’. Een heel emotioneel moment, waarvan de artsen later zeiden dat het wel All You Need Is Love leek!”

Ik vraag me wel eens af of hij ooit nog de oude wordt.

“Na die twee maanden op de IC heeft hij nog een week op de verpleegafdeling gelegen en daarna een paar weken in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Daar kwamen we allemaal mensen uit de regio tegen die aan het revalideren waren van corona. Ook mensen van onze leeftijd, die waren echt scharminkels geworden. Nu Midas sinds vier weken weer thuis is en alles onderzocht wordt, blijkt dat er best veel restverschijnselen zijn zoals littekens op de longen. Volgende week kijken ze naar zijn hart. Hij leeft nog, maar hij is zeker niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Ik vraag me wel eens af of hij ooit nog de oude wordt.”

Veel vooruitgang

“De eerste periode heeft hij volledig bij zijn ouders gewoond, die gelijkvloers wonen en hem met alles konden helpen en hem naar zijn revalidatieafspraken konden brengen. Ik was weer aan het werk en heb ook geen rijbewijs, dus zij zijn voor ons een hele grote steun geweest. Wat mooi en lastig tegelijk was: in het revalidatiecentrum mocht hij maar één persoon per dag zien en er ontstond een hele wachtlijst van Midas zijn vrienden. Heel lief, maar daardoor kon ik hem maar één keer per week zien. Maar elke week zag ik zoveel vooruitgang bij hem.”

Positieve instelling

“Toen hij eruit kwam kon hij zich alweer een beetje zonder rolstoel redden. Toch moet ik natuurlijk meer voor hem doen dan vóórdat hij ziek werd. In principe woont hij nog steeds tijdelijk bij z’n ouders en in de weekenden wonen we samen in ons nieuwe huis in Haarlem. Hij is niet meer helemaal de vriend die ik daarvoor had. Zelf zegt hij: ‘Ik ben nu een soort oud opaatje’. Maar ik waardeer het enorm hoe positief en relaxt hij in alles is geweest, hij heeft het over zich heen laten komen. Ondanks de heftige periode waar we samen in zaten, kunnen we altijd nog grapjes maken. Natuurlijk heeft hij ook moeilijke momenten gehad. In principe ging hij graag uit, had hij een leuke baan en speelde hij in bandjes en opeens kun je niks meer. Maar dat hij er zo goed mee omging maakte het voor mij ook wat makkelijker. Je probeert er samen wat van te maken.”

#ikdoewelmee

Iris wil mensen door haar verhaal graag iets meegeven. “Ook gezonde mensen krijgen corona. Ik heb nu zelf ervaren dat zij hartstikke ziek kunnen worden. Waar ik me zorgen om maak is dat mensen makkelijker gaan denken over die anderhalve meter. Het virus is niet weg. Voor veel mensen is het een ver van je bed show, en ook veel mensen krijgen het niet, maar denk ook aan de mensen om je heen. Als je drager bent en van alles doet, kan je het wel verspreiden en er zal maar iemand tussen zitten die het wél krijgt. We moeten voorkomen dat de IC’s weer helemaal vol komen te liggen en er een tweede golf komt. Ik begrijp zeker dat ze het vervelend is en dat mensen kritisch zijn, maar ik denk wel dat het in het kader van ieders gezondheid belangrijk is dat je wel meedoet met de maatregelen. Als iedereen dat doet hebben we het snel onder controle en hoeft er niet weer een lockdown te komen. Vandaar dat ik ook op Facebook deelde: #ikdoewelmee.”

Lees ook

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Doei coronamaatregelen: dit verandert er in Haarlem”

Doei coronamaatregelen: dit verandert er in Haarlem

Ga naar “Zoveel besmettingen met het coronavirus zijn er in Haarlem vastgesteld”

Zoveel besmettingen met het coronavirus zijn er in Haarlem vastgesteld

Ga naar “Haarlem gaat weer open: alle versoepelingen op een rij”

Haarlem gaat weer open: alle versoepelingen op een rij

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Bloemkool € 1,69”

Bloemkool € 1,69

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99”

Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023