Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

What’s in a name? 11 x aparte Haarlemse straatnamen

Door Roel Diender 22 mei 2020

Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens planviewer.nl telt Haarlem als woonplaats er 1.641. En daar zitten een paar tussen met een aparte straatnaam…

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Badmintonplein

Badmintonplein | Foto: Google maps

De naam geeft misschien al íets weg, maar aan dit pleintje in Haarlem-Noord ligt het badmintonveld van B.C. Duinwijck. Een erg  praktische naam als iemand naar het adres van het badmintonveld vraagt.

Barrevoetestraat

Barrevoetstraat | Foto: Google maps

Het lijkt ons niet verstandig om barrevoets, oftewel met blote voeten, door deze straat in hartje Haarlem te lopen. Wij zouden gewoon schoenen of slippers aanbevelen.

Byzantiumstraat

Byzantiumstraat | Foto: Google maps

Het klinkt alsof deze straat geïnfecteerd is met een of ander nucleair goedje, maar niets is minder waar. Byzantium was namelijk tot het jaar 330 de naam van het huidige Istanboel. Hebben we weer wat geleerd!

Caninefatenstraat

Caninefatenstraat | Foto: Google maps

Deze straatnaam is de verouderde schrijfwijze van het volk de Cananefaten, dat maakte het uitzoekwerk nét wat lastiger. Maar we weten nu wel dat de Cananefaten een West-Germaanse of Keltische stam was (de geschiedkundigen zijn er nog niet 100 procent zeker van), die langs de Noordzee woonden in het gebied dat we nu kennen als de provincie Zuid-Holland. Met deze kennis kun je indruk maken op de bewoners van deze straat, doe er je voordeel mee.

Duiveland

Duiveland | Foto: Google maps

Nee, het heeft niets met de gevederde beesten die je overal tegenkomt, te maken maar met de provincie Zeeland. Duiveland was namelijk tot 1997 een losse gemeente, maar sindsdien samengevoegd tot de huidige gemeente, en eiland, Schouwen-Duiveland. Dat ziet er nét iets anders uit dan dit doodlopende straatje in Schalkwijk.

Fuhrhopstraat

Fuhrhopstraat | Foto: Google maps

Deze aparte straatnaam eert de Haarlemse burgemeester Franz Frederik Fredinand Fuhrhop. Hij bestuurde Haarlem van 1904 tot 1923. Hij overleed op 67-jarige leeftijd in de Spaarnestad waar hij op 17 januari 1925 begraven werd.

Fustweg

Fustweg | Foto: Google maps

Een ideale straat voor bierliefhebbers. Of juist niet, want het is behoorlijk balen als je fust weg is.

Geusevesperstraat

Geusevesperstraat | Foto: Google maps

Deze intrigerende straatnaam is afkomstig van een protestlied uit de Gouden Eeuw van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel. Je weet wel, die van het park in Amsterdam. De naam ‘geusevesper’ slaat op een katholieke avonddienst (vesper) en Spaanse geldstukken die als smeergeld worden aangenomen. Het protestlied met uitleg is hier te beluisteren.

Henckenshagen

Henckenshage | Foto: Google maps

Deze straat is niet aangelegd door iemand die Henck heet, nee, de straatnaam slaat op Kasteel Henckenshage dat in het Noord-Brabantse St. Oedenrode staat. Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd. Het kasteel dat tegenwoordig ook vaak als trouwlocatie wordt gebruikt is nét iets statiger dan de garages in de doodlopende Haarlemse straat…

Hoevevreugdplaats

Hoevevreugdplaats | Foto: Google maps

Dit pleintje in Schalkwijk dankt haar naam aan een boerderij die in de 20e eeuw op deze plek stond. De boerderij droeg de naam, je raadt het al, Hoevevreugd.

Hondsbos

Hondsbos | Foto: Google maps

Dit voetgangerspaadje in Molenwijk heeft haar naam te danken aan een restant van oud bos dat langs de duinen in het Noord-Hollandse plaatsje Petten lag. In een ver verleden, zo rond 1300, bestond Petten uit drie buurten, waaronder Petten aan het Hondsbos. Denk daar maar eens over na als je over dit paadje loopt dat rond 1972 is aangelegd.

Over een tijdje duiken we nogmaals in enkele bijzondere Haarlemse straatnamen. Wil jij een optie doorgeven, dat kan uiteraard via [email protected] of via onze Facebookpagina.

Lees ook:

Ken jij Haarlem op je duimpje? Raad de straat

Het is weer tijd voor de muggen die Haarlem op hun duimpje kennen. Ben jij een lopende wegenkaart? K...
Binnenkijken bij Leonie ter Veld in Haarlem

Binnenkijken bij foodblogger Leonie ter Veld: ‘We hebben zelfs een buitenkeuken gebouwd!’

Leonie is dertig jaar, foodblogger van beroep (je kent haar vast van 'Gewoon wat een studentje 's av...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶