Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zorgt Miranda ervoor dat honderden tulpen niet in de prullenbak eindigen maar bij ouderen thuis

Door Melisa Verheijen 25 maart 2020

Miranda Kooger besloot tulpen van een lokale kweker te redden van de prullenbak en wilde samen met haar vriendinnen 20 bosjes doneren voor het verzorgingstehuis in de buurt. Wat begon als een vriendinnen-actie, groeide uit tot een massale Haarlemse tulpen-actie voor eenzame ouderen.

“Het is nogal uit de hand gelopen”, lacht Miranda terwijl ze met haar zoon in de zon geniet van een ijsje. Ze heeft een bewogen dag achter de rug en belt met indebuurt als ze in haar tuin bijkomt van al het moois. “Morgenochtend halen we 6.400 tulpen op bij een kweker die met een overschot zit.”

De kweker verkoopt de tulpen op zijn site onder de kostprijs, voor de kostprijs en over de kostprijs. Lief, liever, liefst, staat erbij. “Hierdoor redden we de tulpen van de prullenbak, lijdt de kweker minder verlies en worden er morgen honderden tulpen gebracht naar ouderen die eenzaam en alleen thuiszitten.”

LinkedIn

Op LinkedIn zag Miranda het bericht van de kweker voorbij komen. “Ik las dat hij normaal gesproken 800.000 tulpen per week veilt en nu – door de coronacrisis – een enorm overschot heeft. Daarom verkocht hij de tulpen met een ‘lief, liever, liefst tarief’. Dat vond ik zo leuk, dat ik mijn vriendinnen optrommelde en vroeg of ze een doos van 200 tulpen met me wilden kopen. Dan konden we 20 bosjes van 10 tulpen brengen naar Zorgbalans om ouderen een hart onder de riem te steken.”

‘Stuur maar een tikkie’

Het idee van Miranda verspreidde zich als een lopend vuurtje en nog geen uur later had ze geld genoeg om aan 400 tulpen te komen. Aan het einde van de dag stond de teller op meer dan duizend tulpen. “Iedereen is het gaan delen, vriendinnen van vriendinnen, moeders van vriendinnen, collega’s, noem maar op. Iedereen appt me: stuur me maar een tikkie. Ik kreeg zelfs verzoeken uit België!”

Ondertussen had Miranda contact met Zorgbalans en liet weten dat het aantal tulpen voor ouderen maar bleef groeien en groeien. Dat bracht de zorgcentrale op een idee. “Ze vonden het te gek en bedachten dat deze tulpen vooral welkom zouden zijn bij ouderen die alleen thuis zitten en geen bezoek mogen ontvangen.” Zorgbalans neemt de logistiek op zich en zorgt ervoor dat de – uiteindelijk 6.400 tulpen! – naar de ouderen gebracht worden via thuiszorgers.

Tijdelijke blijmaker

“Ik mag de tulpen zelf niet brengen, wat logisch is. De thuiszorgers die niet anders kunnen dan hun werk blijven uitoefenen, zorgen dat de tulpen goed terecht komen.” Miranda geniet na van de saamhorigheid die de spontane actie met zich meebracht. “Het is ontzettend bijzonder om te merken hoe ongelofelijk lief en meelevend mensen zijn in deze tijden. Mensen zijn écht heel lief. Ik weet dat deze tijdelijke blijmaker niet tegen eenzaamheid helpt, maar ik hoop dat het even een glimlach op iemands gezicht brengt. Dat ze eraan herinnerd worden dat er aan hen gedacht wordt.”

Kweker

Haarlemse ouderen kunnen morgen dus een prachtige bos tulpen verwachten en de kweker heeft niet al zijn bloemen ‘in de prullenbak’ hoeven te gooien. “Het is vergeleken met wat hij normaal veilt natuurlijk peanuts. Maar hij vindt het een te gek initiatief en is heel hard aan het werk om al die ‘kleine orders’ in orde te maken. Samen sterk!”

boodschappendienst haarlem coronacrisis

Opgelet: zo kan jij (voor iemand anders) gebruik maken van de Haarlemse Boodschappendienst

In de coronacrisis is het voor veel ouderen en mensen die minder mobiel zijn of een zwakke gezondhei...

Deze Haarlemse restaurants bezorgen hun maaltijden tijdens de coronacrisis

Al gezien? Haarlemse dominee maakt corona-rap (video)

Zo brengen mensen in Haarlem hun tijd door tijdens het coronavirus

Dit is vanaf nu verboden in Haarlem en zo reageren Haarlemmers